Bästa pizzasten 2024 | Tips och instruktion | Köpguide

Med en pizzasten kan du laga goda pizzor och bröd med perfekt skorpa och konsistens. Här får du en enkel guide om det viktigaste att veta om pizzastenar till grillning!

En hemmagjord pizza är bland det godaste som finns, inte sant? Men det är inte helt lätt att få till en krispig och välgräddad pizzabotten. Med en pizzasten på grillen kan du ta dina grillrecept till en ny nivå.

Vad är egentligen en pizzasten?

En pizzasten, även kallad baksten, är en rund eller rektangulär stenplatta som du lägger på grillen eller i ugnen när du vill laga pizza eller bröd. Stenen hettas upp av värmen och gräddar sedan degen underifrån.

Själva pizzastenen är en tjockare stenskiva som vanligtvis är tillverkad av kordierit, granit eller kalksten. Stenen värms upp jämnt och kan dessutom absorbera fukt, vilket ger en krispig pizzabotten. Pizzastenar kan även tillverkas av metall.

Varför ska man ha en baksten?

En pizzasten är ett måste för alla som gillar pizza och som vill kunna göra egen hemmagjord pizza. Om du någon gång lagat pizza hemma vet du hur svårt det kan vara att få till den där krispiga och jämnt gräddade botten.

Ofta blir den hemmalagade pizzan för mjuk eller degig, särskilt om du testat en fryst variant i en microvågsugn. Med en pizzasten kan du göra lika goda pizzor som på italienska pizzerior.

Fördelar med en pizzasten:

 • Stenen ger snabb undervärme, vilket gör att botten blir spröd, jämn och genomgräddad
 • Toppingen blir jämt tillagad
 • En pizzasten går att använda till bröd, tortillas och mycket annat
 • De flesta stenar går att använda både på grillen och i ugn med eller utan bakplåtspapper
 • Resultatet påminner om stenugnsbakad pizza, speciellt på en bra kolgrill
 • Det går att grilla pizza med en gasolgrill, eftersom stenen fördelar värmen jämnt

Hur använder jag en pizzasten?

En pizzasten är lätt att använda, men samtidigt bör du hantera den varsamt. Du kan använda den med olika typer av grillar eller i en vanlig ugn.

Fördelen med att baka pizzan på grillen med en pizzasten är att den får den typiska stenugnsbakade känslan och smaken.

Så grillar du med en pizzasten:

 1. Se till att grillen är på väg att bli riktigt varm.
 2. Lägg pizzastenen på grillen. Stenen ska vara kall och rengjord.
 3. Värm stenen på grillen i uppemot en timme innan du lägger pizzan på stenen. Det är viktigt att stenen är riktigt varm för att du ska få ett bra resultat.
 4. Om du vill kan du använda bakplåtspapper på pizzastenen. Det kan göra det lättare att flytta pizzan till och från stenen. Var dock observant om du har en kolgrill då glöd kan sprätta.
 5. När pizzan ligger på stenen kan du stänga locket på grillen, om din grill har ett sådant.
 6. Titta till pizzan då och då för att se så degen gräddas ordentligt.
 7. När du är klar och har tagit bort pizzan låter du stenen svalna helt. Häll aldrig vatten på stenen för att kyla den eftersom den då riskerar att spricka.

Användningssättet kan skilja sig mellan olika stenar och olika varumärken. Därför är det alltid bra att läsa instruktionerna innan du använder stenen för första gången.

Ska man ha bakplåtspapper på en pizzasten?

Du behöver som grundregel inte ha något bakplåtspapper på pizzastenen. De flesta pizzastenar går att använda både med eller utan bakplåtspapper, men med det sagt så läs alltid anvisningen till pizzastenen.

 • Använd sunt förnuft när du använder pizzasten: kolgrill + bakplåtspapper är ingen bra idé, men i en ugn kan det fungera bra med papper.

Tips! Testa att använda briketter istället för vanligt grillkol när du grillar pizza, eftersom briketterna brinner längre. Se till att briketterna är jämnt fördelade på grillen för att säkerställa att du får en jämn tillagning.

Vad är det viktigaste att tänka på inför ett köp?

Det finns några saker att tänka på när du ska köpa en pizzasten:

 • Fundera på när och var du tänker använda stenen. På grillen eller i ugnen?
 • Välj en storlek och form som får plats på din grill eller i din ugn. Det finns både rektangulära och runda stenar, vilket gör att du kan välja den som bäst passar dig bäst.
 • Jämför stenarnas tjocklek, material och värmetålighet innan du gör ditt köp. Är du osäker? Välj den ste som är mittemellan och ser ut att vara en standardprodukt; de flesta stenar passar bra för grillning.

Lästips: Vilka olika köksknivar ska man ha hemma?

Vad för annat kan laga på en pizzasten?

Självklart kan du laga pizza på din pizzasten, men stenens användningsområde är större än så.

En pizzasten passar fantastiskt bra för tillagning av bröd. Brödet får en krispig botten samtidigt som insidan är mjuk. Framför allt tunnbröd, tortillas, knäckebröd och liknande bröd tillagas bäst på en pizzasten.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Rulla till toppen
Grillrea