Rosta spiskummin och korianderfrön på låg värme. Se till att det inte bränns.
Skär sparrisstjälkarna i lämpliga munstorlekar.
Grovhacka ramslök och mangold, finhacka korianderstjälkarna och skala fram en klyfta från vitlöken.
Chilipasta
Lägg en skalad vitlöksklyfta och i en mortel tillsammans med den gröna chilin. Tillsätt grovt salt.
Lägg i färsk koriander i morteln. Spara stjälkarna till senare. Tillsätt efter behov de rostade kryddorna (spiskummin och korianderfrön), citronsaft och neutral olja efter behov.
Mortla nu alla ingredienser tills chilipastan får fast konsistens. Krydda med ytterligare citronsaft om önskat.
Grilla sparris
Fördela olja jämnt i en tålig stekpanna, helst en grillwok. Värm upp pannan tills oljan är lätt "rökig".
Lägg bitarna av sparris i pannan och stek i ca 20 sekunder. Tillsätt minipaprikan (pimientos de padrón). Vänta 1 minut och häll i pinjenötterna.
Rör om i pannan hela tiden så att innehållet inte bränns fast i botten.
Tillsätt grovhackad ramslök och mangold, tillsammans med korianderstjälkar.
Servera
Blanda i chilipastan i pannan tillsammans med de övriga ingredienserna. Rör ihop allting så det blir ordentligt blandat. Addera vatten eller neutral olja för att få en konsistens som du tycker om.
Krydda med grovt salt och citronsaft från en hel citron.
Servera din grillade sparris med chilipasta direkt på tallrikar eller ett stort fat. Hoppas det smakar!