Weber | Grillar, fakta, tröjor och tillbehör [FAQ]

Weber är ett av de kändaste och mest omtyckta varumärkena i grillvärlden. En Weber-grill är mer än bara en gasolgrill eller kolgrill, det är en livsstil.

Sedan den första grillen 1952 har Weber revolutionerat grillvärlden och idag erbjuder varumärket något för alla passionerade grillentusiaster.

Faktum är att Weber blivit så synonymt med kvalitativ grillning att företagets prylar och kläder är omåttligt populära bland ”fansen”.

I den här guiden kan du läsa mer om Weber och deras grillar. Vill du gå direkt till alla prylar rekommenderar vi sidan Merchandise, som visar saker från Webers officiella hemsida.

Vad är Weber?

Weber är ett amerikanskt företag som tillverkar grillar. Egentligen är det allt du behöver veta. Riktigt bra grillar, ska tilläggas.

Nästan alla som bestämmer sig för att skaffa en grill kommer i kontakt med Weber. Med ett brett utbud av olika modeller och en distribution över nästan hela världen är det många som väljer märket och blir hiskeligt nöjda.

Den snygga designen och den höga kvalitén gör Weber till ett populärt grillvarumärke både för nybörjare och mer erfarna grillentusiaster.

Historien om Weber

Webers första grill uppfanns av George Stephen år 1952 i Palatine utanför Chicago i USA. George Stephen var en familjefar som till vardags arbetade i en fabrik som tillverkade havsbojar. Han älskade att grilla och gillade att experimentera för att skapa de bästa grillmåltiderna för familj och vänner.

George Stephen bestämde sig för att utveckla en ny grillmetod för att undvika ostyriga eldslågor i grillen. Han delade på en havsboj och på så sätt skapades världens första klotgrill. Det var också världens första brikettgrill som kom att revolutionera hela grillindustrin.

I början var det dock inte många som trodde på denna märkliga uppfinning. Varför skulle man använda ett lock när man grillar? Ju fler som testade Stephens grillinnovation insåg dock att smaken från klotgrillen överträffade ”vanliga” grillar.

Det här var startskottet på vad som skulle bli ett av världens största och mest berömda grillvarumärken.

Tog mark inom inom kol- och gasolgrillar

Sedan 1991 säljs Weber även i Norden. Även här var mottagandet svalt i början på grund av skepsisen till grillock.

Det dröjde ett par år för att övertyga nordborna, men nu är det en av de mest älskade grillarna som finns många hem.

Weber idag

Idag är Weber mer än bara ett varumärke som säljer grillar. Många associerar namnet med en livsstil där god mat och upplevelser står i centrum.

Webers klotgrill är fortfarande ikonisk och finns i flera olika storlekar och färger.

Sedan starten har deras sortiment har utökats med ett stort antal olika modeller och tillbehör. Bland annat säljer de numera även gasolgrillar och elgrillar.

Varumärket erbjuder många olika sorters grilltillbehör, bland annat grillbestick och briketter.

Grillar som testas i USA

Merparten av Webers grillmodeller tillverkas i USA på någon av företagets två fabriker. Huvudkontoret är fortfarande baserat strax utanför Chicago och det är även här som grillarna designas och testas.

Testprocessen är rigorös och olika konsumentgrupper involveras i testningen för att företaget ska kunna utveckla de bästa och mest efterfrågade produkter.

Weber grilltermometer

Den gedigna testningen gör att Weber-grillarna anses mycket säkra. Dessutom erbjuds upp till 25 års garanti på de flesta modellerna.

Produktutbud – både kolgrillar och gasolgrillar

Weber erbjuder många olika sorters produkter. Deras grillsortiment består av tre huvudkategorier:

  • Brikettgrillar
  • Gasolgrillar
  • Weber Q

Utöver dessa erbjuder de även ett stort antal olika tillbehör.

Vilken Weber-grill som är bäst beror på preferenser och behov. Här kan du läsa mer om de olika sorterna för att lättare bilda dig en uppfattning om vad som passar dig bäst.

Weber kolgrillar

Den klassiska brikettgrillen från Weber kännetecknas av ett porslinsemaljerat lock och balja i rostfritt stål. Även aluminiumspjället är rostfritt.

Den här grillmodellen har en ikonisk klotformad design som både är snygg och funktionell.

