Släcka brand

Hur undviker man fettbrand när man grillar?

När du grillar finns det risk att fett och gamla matrester börjar brinna, varför det är bra att undvika fettbrand. Om flammorna blir stora eller om grillen lämnas utan tillsyn kan det leda till allvarliga skador.

I den här artikeln kan du läsa mer om vad fettbrand är för något och hur du undviker det.

Vad är fettbrand?

Fettbrand är, precis som namnet antyder, en brand som uppstår på grund av fettet som blivit kvar i grillen. Det kan även vara gamla matrester som blivit kvar.

Det händer ibland att det börjar brinna i grillar och det är inte alltid farligt. Ofta avtar flammorna av sig själva och ingen fara uppstår. Om elden blir större eller om grillen har lämnats utom uppsikt kan det dock utgöra en fara för omgivningen.

De flesta bränderna i till exempel gasolgrillar är fettbränder.

Hur uppkommer det när man grillar?

Fettbranden kan uppstå både när du grillar och efteråt. Om du inte har rengjort grillen ordentligt kan fett och matrester fatta eld när du grillar.

Då du står vid grillen är det oftast inget problem om flammorna är små, även om det kan vara obehagligt. Det kan dock vara farligt om lågorna blir stora.

Särskilt stor risk är det om du lämnar grillen obevakad efter grillning när den fortfarande är varm. Då finns det risk för att fettet från grillningen fattar eld. Därför ska du aldrig lämna en släkt grill som fortfarande är varm, utan tillsyn.

Hur släcker man en fettbrand?

Om du grillar med en gasolgrill är det viktigt att först stänga av gasoltillförseln. Det bästa är om du kan koppla ur gasolflaskan och flytta den bort från grillen. Använd därefter en brandsläckare, brandfilt eller sand för att släcka grillen.

Använd aldrig vatten för att släcka en brand i en gasolgrill. Vatten gör oftast lågorna större och kan även göra att elden sprider sig.

Om du känner att du inte kan få kontroll på fettbranden bör du ringa brandkåren.

Tips: Läs gärna Brandskyddsföreningens tips för en säkrare grillning.

Hur undviker man fettbrand?

Underhåll i form av rengöring av grillen är det viktigaste för att undvika fettbrand. Utan fett och matrester finns det ingen möjlighet för en fettbrand att uppstå.

Det är viktigt att rengöra grillen efter varje användning, men du bör även göra en mer omfattande och noggrann rengöring ett par gånger om året.

Det är också viktigt att tänka att förvara grillen på rätt sätt.

Observera också att din grill kommer aldrig att bli helt ren, det är nästan en utopi, men däremot är det viktigt att det inte samlas lager av fett och mat.

Särskilt viktigt är det att rengöra grillen om du gillar att grilla vegetariskt, eller använder fettrika ingredienser, till exempel grilla halloumi. Fettet kan droppa och sätta sig på svåråtkomliga ställen och små grönsaksbitar kan bli kvar som rester. Två tillbehör som kan vara till god hjälp är en grillmatta och ett grillnät.

Rengöringen av grillen bör bland annat innefatta följande:

  • Regelbunden tömning av fettuppsamlingen i grillen.
  • Gör rent gallret efter varje grillning eftersom det oftast är här som gamla matrester fastnar. Ett rent galler kommer även göra att din grillade mat smaker bättre.
  • Rengör hela grillen både invändigt och utvändigt en eller två gånger per säsong.

Här kan du läsa mer: Hur rengör man grillen på ett effektivt sätt?

Ha alltid grillen under uppsikt

Du bör alltid ha en brandsläckare eller brandfilt bredvid grillen varje gång du grillar. Det bästa är att ha en brandsläckare med skum. Även sand kan fungera bra för att släcka en fettbrand.

Se även till att grilla på jämnt underlag och flytta på alla brandfarliga material.

Sist, men inte minst, är det alltid viktigt att ha grillen under uppsikt för att undvika olyckor. Både under och efter grillningen.

Populära prylar för att rengöra grillen:

Gillade du den här artikeln? Ta då en titt på vår startsida Grillfakta.se där du hittar fler texter, tips och råd. Där kan du bland annat läsa våra guider om vanliga tillbehör till grillen.

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea