Grillmatta | Tillbehöret alla grillare borde ha!

Med en bra grillmatta kan du skydda underlaget mot matrester, fett, kol och annat som kan komma från grillen. Det finns även grillmattor som används på grillgallret för att underlätta tillagningen av mjuk fisk, kyckling och skaldjur.

En grillmatta hindrar maten från att falla ned i grillen vilket gör det lättare för dig att grilla samt rengöra grillen.

Här kan du läsa mer om de olika typerna av grillmattor, varför de är bra samt vad du bör tänka på inför ett köp.

Vad är egentligen en grillmatta?

En grillmatta är en sorts matta i ett robust material som används när du grillar. Det finns två typer av grillmattor:

 • Grillmatta som används under grillen
 • Grillmatta som används på grillgallret

Mattan som används under grillen, exempelvis på ett trädäck, skyddar underlaget mot fett och stänk. Det gör det lättare att rengöra runt grillen när du är färdig.

En grillmatta som används på grillgallret används för att göra det lättare att grilla exempelvis fisk och mjukare ingredienser utan att de faller ned i grillen eller fastnar på grillgallret.

Den här senare typen av matta kallas även för grillnät.

Varför ska man ha en grillmatta?

Det finns många fördelar med att använda en grillmatta. Oavsett vilken sorts grillmatta du använder kommer det att vara lättare att rengöra grillen och området omkring grillen efter användning.

En grillmatta under grillen skyddas underlaget mot fettstänk och matrester och därmed svåra fläckar som inbland inte går att få bort.

Med en grillmatta på gallret blir det lättare att grilla fisk, kyckling och grönsaker utan att de faller igenom gallret eller fastnar.

Om du någon gång grillat exempelvis fisk eller hamburgare, efter att ha använt en hamburgerpress, vet du hur lätt de fastnar i gallret. Även när man ska grilla halloumi kan man få det problemet.

Grilla fisk sardiner

När maten fastnar är det svårt att vända den vilket gör att den går sönder. Mindre mat, exempelvis korvar eller grönsaker, faller dessutom ofta ned mellan gallret vilket utgör en säkerhetsrisk eftersom de kan antända.

Att grilla med en grillmatta på gallret är därför mycket säkrare än att grilla utan. Det är mycket enklare att rengöra grillen om det inte är matrester som fastnat och bränts fast på gallret.

Hur fungerar en grillmatta?

Det är mycket enkelt att använda en grillmatta. Du placerar den antingen under grillen eller på grillgallret. Det är viktigt att du kollar upp vilken sorts matta du har köpt för att säkerställa att den passar där du placerar den.

Efter användning kan du enkelt tvätta mattan enligt anvisning, istället för att tvätta till exempel altanen eller uteplatsen.

Vad är det viktigaste att tänka på inför ett köp?

Det finns en del att tänka på när du ska köpa en grillmatta. Här kan du läsa mer om vissa saker som du bör kika lite extra på:

1. Typ av grillmatta

Vill du använda den på grillgallret eller under grillen?

2. Storlek

Oavsett vilken sorts matta du är ute efter är det viktigt att storleken passar just din grill. De flesta grillmattor kan beskäras med sax så att du får den önskade storleken.

3. Slitstarkt och temperaturbeständigt material

Mattan måste vara tillverkat av ett material som tål värme och yttre påfrestningar. Var noga med att kontrollera att grillmattan är godkänd för att användas på grillgallret!

Här nedan hittar du ett bra grillunderlägg från Weber. Vill du veta mer om hur man bäst rengör en grill kan du läsa vår artikel om det.

Missa inte våra gedigna köpguider om pelletsgrillar, kolgrillar, gasolgrillar och rökgrillar. Du kan också läsa mer om olika grilltillbehör.

 • Vilka olika köksknivar ska man ha?
  Bra köksknivar gör matlagningen betydligt roligare. Kniven är det köksredskap som används allra mest, men trots det är det sällan man reflekterar över vilka olika sorters knivar man bör ha i köket. I den här artikeln listar vi 5 st olika sorters köksknivar som bör finnas i ett vasst kök. 5 köksknivar för alla kök:…
 • Fredde i Solsidan grillar – vanliga frågor och svar
  Fredde Schiller i Solsidan är en mästergrillare av rang. I den här artikeln har vi sammanställt vanliga frågor och svar om karaktärens grillvanor, baserat på vad som går att utläsa från C More och TV4. Lästips: Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar Grilla grönsaker – konkreta tips för att lyckas…
 • Hur undviker man fettbrand när man grillar?
  När du grillar finns det risk att fett och gamla matrester börjar brinna, varför det är bra att undvika fettbrand. Om flammorna blir stora eller om grillen lämnas utan tillsyn kan det leda till allvarliga skador. Lästips: Grilla fisk – tipsen för att fixa firren Hur rengöra grillen på ett smart sätt? Grilla vildsvin –…
 • Hur rengöra grillen på ett smart sätt?
  Att grilla utomhus är trevligt, men det är inte lika kul att rengöra grillen. Att göra rent grillen behöver dock inte vara så besvärligt om du har effektiva redskap och använder rätt metod. Lästips: Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar Grilla grönsaker – konkreta tips för att lyckas Grilla fisk…
 • Vilket vin passar till grillade grönsaker?
  Om du ska dricka vin till grillade grönsaker rekommenderar vi ett vitt vin, eller ett rosévin, speciellt om du har varit sparsam med kryddor under grillningen. Lästips: Grilla fisk – tipsen för att fixa firren Grilla grönsaker – konkreta tips för att lyckas Grilla kyckling – bevingade knep för att lyckas Grilla tonfisk – snabbt,…
 • Vad är Korean BBQ?
  Det koreanska köket är en mycket populär mat-trend för tillfället. Kimchi, Bibimbap och inte minst Korean BBQ har slagit igenom stort även utanför Koreahalvöns gränser. Lästips: Vad är egentligen grejen med American BBQ? Grilla grönsaker – konkreta tips för att lyckas Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar Hur fuskar man…
 • Är det säkert att grilla med elgrill?
  Du som grillar har ett ansvar att grilla säkert och förebygga olyckor. Många väljer därför att grilla med elgrill istället för kol- och gasolgrill, eftersom den inte ger några lågor. Lästips: Får man grilla på balkongen? Grilla fisk – tipsen för att fixa firren Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar…
 • Vad är egentligen grejen med American BBQ?
  Att bjuda in vänner och familj på en äkta American BBQ är festligt och uppskattat, men det kräver lite extra planering. Lästips: Vad är Korean BBQ? Hur fuskar man ihop en BBQ-sås med bara tre ingredienser? Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar Grilla kyckling – bevingade knep för att lyckas…
 • Hur fuskar man ihop en BBQ-sås med bara tre ingredienser?
  Börjar middagsgästerna anlända och du ligger back i tidsschemat? Då kan det här fuskiga receptet på en faktiskt helt okej BBQ-sås bli grillfestens räddning. Lästips: Vad är Korean BBQ? Vad är egentligen grejen med American BBQ? Grilla vegetariskt – såser, kryddor och expertens tips Grilla grönsaker – konkreta tips för att lyckas Grilla vildsvin –…
 • Får man grilla på balkongen?
  Till sommaren är det många som är sugna på att grilla mat hemma, men vad gäller egentligen för grillning på balkong eller terrass? Lästips: Är det säkert att grilla med elgrill? Grilla fisk – tipsen för att fixa firren Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar Grilla grönsaker – konkreta tips…
Grillrea