Grilla tofu

Grilla tofu – tips, tid och fina vegetariska förslag [2024]

Letar du efter ett läckert och hälsosamt vegetariskt alternativ till din nästa grillfest? Testa att grilla tofu!

Tofu är ett mångsidigt, proteinrikt livsmedel som du kan grilla på bara några minuter.

I den här artikeln ger vi dig alla tips du behöver för att göra perfekt grillad tofu. Vi går igenom vilken typ av tofu du ska använda, hur länge du ska tillaga den och de bästa marinadrecepten.

Innehåll/genvägar:

Vad är tofu?

Tofu är ett livsmedel som tillverkas av sojabönor. Det är ett växtbaserat protein som är kalorisnålt och kolesterolfattigt och innehåller mycket kalcium och järn.

Tofu kan grillas, bakas eller stekas, och den har en lätt nötaktig smak. Den är också mycket mångsidig som proteinersättning, vilket betyder att du kan använda det för att ersätta kött, mjölkprodukter eller ägg i många recept.

Hur man grillar tofu

Att grilla tofu är enkelt!

  1. Börja med att pressa bort vätska från din tofu innan du grillar den. Det ger dig det bästa resultatet när du tillagar på grillen, och tar bort överflödig vätska från blocket av böncurd, så att det inte sprutar och blossar upp.
  2. Skär tofun i de bitar du vill ha. Större bitar blir saftigare. Mindre bitar blir torrare.
  3. Trä tofun på ett grillspett. Det gör att tofun inte faller igenom grillgallret. Om du inte använder grillspett, se till att använda en grillpanna eller bakplåtspapper med lite olja för att förhindra att tofun fastnar.
  4. Grilla tofu 2-3 minuter per sida om du använder fast tofu.
  5. Låt den grillade tofun svalna orörd ett par minuter för att ”sätta sig”.

Enkelt, eller hur?

Vilken typ av tofu ska jag använda?

Om du vill ha tofu som är lätt att grilla rekommenderar vi att du använder fast eller extra fast tofu eftersom den håller formen bättre än mjuk tofu.

Vill du smaksätta tofun med en marinad eller kryddblandning gör du bäst i att välja fast tofu.

Hur lång tid det tar att tillaga på grillen?

Grillad tofu kan tillagas på bara några minuter. Värm den på grillen ungefär två eller tre minuter per sida om du använder fast tofu, och fem till tio minuter per sida om du använder extra fast.

Tiden varierar beroende på hur väl genomstekt du vill ha den, så kontrollera regelbundet tills du får en konsistens du tycker om.

Marinad och kryddning

Till tofu kan du använda många olika marinader och kryddblandningar. Ett tips är en blandning av sojasås, honung, ingefära och vitlök.

Ju längre du låter tofun ligga i marinaden, desto mer smak får den.

Grillrecept som förslag:

Andra vegetariska alternativ

Om du letar efter andra läckra vegetariska grillalternativ, varför inte prova att grilla grönsaker, festa loss på halloumiost eller sparris?

Det tar bara några minuter att tillaga dessa rätter och de är perfekta för att stilla hungern medan du njuter av en sommarstund.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea