Grillmatta 2024 | Tillbehöret alla borde ha!

Med en bra grillmatta kan du skydda underlaget mot matrester, fett, kol och annat som kan komma från grillen. Det finns även grillmattor som används på grillgallret för att underlätta tillagningen av mjuk fisk, kyckling och skaldjur.

En grillmatta som läggs på grillgallret hindrar maten från att falla ned i grillen vilket gör det lättare för dig att grilla samt rengöra grillen.

Här kan du läsa mer om de olika typerna av grillmattor, varför de är bra samt vad du bör tänka på inför ett köp.

Vad är egentligen en grillmatta?

En grillmatta är en sorts matta i ett robust material som används när du grillar. Det finns två typer av grillmattor:

  • Grillmatta som används under grillen
  • Grillmatta som används på grillgallret

Mattan som används under grillen, exempelvis på ett trädäck, skyddar underlaget mot fett och stänk. Det gör det lättare att rengöra runt grillen när du är färdig.

En grillmatta som används på grillgallret används för att göra det lättare att grilla exempelvis fisk och mjukare ingredienser utan att de faller ned i grillen eller fastnar på grillgallret.

Den här senare typen av matta kallas även för grillnät.

Varför ska man ha en grillmatta?

Det finns många fördelar med att använda en grillmatta. Oavsett vilken sorts grillmatta du använder kommer det att vara lättare att rengöra grillen och området omkring grillen efter användning.

En grillmatta under grillen skyddas underlaget mot fettstänk och matrester och därmed svåra fläckar som inbland inte går att få bort.

Med en grillmatta på gallret blir det lättare att grilla fisk, kyckling och grönsaker utan att de faller igenom gallret eller fastnar.

Om du någon gång grillat exempelvis fisk eller hamburgare, efter att ha använt en hamburgerpress, vet du hur lätt de fastnar i gallret. Även när man ska grilla halloumi kan man få det problemet.

Grilla fisk sardiner

När maten fastnar är det svårt att vända den vilket gör att den går sönder. Mindre mat, exempelvis korvar eller grönsaker, faller dessutom ofta ned mellan gallret vilket utgör en säkerhetsrisk eftersom de kan antända.

Att grilla med en grillmatta på gallret är därför mycket säkrare än att grilla utan. Det är mycket enklare att rengöra grillen om det inte är matrester som fastnat och bränts fast på gallret.

Hur fungerar en grillmatta?

Det är mycket enkelt att använda en grillmatta. Du placerar den antingen under grillen eller på grillgallret. Det är viktigt att du kollar upp vilken sorts matta du har köpt för att säkerställa att den passar där du placerar den.

Efter användning kan du enkelt tvätta mattan enligt anvisning, istället för att tvätta till exempel altanen eller uteplatsen.

Vad är det viktigaste att tänka på inför ett köp?

Det finns en del att tänka på när du ska köpa en grillmatta. Här kan du läsa mer om vissa saker som du bör kika lite extra på:

1. Typ av grillmatta

Vill du använda den på grillgallret eller under grillen?

2. Storlek

Oavsett vilken sorts matta du är ute efter är det viktigt att storleken passar just din grill. De flesta grillmattor kan beskäras med sax så att du får den önskade storleken.

3. Slitstarkt och temperaturbeständigt material

Mattan måste vara tillverkat av ett material som tål värme och yttre påfrestningar. Var noga med att kontrollera att grillmattan är godkänd för att användas på grillgallret!

Här nedan hittar du ett bra grillunderlägg från Weber. Vill du veta mer om hur man bäst rengör en grill kan du läsa vår artikel om det.

Missa inte våra gedigna köpguider om pelletsgrillar, kolgrillar, gasolgrillar och rökgrillar. Du kan också läsa mer om olika grilltillbehör.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Rulla till toppen
Grillrea