Kolgrill | Bäst i test 2024, guide och tips

Vad ska man tänka på om man vill köpa bästa kolgrill 2024? Det och mycket annat går jag på Grillfakta igenom i den här guiden, där du bland annat kan läsa om fördelarna med en kolgrill.

Den vanligaste modellen av kolgrill är klotgrillen, men även röktunnor, grilltunnor och kamadogrillar är populära val inom ”kol-kategorin”.

Troligen är du också bekant med engångsgrillen, om den nu räknas som ”riktig” grill vill säga.

Innehåll i den här artikeln:

  1. Vilka fördelar finns med en kolgrill?
  2. Är kolgrill för nybörjare eller proffs?
  3. Finns det några nackdelar med en kolgrill?
  4. Köpa kolgrill – saker att tänka på!
  5. Bästa kolgrill

Tips på bästa kolgrillen

Bäst i test kolgrillar:

  1. Broil King KEG 5000
  2. Big Green Egg
  3. Weber Summit Kamado E6

Vilka fördelar finns med en kolgrill?

Det finns många fördelar med en kolgrill. Nedan tittar vi på de främsta:

1. Kolgrill ger bäst smak

Kolgrillen är för många den mest originella grillen. Det är den man associerar med grillkvällar på sommaren eller Valborg. Många upplever också att maten smakar extra bra när den grillas på en kolgrill.

Känslan av att steka en bit kött eller korv över lågorna associeras med en mysig, naturnära upplevelse. Många hävdar att en kolgrill är den enda ”riktiga” grillen, särskilt i jämförelse med den bästa gasolgrillen (även om den också har sina fördelar).

2. Billig

En annan fördel med kolgrillen är att den är billigare än andra grillar. Det finns modeller i olika prisklasser och därför även lyxigare varianter, men också mycket enkla sådana.

För en premiumvariant bör du räkna med omkring 2 000 kr eller mer. Om du istället nöjer dig med en enklare kolgrill kan du få en för ett par hundralappar eller ännu mindre. Men kom ihåg gundregelen – du får vad du betalar för.

3. Enkel att använda

En grill ska inte kännas farlig eller komplicerad att använda. Alla grillar kan medföra risker om man inte är försiktig, men just kolgrillen upplevs ofta som säkrare än till exempel gasolgrillen.

När du använder en kolgrill placerar du lite papper i botten av grillen och därefter en lagom mängd träkol (grillkol eller briketter). Du avgör själv om du vill använda tändmedel.

Lästips: Grillning (Wikipedia)

4. En kolgrill är effektiv

Kolgrillen är ett effektivt alternativ. Den kommer upp i högre temperaturer än andra typer av grillar. Därför behöver du inte vänta särskilt länge på att maten ska bli färdig när den väl blivit placerad på grillen.

Visst kan det ta lite extra tid att få upp en bra glöd, men då ska man också komma ihåg att grilltiden ofta är väldigt lång. Du har kanske hört uttrycket ”Nu skulle man grilla!”, vilket brukar sägas efter själva grillningen, då glöden skimrar som bäst.

5. Praktisk

Den ideala grillen är inte bara effektiv eller billig, utan den måste också vara praktisk. Kolgrillar kommer i olika modeller, men något de allra flesta har gemensamt är att de är enkla att flytta runt.

Kolgrillar har i regel hjul och väger inte alltför mycket. Till skillnad från gasolgrillar och elgrillar kräver kolgrillar dessutom ingen tillgång till eluttag eller gastuber.

Du kan med andra ord ställa grillen i princip var du än önskar i trädgården eller ta den med dig på utflykten.

6. Tillbehör kan hittas överallt

Nåja, tillbehör till kolgrill hittas kanske inte precis överallt, men nästan. Det man brukar behöva är grillkol eller briketter, vilket du kan hitta i de allra flesta matbutiker.

Weber grill

Nu för tiden jämför och beställer de flesta grillälskare prylar på nätet, till exempel direkt från Landmann eller Weber. Enkelt och praktiskt!

Är kolgrill för nybörjare eller proffs?

Den bästa kolgrillen passar både nybörjaren och grillveteranen – det råder ingen tvekan om saken!

