Halloumiburgare

Grilla halloumi – enkla tips och trix för att lyckas

När det kommer till grillning finns det inte längre någon ursäkt att glömma vegetariska alternativ. Att grilla halloumi är både enkelt och gott.

Halloumi är en ost som görs av ren getmjölk eller en blandning med komjölk och kommer från början från Cypern.

Som ett vegetariskt alternativ passar grillad halloumi till allt från burgare och sallader och mättar så väl den inbitne vegetarianen som den som bara vill prova på något nytt.

Tips: Det går även att få tag på laktosfri halloumi vilket gör den goda lilla osten tillgänglig för nästan alla. Perfekt till grillspett!

Smälter lagom fort på grillen

Halloumi har till skillnad från många andra ostsorter en ovanligt hög smältpunkt och lämpar sig därför alldeles utmärkt för grillning, eftersom den helt enkelt inte smälter rakt igenom gallret.

Osten fungerar helt enkelt utmärkt på olika typer av grillar, oavsett om du har en gasolgrill eller kolgrill.

Skiva ostbiten i tunna skivor på ungefär en halv centimeter och lägg dem på grillen och vänd några gånger tills tydliga grillstreck träder fram på båda sidor.

Smaken som kommer fram är mjuk, krämig och lite salt. Halloumi passar därför alldeles utmärkt till grillade eller stekta grönsaker, liksom till potatisgratäng.

Halloumi sallad

Tips: Testa att sätta några bitar halloumi på ett grillspätt tillsammans med zucchini, paprika och marinerade champinjoner.

Recepttips: Grillade zucchini- och halloumispett (SVT)

Halloumiburgare av bröd eller tomat

Mellan två burgarbröd blir halloumin något helt speciellt. Den mjuka ytan har efter grillning fortfarande så pass mycket tuggmotstånd att det inte bara känns som mjuk ost, men är samtidigt är den så len att det blir en helt fantastisk smakupplevelse.

Just halloumiburgare har blivit ett väldigt populärt alternativ på så väl finare restauranger som snabbmatsställen, men det går lika bra att grilla hemma.

Ett spännande alternativ är att använda en grillad tomat istället för brödet. Här krävs det en lite större kvist- eller bifftomat som får bli mjuk på grillen innan den försiktigt skivas på tre där halloumin placeras i mitten tillsammans med andra tillbehör.

Halloumiburgare

Burrito av tortillabröd

Om du vill ta grillningen ytterligare ett steg från de traditionella svenska eller amerikanska recepten så är en burrito ett perfekt alternativ.

Tortillabröd kan bakas ihop hemma – eller inhandlas på ICA, Coop, Hemköp eller i annan matbutik – och även brödet kan tillagas eller värmas på grillen. Sen är det bara att grilla halloumin, kanske marinera den i någon god sås först, och blanda med alla favoritgrönsaker och ris för en alldeles utmärkt burrito.

Recepttips: Kronärtskocksallad med limegrillad halloumi (SVT)

Grilla halloumi till salladen

När det kommer till att grilla halloumi så är osten inte begränsad till endast huvudrätten, utan passar lika bra in något av tillbehören.

Den krämiga smaken tar för sig i en mustig sallad med grönsaker som tomat, spenat och avokado, där halloumin med sin sälta höjer salladen till en ny nivå. Här går det att bli lite kreativ och skiva, strimla eller kanske tärna halloumin.

Allra enklast är det att först bara skiva halloumin och grilla, för att sedan skiva i mindre bitar efteråt.

Recepttips: Smakliga spett med halloumi, jordgubbar och mynta (SVT)

Vanliga frågor om att grilla halloumi

Hur grillar man halloumi utan att det fastnar?

Grilla halloumin hel. Då minskar risken för att osten fastnar i grillgallret.
• Torka av halloumin med hushållspapper innan grillning. Ju torrare, desto bättre.
• Pensla grillgallret med olivolja (pensla inte på osten).
• Grilla halloumi i folie, antingen ensamt eller med grönsaker.
• Ett annat alternativ är att använda ett grillnät.

Ska man dela/skiva en halloumiost?

Vissa menar att man inte ska dela en halloumi utan endast grilla den hel.

Om du gillar idén med helgrillad halloumi ska du tänka på att de flesta förpackningar innehåller 2 st ostar, som är ihoptryckta till ett ”paket”.

Dela ostarna från varandra genom att leta upp ”vecket” längs långsidan och bryt isär dem till två. När du brutit isär osten kan du, om du vill, skiva halloumin i mindre bitar.

Tänk på att ju mindre bitarna är, desto kortare tid ska de grillas. Små bitar kan lätt bli torra om du inte serverar dem direkt.

Hur länge ska man grilla halloumi?

Försök att grilla halloumi ”så länge som möjligt”, det vill säga gärna på lite högre höjd (lägre värme) för att osten ska bli genomgrillad. Räkna med 15-20 minuter, men exakt tid beror på hur stor ostbiten är, och hur effektiv din grill är.

Hur hänger halloumi och päron ihop?

Grillad halloumi smakar utmärkt med päronsallad! Den salta osten gör sig toppen med den söta frukten. Lägg i några salladsblad, ett par tomater, babymajs och kanske någon annan favoritgrönsak.

Om du inte redan har testat hoppas vi på Grillfakta att du nu vågar ta steget och prova nya recept med halloumi!

Lyckades vi inte göra dig sugen på grillad ost?

Då kanske våra artiklar om att grilla lax, kyckling, oxfilé, fläskfilé eller grilla vegetariskt, som till exempel sparris, kan vara något – eller kanske grilla vildsvin om du är nyfiken på det?

Missa inte våra populära köpguider:

Vad sägs om ett nyhetsbrev med gratis grilltips?

Då har du kommit rätt. Grillbrevet från oss på Grillfakta låter som något för dig!

I Grillbrevet sammanställer vi varannan vecka tips och artiklar om grillning.

Som prenumerant får du allmän kunskap, förslag på smarriga recept och tips på nya grillmodeller och annan utrustning som gör grillningen roligare.

Och självklart är det helt gratis!

Prenumerera här:

Varukorg
Grillrea