Grilla sparris

Grilla sparris – enkla knep och tips att tänka på

Att grilla sparris är ett läckert sätt att göra grönsaken ännu mer smaklig. Men att grilla den kan vara svårt om du inte vet hur du ska göra. I den här artikeln får du veta allt du behöver om att grilla sparris; från att förbereda den till att äta.

Slösa inte bort mer tid – grilla sparris på rätt sätt på en gång!

Hur man förbereder sparris för grillning

För att kunna grilla sparris på bästa sätt är det viktiga att förbereda sig rätt. Här är tre enkla steg:

  1. Blötlägg träspett i vatten i ungefär en halvtimme innan du använder dem. Det förhindrar att de bränns på grillen.
  2. Skölj sparrisen och bryt av de hårda ändarna. Om stjälkarna är jordiga kan du borsta bort det värsta med fingrarna.
  3. Trä upp sparrisen på spetten. Försök att sätta träspettet i mitten av varje sparris, hela vägen igenom om du så vill.

Nu när du vet hur du förbereder sparrisen är det dags att lära dig hur du grillar den.

Grilla sparris med olja, smör eller kokosfett?

När du grillar sparris kan du använda fett för att se till så att stjälkarna inte bränner fast på gallret. Grundregeln vid grillning är att smörja grillgallret i första hand, och endast i andra hand det du grillar (i det här fallet sparris).

När du ska grilla sparris kan du använda i stort sett vilket fett som helst:

  • Smör
  • Olivolja
  • Solrosolja
  • Kokosfett
  • Krossad avokado

Bra att veta är att fettet som du penslar på grillgallret har ganska lite med själva smaken att göra. Att ”smörja” grillytan och/eller sparrisen handlar om att se till att grönsakerna inte fastnar för mycket. Det här underlättar enormt när du ska rengöra grillen, och det är också ett bra sätt för att minska risken för fettbrand.

Att grilla sparris tar ca 5-7 minuter

Det bästa sättet att grilla grönsaker generellt är genom att använda direkt värme. Det här innebär att sparrisen grillas över något riktigt varmt, till exempel kol om du har en kolgrill, eller pellets om du har en pelletsgrill.

Om du använder en gasolgrill, sätt då alla brännare på hög effekt och värm upp i cirka 15 minuter innan du lägger till sparrisspetten.

Att grilla sparris tar ungefär 5-7 minuter, beroende på hur tjocka stjälkarna är. Det bästa sättet att testa om sparrisen är klar är att använda en gaffel; stick gaffeln i en stjälk (nära botten där sparrisen är som tjockast) och se om det är mört hela vägen igenom.

När du grillat lite mer får du snabbt en känsla för när sparrisen är klar, helt enkelt genom att titta på hur brynt den har blivit. Erfarenheten kommer snabbt om du börjar grilla vegetariskt.

Grilla sparris

Grillad sparris med kryddig chilipasta

Få fart på smaklökarna med den här fräna chilipastan. Perfekt till grillad sparris!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 18 minuter
Total tid 23 minuter
Måltid Smårätter
Kök Vegetariskt
Portioner 2 personer

Ingredienser
  

Sparrissallad

  • 1 knippe Sparris
  • 125 gram Pinjenötter
  • 200 gram Minipaprika Pimientos de padrón
  • 1 st Korianderstjälk
  • 1 näve Ramslök
  • 1 näve Mangold Romersk spenat
  • Citronsaft
  • Olja Raps-, solros- eller olivolja

Chilipasta

  • 1 msk Korianderfrön
  • 1 msk Spiskummin
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 2 st Grön chili
  • 2 nävar Färsk koriander
  • Citronsaft
  • Salt Havssalt eller grovmalet

Instruktioner
 

Förberedelser

  • Rosta spiskummin och korianderfrön på låg värme. Se till att det inte bränns.
  • Skär sparrisstjälkarna i lämpliga munstorlekar.
  • Grovhacka ramslök och mangold, finhacka korianderstjälkarna och skala fram en klyfta från vitlöken.

Chilipasta

  • Lägg en skalad vitlöksklyfta och i en mortel tillsammans med den gröna chilin. Tillsätt grovt salt.
  • Lägg i färsk koriander i morteln. Spara stjälkarna till senare. Tillsätt efter behov de rostade kryddorna (spiskummin och korianderfrön), citronsaft och neutral olja efter behov.
  • Mortla nu alla ingredienser tills chilipastan får fast konsistens. Krydda med ytterligare citronsaft om önskat.

Grilla sparris

  • Fördela olja jämnt i en tålig stekpanna, helst en grillwok. Värm upp pannan tills oljan är lätt "rökig".
  • Lägg bitarna av sparris i pannan och stek i ca 20 sekunder. Tillsätt minipaprikan (pimientos de padrón). Vänta 1 minut och häll i pinjenötterna.
  • Rör om i pannan hela tiden så att innehållet inte bränns fast i botten.
  • Tillsätt grovhackad ramslök och mangold, tillsammans med korianderstjälkar.

Servera

  • Blanda i chilipastan i pannan tillsammans med de övriga ingredienserna. Rör ihop allting så det blir ordentligt blandat. Addera vatten eller neutral olja för att få en konsistens som du tycker om.
  • Krydda med grovt salt och citronsaft från en hel citron.
  • Servera din grillade sparris med chilipasta direkt på tallrikar eller ett stort fat. Hoppas det smakar!
Keyword Chili, Sparris

Tips: Här hittar du fler vegetariska grillrecept.

Hälsofördelar med att äta grillad sparris

Det finns många skäl att älska grillad sparris, inte bara dess goda smak. Sparris fungerar både till kött och enskilt för en sparrissallad.

Men en av de bästa sakerna med denna gröna grönsak är att den är full av näringsämnen. Några av dessa är bland annat:

  • Antioxidanter, som skyddar våra celler från skador
  • Vitamin A, C och E, som alla är viktiga för hudens hälsa
  • Selen och zink, som båda spelar en roll för immunförsvaret

Att grilla sparris är kort och gott ett perfekt sätt att lägga till dessa näringsämnen i din kost. Dessutom är sparrisen ett härligt grönt inslag på en tallrik som kanske annars innehåller grillad lax, kyckling eller entrêcote.

Och du, krydda gärna din grillade sparris med grovmalet havssalt för att få ett riktigt krispigt tilltugg!

Missa inte våra populära köpguider:

Vad sägs om ett nyhetsbrev med gratis grilltips?

Då har du kommit rätt. Grillbrevet från oss på Grillfakta låter som något för dig!

I Grillbrevet sammanställer vi varannan vecka tips och artiklar om grillning.

Som prenumerant får du allmän kunskap, förslag på smarriga recept och tips på nya grillmodeller och annan utrustning som gör grillningen roligare.

Och självklart är det helt gratis!

Prenumerera här:

Varukorg
Grillrea