När du använder en kolgrill är grundprincipen att sätta lite papper i grillen, sedan grillkol eller briketter. Därefter tänder du pappret. Om du vill kan du använda lite tändmedel också.

Lätt som en plätt, eller? Det finns ett par saker att tänka på:

  • Till exempel kan du reglera hur varm grillen blir genom att ta av och sätta tillbaka locket. När du tar bort locket blir det varmare.
  • Ett bra tips är också att pensla en mindre mängd olja på grillgallret innan du lägger på mat. Då blir det enklare att ta bort maten när den blivit grillad, alternativt om du använder ett grillgaller.

Det går med andra ord hur bra som helst att välja en kolgrill även om du är nybörjare; med kunskaper och lite erfarenhet blir du snabbt ett proffs på grillade godsaker.

Lästips: Lars Berge söker svaret på varför grabbarna håller hårt om grillen (SvD)

Finns det några nackdelar med en kolgrill?

Det finns väldigt få nackdelar med en kolgrill. Vad som anses som minus är givetvis subjektivt, men det finns ett par aspekter som kan diskuteras, nämligen följande:

Mer rök: Eftersom man med hjälp av grillkol eller briketter skapar en eld bör du också räkna med rök. Väljer du en elgrill har du givetvis inte det ”problemet”, men många upplever röken som ren nostalgi och en naturnära känsla. Röken behöver alltså inte alls vara en nackdel – det är helt upp till dig hur du ser på det.

Viss risk för brand: Man bör alltid vara försiktig när man gör upp en eld. Det finns ju faktiskt en viss risk för brand. Däremot är det inte så svårt att hantera en kolgrill, framförallt om du har klart för dig hur du bör använda den. Därför är risken för brand oftast väldigt liten.

Kan vara svårare att justera värmen: På till exempel en elgrill eller gasolgrill kan du enkelt justera värmen. Den kan justeras även på kolgrillen, men inte på samma sätt. Istället för att använda en knapp behöver du till exempel använda ventilen på grillens lock eller locket i sig.

Begränsad användning: En lite större nackdel med kolgrillen är att den inte kan användas året om eftersom glöden inte riktigt fixar snö eller regn (i för stora mängder). Eftersom den fungerar med eld kan den bara användas när vädret tillåter och den kan naturligtvis aldrig användas inomhus.

Köpa kolgrill – att tänka på

Innan du köper en kolgrill bör du fundera på vilka behov du har. Nedan har vi sammanställt de viktigaste frågorna som du bör fundera över.

Hur många är ni i familjen?

Om du är ensamstående räcker det ofta med en mindre grill. Har du däremot en större familj, husdjur och många vänner som du tycker om att bjuda hem på grillfest är det klokare att välja en större kolgrill.

Är grillen högkvalitativ?

Det är viktigt att välja en grill av hög kvalitet. Satsa gärna på en modell som är emaljerad. De flesta moderna kolgrillar är tillverkade av emaljerad plåt.

Kolgrillar av hög kvalitet håller i många år, framförallt om du tar hand om din grill ordentligt. Det är alltså viktigt att prioritera kvalitet för att köpet ska kunna vara en investering.

Vilket pris är du villig att betala?

En grill av högre kvalitet kostar i regel mer än en enkel modell. Det är oftast värt att satsa några hundralappar extra för att få en pålitlig grill som håller länge.

En bra kolgrill kostar oftast inte så mycket, utan du kan hitta kvalitativa alternativ för runt tusenlappen och till och med lägre priser än så.

Är grillen stabil?

Eftersom grillning med kolgrill bygger på att elden värmer upp maten så är det väldigt viktigt att den är stabil.

Om grillen råkar välta kan den skada människor och djur som sitter i närheten, för att inte nämna brandrisken. Stabilitet är därför bland de allra viktigaste aspekterna att tänka på.

Lästips: Så grillar du säkert i sommar (SVT)

Vad vill du grilla?

Vi på Grillfakta gillar som du kanske gissat att grilla det mesta, allt från lax och grillad kyckling till halloumi och vildsvin, men tänk också på att det blir allt vanligare att grilla vegetariskt.

Halloumiburgare

Eftersom en kolgrill är den ”vanliga” grillen så fungerar det utmärkt att grilla i stort sett vad som helst på dem.

Varför bör du välja just en kolgrill?

Det främsta argumentet för att välja just en kolgrill är den nostalgiska, naturnära känslan och den mysiga upplevelsen att äta ”äkta” grillad mat.

Få den riktiga grillkänslan

Att sitta i trädgården och placera korven, kotletterna eller grönsakerna över elden är för många en speciell känsla. Smaken upplevs också som extra god när man grillar på en kolgrill.

Tack vare de heta lågorna blir maten härligt krispig och god. Vänta medan lågorna sjunker och grilla sedan måltiden på det naturliga sättet – ovan en glödbädd.

Lästips: 1950- och 60-talens moderna trädgårdsgrillande (Taffel)

Om mat och bjudningar är ditt intresse

Kolgrillen passar dig som har tid att lägga på just grillning. Om du inte har så mycket tid eller lust kan till exempel en gasolgrill vara ett bättre alternativ.

Tycker du däremot att det är härligt och avslappnande att sitta och göra upp eld och grilla på det traditionella viset kan vi starkt rekommendera kolgrillen.

Mycket grill för pengarna

Att välja en kolgrill är fördelaktigt inte bara för känslan, utan också eftersom de är ganska billiga sett hur mycket ”grill” man får för pengarna. Du kan få en i det närmaste proffsgrill för ett vettigt belopp.

Kolgrillen praktisk, flexibel och kan flyttas utan problem. Det är också enkelt att hitta både grillkol, briketter samt andra grilltillbehör och du är inte beroende av något eluttag.

Ett tips om du vill hitta en billig kolgrill är att hålla utkik under Black Friday. Off-season är det ofta bra pris på årets modeller.

Sammanfattning köpa kolgrill

Valet av grill är inte alltid det enklaste. Om du är nybörjare när det gäller grillning kan det kännas som att det finns en djungel av olika grillar därute. Men just kolgrillen är en älskad grill som kommer med en rad olika fördelar.

Här är en sammanställning av vad som nämnts i den här köpguiden:

  1. Kolgrillen är för många den ”ursprungliga” grillen
  2. Ett praktiskt val
  3. Både nybörjare och grillproffs kan använda en kolgrill
  4. Röken kan vara en nackdel

Den ”riktiga” grillen

Kolgrillen bjuder på nostalgi, mysig stämning och en härlig upplevelse i naturen. För många smakar maten som grillats på en kolgrill extra gott. Maten upplevs som ”äkta”, oavsett om det är grillat kött eller grönsaker.

Praktisk och enkel att använda

Kolgrillen är relativt enkel att använda och dessutom kostar den inte alltför mycket. Du hittar tillbehör till grillen i de flesta matbutiker. Grillen är dessutom flexibel och kan placeras nästan var som helst i trädgården eller tas med till andra platser.

För nybörjare och proffs

Precis som med vilken annan grilltyp som helst behöver du vissa grundläggande kunskaper om hur kolgrillen används, men med kunskap blir grillen enkel att hantera.

Bland nackdelarna finns röken

Grillning med kolgrill kan medföra en del rök, och dessutom kan det vara lite svårare att justera värmen. Man kan inte heller använda grillen när som helst, utan man behöver hålla koll på väderrapporterna.

Kolgrill rekommenderas främst till dig som uppskattar att grilla som på ”den gamla goda tiden”. Om du tycker om att lägga lite tid på att tända elden, justera den och sedan grilla dina favoriträtter direkt över lågorna kan kolgrillen bli din bästa vän.

Vi på Grillfakta tycker alla som har möjlighet att äga en grill borde äga en kolgrill. Visst finns det fördelar med en gasolgrill, men kom igen – en grill utan glöd, vad är det för något?

Möjligen då förstås att en riktigt vass rökgrill eller pelletsgrill kan konkurrera med kolgrillen, men en vass kolgrill, det bör nog faktiskt alla grillälskare ha som ”grund-grill”.

Fler populära kolgrillar:

Vanliga frågor om kolgrillar

Vilken kolgrill är bäst i test?

Den kolgrill som är bäst i test varierar från år till år. Just nu är Weber Kamado Summit E6 en av de grillarna som räknas till de absolut bästa. En annan storsäljare är Big Green Egg Medium. Läs mer om hur du väljer bästa möjliga grill här i vår stora guide.

Är kolgrill en bra grill att köpa?

Kolgrill är för många den ”ursprungliga” grillen. Den är ett praktiskt val både nybörjare och proffs. Priserna varierar från 2000 kronor och upp till så mycket som 25-30 000 kronor. Jämfört med en gasolgrill kan röken vara en nackdel, men å andra sidan är smaken av mat grillad över kol något helt unikt; lite som mat från den bästa rökgrillen.

Recept för kolgrill

Här följer tre recept för kolgrill.

Lätt recept på grillad kyckling

Ingredienser:

  • 4 benfria, skinnfria kycklingbröst
  • 1/4 kopp olivolja
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salta och peppra, efter smak

Instruktioner:

  1. Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, timjan, basilika, salt och peppar i en skål.
  2. Lägg kycklingbröst i en stor återförslutbar plastpåse och häll marinaden över kycklingen. Marinera i kylen i minst 2 timmar, eller över natten.
  3. Värm grillen till medelvärme (ca 180°C).
  4. Ta bort kycklingen från marinaden och släng resten av marinaden.
  5. Lägg kycklingen på grillen och stek i 6-8 minuter på varje sida, eller tills innertemperaturen når 75°C.
  6. Ta av från värmen och låt vila i 5 minuter innan servering.

Grillade fläskkotletter med normal svårighetsgrad

Ingredienser:

  • 4 tjockt skurna fläskkotletter
  • 1/4 kopp sojasås
  • 2 matskedar honung
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rökt paprika
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Salta och peppra, efter smak

Instruktioner:

  1. I en skål, blanda ihop sojasås, honung, farinsocker, äppelcidervinäger, paprika, vitlökspulver, salt och peppar.
  2. Lägg fläskkotletter i en stor återförslutbar plastpåse och häll marinaden över fläskkotletterna. Marinera i kylen i minst 2 timmar, eller över natten.
  3. Värm grillen till medelhög värme (ca 220°C).
  4. Ta bort fläskkotletter från marinaden och släng resten av marinaden.
  5. Lägg fläskkotletter på grillen och stek i 4-5 minuter på varje sida, eller tills innertemperaturen når 63°C.
  6. Ta av från värmen och låt vila i 5 minuter innan servering.

Avancerat: Kolgrillade lammrack

Ingredienser:

  • 1 lammrack, putsad av överflödigt fett
  • 1/4 kopp dijonsenap
  • 2 msk rosmarin, hackad
  • 2 msk timjan, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • Salta och peppra, efter smak

Instruktioner:

  1. Blanda senap, rosmarin, timjan, vitlök, salt och peppar i en skål.
  2. Fördela blandningen över hela lammet, täck det helt.
  3. Värm grillen till hög värme (ca 250°C).
  4. Lägg lamm på grillen och stek i 4-5 minuter på varje sida, eller tills innertemperaturen når 60°C för medium-rare.
  5. Ta av från värmen och låt vila i 5 minuter innan servering.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Hur vi testade oss fram till den bästa kolgrillen

När vi testade oss fram till den bästa kolgrillen började vi med att analysera marknaden och undersöka vilka kolgrillar som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test.

Därefter frågade vi ägare av grillar, säljare av kolgrillar och personer som nyligen hade använt en kolgrill om deras åsikter och vilka egenskaper som är viktiga för en bra kolgrill.

Baserat på deras feedback har vi sammanställt en lista med önskvärda egenskaper och letat efter kolgrillar som uppfyller dessa kriterier.

Vi har också besökt olika butiker och trädgårdar där kolgrillar säljs för att testa hur de fungerar i praktiken för olika ändamål.

Genom denna process har vi kunnat sammanställa en lista över de bästa kolgrillarna inom olika kategorier.

Rulla till toppen
Grillrea