Aluminiumspjället garanterar rätt lufttillförsel och briketthållaren ser till att kol och briketter hålls på rätt plats. Hur hållaren eller korgen ser ut beror på vilken grillmodell det är.

Weber har ett mycket stort utbud av olika sorters brikettgrillar. De största brikettgrillarna har det patentskyddade rengöringssystemet One-Touch som gör att du enkelt kan få bort askan efter grillningen..

Weber gasolgrillar

Weber har ett brett sortiment av gasolgrillar i olika storlekar. Bland annat erbjuder de små grillar för campingen eller balkongen såväl som större utomhuskök.

Den här kategorin kännetecknas av stadig konstruktion som ger en säker användning.

Att rengöra grillen är enkelt tack vare den användarvänliga designen med en droppformad botten.

Brännarna skyddas mot fettstänk tack vare de inbyggda Flavorizer Bars. Temperaturen kontrolleras enkelt tack vare regleringen i flera steg.

Precis som varumärkets andra grillsorter har Webers gasolgrillarna en tidlös och snygg design.

Weber Q-grillar

Weber Q är en serie som många nybörjare väljer. Grillen blir snabbt varm vilket gör att den passar perfekt även till vardags.

Grillen värms upp på några minuter genom att användaren trycker på tändningen och stänger locket.

Q-serien är liten och smidig vilket gör den till en perfekt grill på balkongen såväl som på campingen. Det finns även större Q-grillar som passar bra i trädgården.

Q-serien består av grillar som är lätta att transportera vilket uppskattas av många användare. Det tvådelade gjutgärnsgallret fördelar värmen effektivt och är dessutom enkelt att rengöra.

Den ena sidan kan även bytas ut mot en stekplatta. Det finns även avtagbara sidobord på vissa modeller inom Q-serien.

Q-kategorin finns både som gasol- och elgrillar.

Vad kännetecknar Weber-grillar?

Weber-grillar står för hög kvalitet, funktion och design. Varumärkets vision är att grillupplevelsen ska stå i centrum.

Grillen är en samlingsplats där oförglömliga upplevelser skapas. Alla ska kunna njuta av grillad mat och därför är Webers grillar användarvänliga utan att vara förenklade.

Med andra ord kan nybörjaren såväl som grillproffset hitta en Webergrill som tillfredställer grillbehovet.

Varför ska jag välja en Weber-grill?

Det finns många fördelar med Webergrillar, bland annat:

1. Funktionell och lätthanterlig

Weber har lång erfarenhet av grillar och tack vare deras omfattande testprocess är deras grillar utformade för att vara enkla att använda. De är funktionella utan att tumma på kvaliteten.

2. Snygg design

Många användare uppskattar den numera ikoniska designen som är både snygg och funktionell.

3. Lång garanti

Weber erbjuder upp till 25 års garanti på sina grillar.

4. Säker användning

Grillarna är särskilt utformade för att vara stabila och säkra att använda.

5. Stort produktutbud

Weber har ett mycket brett sortiment av grillar vilket gör att alla kan hitta en modell som passar deras preferenser.

Sammanfattning av Weber

Weber är ett av världens mest berömda varumärken när det kommer till grillar. Det är ett amerikanskt företag som uppfann klotgrillen och som nu är en av de mest populära grillmodellerna i världen.

Sedan starten 1952 har Weber etablerade sig över hela världen, men behåller produktionen i USA.

Utbudet har utökats från den klotformade brikettgrillen till gasolgrillar, elektriska grillar samt en rad olika grilltillbehör.

Alla modeller genomgår en lång testprocess för att garantera att kunderna får en grill som kännetecknas av hög kvalitet, funktion och design.

Idag finns det en Webergrill för alla preferenser. Oavsett om du är nybörjare, grillproffs eller letar efter en portabel grill till campingen så kan du hitta en grill för ditt behov.

Kika vidare i det stora utbudet och hitta din favorit!

Utvalda grillar från Weber

Så där ja! Nu har du läs igenom hela artikeln om Weber och deras grillar. Ett tips nu är att besöka vår startsida, Grillfakta.se, för att klicka dig vidare till ännu mer läsning om grillning.

Du kan också ta en titt på våra guider om olika kolgrillar, gasolgrillar, rökgrillar och träpelletsgrillar. Eller varför inte läsa om hur man grillar vildsvin, varför man ska ha en pizzasten eller något annat från vår kunskapssida.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Rulla till toppen
Grillrea