Grilla kyckling

Grilla kyckling – bevingade knep för att lyckas

Det är faktiskt inte så enkelt att grilla kyckling som man kan tro. Skillnaden mellan en bra grillning och en dålig är monumental.

Grillar du kyckling för länge blir köttet snabbt torrt och tråkigt. Och grillar du för kort tid riskerar det att bli rått.

Därför har vi sett till att samla ihop några värdefulla tips som du kan använda dig av när det är dags att lägga kyckling på grillen. Häng med!

Kyckling är ett gott kött som går hem hos de allra flesta. Om du grillar det på rätt sätt blir det också mycket smakrikt och saftigt.

Grilla kyckling i bit eller helgrillat?

Det finns flera sätt att gå tillväga när du ska grilla kyckling och många olika delar att välja mellan.

Är du modig slänger du på en hel kyckling på grillen, men kycklinglår, kycklingfilé och kycklingvingar lämpar sig precis lika bra.

När du ska grilla kyckling kan du välja att använda dig av färdiggrillade stycken, eller varför inte kycklingfärs för att göra hamburgare? Det sistnämnda lämpar sig bra för den som ännu är novis vid grillen och vill börja lite försiktigare.

Kanske har du redan grillat halloumiburgare och vill testa något nytt med fågelkött. Eller är det möjligen grillspett på menyn?

Kryddor och marinader

Kyckling är ett kött som med fördel ska kryddas ordentligt innan det läggs på grillen.

Vid kryddningen kan du använda dig av enklare kryddor som salt, peppar och citron, men du kan också testa många olika typer av marinader.

En honungsmarinad ger kycklingen en fin glans och får den att smaka somrigt och sött.

Vill du hellre ha en smak som är mer förknippad med en klassisk kolgrill kan en marinad på temat American BBQ ge heta och kryddiga smaker.

Torka av köttet innan grillning

Oavsett vilken kryddblandning eller marinad som du väljer så är det viktigt att köttet inte dryper eller droppar innan du lägger det på grillen.

Det kan vara en god idé att torka av kycklingen innan, för att minska risken för att marinaden börjar att droppa ner och hamna i kolen.

Orsaken till detta är inte bara för att kolen tappar värme, utan för att det även finns risk för att flammor uppstår, något som i sin tur gör att kycklingens yta blir svart och bränd. Och har du riktig otur finns risk för fettbrand.

Grilla kyckling med indirekt värme

När du väljer kyckling på grillen är det viktigt att du ser till att köttet är ordentligt genomstekt, för att förhindra att någon blir sjuk eller smittad av bakterier.

Därför är det alltid rekommenderat att du använder dig av indirekt värme när du grillar kyckling.

Indirekt grillning innebär att du flyttar köttet till en del av grillen som är svalare, stänger locket och låter köttet tillagas mer långsamt.

Noterbart är att indirekt värme inte ger den fina grillyta som många är ute efter, men för att uppnå det kan du först börja med att placera köttet på direkt värme (hög värme), till exempel i mitten av grillen, för att sedan förflytta kycklingbiten när ytan är som du önskar.

Kom också ihåg att vänta tills kolen har fått en askgrå färg innan köttet läggs på. Detta brukar ta lite drygt en halvtimme, beroende på vilken kolgrill som används.

(Och yes – självklart går det utmärkt att grilla kyckling även med gasolgrill!)

Innertemperaturer hos kyckling

Genom att veta vilken innertemperatur som kycklingen ska ha kan du med säkerhet veta när det är genomstekt.

  • Hela eller halva kycklingar: 80-85 grader
  • Kycklinglår eller kycklingfilé: 80 grader
  • Kycklingbröst som innehåller ben: 70-75 grader
  • Bröstfiléer:  70 grader

Om du inte redan har en digital grilltermometer, till exempel en iGrill Mini, rekommenderar vi att du tar en titt efter just en sådan.

En bra termometer förenklar grillningen avsevärt. Numera finns det dessutom en del hjälpmedel som kan kopplas till mobilen, så du får ett ”pling” när det är dags att vända köttet. Weber Connect Smart Grilling är ett sådant system.

Välj rätt vin till kycklingen

Om du ska göra en lättare kycklingrätt, som till exempel en kycklingsallad, kan du med fördel använda dig av vitt vin eller rosévin. Dessa viner är blommiga och friska och framhäver smaken av kyckling väldigt fint.

Är det däremot så att du har grillat kycklingen innan och använt dig av marinader kommer köttet att ha mer smak. Då kan ett rött vin vara en bättre kombination, alternativt en mörkare ale i belgisk stil eller en mörk lager för den som föredrar.

Det var allt för den här artikeln! Vi på Grillfakta hoppas du har fått något litet tips som gör din grillning av kyckling ännu bättre.

Besök gärna startsidan, någon av våra grillguider eller läs fler tips i artiklarna du hittar här på sajten.

Missa inte våra populära köpguider:

Vad sägs om ett nyhetsbrev med gratis grilltips?

Då har du kommit rätt. Grillbrevet från oss på Grillfakta låter som något för dig!

I Grillbrevet sammanställer vi varannan vecka tips och artiklar om grillning.

Som prenumerant får du allmän kunskap, förslag på smarriga recept och tips på nya grillmodeller och annan utrustning som gör grillningen roligare.

Och självklart är det helt gratis!

Prenumerera här:

Varukorg
Grillrea