Rengöra grillen

Hur rengöra grillen på ett smart sätt?

Att grilla utomhus är trevligt, men det är inte lika kul att rengöra grillen. Att göra rent grillen behöver dock inte vara så besvärligt om du har effektiva redskap och använder rätt metod.

I den här artikeln kan du läsa mer om hur du snabbt och enkelt kan rengöra grillen och gallret så att din grill är skinande ren varje gång du ska börja grilla.

Hur rengöra grillen?

Oavsett vilken sorts grill du använder dig av är det viktigt att du rengör den ordentligt. Skippar du grilltvätten finns risk för fettbrand, och det vill du gärna undvika, det lovar vi.

Gas, kol- och elgrillar kräver alla noggrann rengöring, och i grund och botten kan de rengöras på samma sätt. En matta under grillen skyddar förresten altanen eller uteplatsen mot smuts och glöd.

Det bästa tipset vi på Grillfakta har är tyvärr riktigt tråkigt. Det är nämligen att ta för vana att alltid rengöra grillen efter varje användning. Supertrist, men värt det!

Det är mycket enklare att få bort fett, matrester och annan smuts innan det har hunnit stelna. Dessutom håller sig grillen i gott skick längre om den är ren.

Noggrann rengöring ger med andra ord grillen en längre livstid. Och ett bättre andrahandsvärde, om du skulle vilja byta upp dig någon gång.

Tips för att rengöra en grill

Här nedan listar vi några av de bästa tipsen för själva städningen. Du kan välja att använda ett eller flera tips när du ska tvätta rent din grill.

Tänk alltid på att kika i grillens manual utifall några delar på just din modell är extra känslig eller liknande.

1. Rengöra grillen när den är varm

Spara tid genom att skubba grillgallret medan de fortfarande är varmt. Det är mycket lättare att få bort matrester och fett från ett varmt galler än från ett kallt galler.

När det kallnar blir smutsen ingrodd och du kommer att behöva en vass grillborste för att få bort allt.

Men hur gör man då om tillfället inte är riktigt rätt? Ja, det finns såklart lägen när du kanske inte vill rengöra grillen direkt efter användning.

Kanske har du gäster på middag och du vill ansluta till sällskapet och njuta av måltiden. I så fall kan du låta smutsen vara tills dagen efter, eller rent av till nästa gång du grillar.

Om du ska rengöra grillen vid nästa grillning låter du grillgallret bli varmt så att matresterna bränns. Sedan tar du av gallret för att skrubba bort resterna från föregående grillning.

Det här är såklart inte lika bra som om du tar bort smutsen direkt efter användning, men poängen är att rengöringen är lättare när gallret är varmt. Men var vaksam så att du inte bränner dig.

2. Använd såpa eller grillrengöring

Om du vill få gallret skinande rent kan du använda dig av såpa och värme. Du kan till exempel fylla en balja eller hink med varmt vatten och såpa och sedan ”gå loss” på grillen.

 • Ett bra tips är att lägga ner gallret i såpbadet och låta det ligga där i några timmar. Därefter är det enklare att få bort smutsen.
 • Ett annat sätt är att smörja in gallret med såpa och lägga det i ugnen på cirka 100°C. Därefter bör det gå lätt att diska av gallret.
 • Ett tredje tips när det kommer till att rengöra grillen är att använda ett särskilt rengöringsmedel för just grillar.

Numera finns det även grillrengöringspulver som är supersmidigt att använda.

Tips på rengöringsmedel för grillar och grillgaller

Ett annat tips vid grillning är att använda ett grillnät som fångar upp små bitar mat, som annars riskerar att hamna i grillen eller bränner fast på kanterna.

3. Rengöra grillen utvändigt

Grillgallret är den viktigaste delen att rengöra eftersom det är den del som är i direktkontakt med maten. Men glöm inte själva grillkåpan, både invändigt och utvändigt.

En smutsig grill är inte hygieniskt och det kan även göra att din grillade mat smakar bränt eller konstigt, särskilt om det finns matrester kvar som bränner fast. 

Glöm helt enkelt inte bort att tvätta grillen utvändigt. Använd en fuktig trasa med såpa när du tvättar grillen utvändigt, och sedan en torr trasa efteråt för att få grillen skinande ren.

Ju renare din grill är, desto bättre kommer din mat att smaka!

Halloumiburgare

Vilka verktyg eller prylar kan göra rengöringen enklare?

Det finns en del smarta tillbehör och redskap som gör grilltvätten smidigare. Bland annat kan du införskaffa dig följande prylar:

 • Grillborste i olika storlekar och hårdhet
 • Såpa och/eller grillrengöringsmedel
 • Mikrofiberduk
 • Tvättsvamp
 • En ordentlig balja eller hink
 • Stålboll

Vill du inte köpa prylarna styckvis rekommenderar vi ett färdigt rengöringskit till grillen, till exempel det här från Weber.

Något som kan vara bra att ha till sin grill är ett grillskydd (grillöverdrag). Skyddet underlättar rengöringen av framförallt smuts och pollen.

Tips: Läs gärna vår artikel om att förbereda trädgården inför vintern.

Förebyggande tips som gör grilltvätten enklare

För att göra rengöringen av grillen enklare kan du göra vissa förebyggande åtgärder, exempelvis följande:

 • Smörj in grillgallret med olja innan användning. Oljan gör att maten inte fastnar lika lätt på gallret vilket i sin tur gör det lättare att rengöra. Använd dock inte olivolja på gallret eftersom det kan ge en härsken smak.
 • Skydda grillen med ett grillskydd eller ett grillöverdrag när den inte används.
 • På samma sätt kan en droppform vara bra att ha i förebyggande syfte.
 • Om du inte har såpa eller grillborste kan du testa att använda dig av lök och aluminiumfolie.

Så, det var några av alla tips vi har samlat på oss genom åren när det kommer till rengöring av grillar! Här nedan hittar du utvalda rengöringsprylar som förenklar städningen av din grill.

Vill du ha fler grilltips kan du gå till vår startsida för att se en del av alla artiklar på sajten. Du kan även ta en titt på våra populära grillguider, där vi går igenom kolgrillar, pelletsgrillar, gasolgrillar och rökgrillar med för- och nackdelar.

I shopen hittar du utvalda prylar från bra e-handlare. Gillar du Weber kan vi tipsa lite extra om Weber Merchandise.

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea