Grilla kyckling

Grilla kyckling – bevingade knep för att lyckas [2024]

Det är faktiskt inte så enkelt att grilla kyckling som man kan tro. Skillnaden mellan en bra grillning och en dålig är monumental.

Grillar du kyckling för länge blir köttet snabbt torrt och tråkigt. Och grillar du för kort tid riskerar det att bli rått.

Därför har vi sett till att samla ihop några värdefulla tips som du kan använda dig av när det är dags att lägga kyckling på grillen. Häng med!

Innehåll och genvägar i artikeln:

Kyckling är ett gott kött som går hem hos de allra flesta. Om du grillar det på rätt sätt blir det också mycket smakrikt och saftigt.

Grilla kyckling i bit eller helgrillat?

Det finns flera sätt att gå tillväga när du ska grilla kyckling och många olika delar att välja mellan.

Är du modig slänger du på en hel kyckling på grillen, men kycklinglår, kycklingfilé och kycklingvingar lämpar sig precis lika bra.

När du ska grilla kyckling kan du välja att använda dig av färdiggrillade stycken, eller varför inte kycklingfärs för att göra hamburgare? Det sistnämnda lämpar sig bra för den som ännu är novis vid grillen och vill börja lite försiktigare.

Kanske har du redan grillat halloumiburgare och vill testa något nytt med fågelkött. Eller är det möjligen grillspett på menyn?

Kryddor och marinader

Kyckling är ett kött som med fördel ska kryddas ordentligt innan det läggs på grillen.

Vid kryddningen kan du använda dig av enklare kryddor som salt, peppar och citron, men du kan också testa många olika typer av marinader.

Tips på marinad till kyckling

Paprika- och koriandermarinad: Använd en kombination av paprika, spiskummin och koriander för att ge kycklingen en smakrik och kryddig profil. Blanda kryddorna med olivolja och massera in i kycklingen innan grillning.

Honung- och sojasåsmarinad: För en sötare och syrligare marinad kan du blanda honung, sojasås och limejuice tillsammans. Marinera kycklingen i blandningen i minst en timme innan grillning för att låta smakerna absorberas.

Vitlök- och rosmarinmarinad: För en mer medelhavsinspirerad smakprofil, använd en marinad gjord med vitlök, rosmarin och citronjuice. Lägg kycklingen i marinaden i minst två timmar innan grillning för att ge den en rik och kryddig smak.

Citron- och örtmarinad: Blanda färskpressad citronsaft, hackade färska örter som timjan, rosmarin och persilja, olivolja, hackad vitlök, salt och peppar i en skål. Marinera kycklingen i blandningen i minst 30 minuter innan grillning för en fräsch och smakrik smakprofil.

Honungs- och senapsmarinad: Blanda senap, honung, rapsolja, vitvinsvinäger, salt och peppar i en skål. Marinera kycklingen i blandningen i minst en timme innan grillning. Den söta och salta smaken i marinaden ger kycklingen en underbar smak.

Tandoorikrydda: Blanda tandoorikrydda, yoghurt, olivolja och lite salt i en skål. Marinera kycklingen i blandningen i minst två timmar innan grillning. Tandoorikryddan ger kycklingen en kryddig och aromatisk smak som passar perfekt på grillen.

En honungsmarinad ger kycklingen en fin glans och får den att smaka somrigt och sött.

Vill du hellre ha en smak som är mer förknippad med en klassisk kolgrill kan en marinad på temat American BBQ ge heta och kryddiga smaker.

Fler tips för en god grillad kyckling

Här följer fler tips på hur du lyckas med kycklingen.

Torka av köttet innan grillning

Oavsett vilken kryddblandning eller marinad som du väljer så är det viktigt att köttet inte dryper eller droppar innan du lägger det på grillen.

Det kan vara en god idé att torka av kycklingen innan, för att minska risken för att marinaden börjar att droppa ner och hamna i kolen.

Orsaken till detta är inte bara för att kolen tappar värme, utan för att det även finns risk för att flammor uppstår, något som i sin tur gör att kycklingens yta blir svart och bränd. Och har du riktig otur finns risk för fettbrand.

Grilla kyckling med indirekt värme

När du väljer kyckling på grillen är det viktigt att du ser till att köttet är ordentligt genomstekt, för att förhindra att någon blir sjuk eller smittad av bakterier.

Därför är det alltid rekommenderat att du använder dig av indirekt värme när du grillar kyckling.

Indirekt grillning innebär att du flyttar köttet till en del av grillen som är svalare, stänger locket och låter köttet tillagas mer långsamt.

Noterbart är att indirekt värme inte ger den fina grillyta som många är ute efter, men för att uppnå det kan du först börja med att placera köttet på direkt värme (hög värme), till exempel i mitten av grillen, för att sedan förflytta kycklingbiten när ytan är som du önskar.

Kom också ihåg att vänta tills kolen har fått en askgrå färg innan köttet läggs på. Detta brukar ta lite drygt en halvtimme, beroende på vilken kolgrill som används.

(Och yes – självklart går det utmärkt att grilla kyckling även med gasolgrill!)

Innertemperaturer hos kyckling

Genom att veta vilken innertemperatur som kycklingen ska ha kan du med säkerhet veta när det är genomstekt.

  • Hela eller halva kycklingar: 80-85 grader
  • Kycklinglår eller kycklingfilé: 80 grader
  • Kycklingbröst som innehåller ben: 70-75 grader
  • Bröstfiléer:  70 grader

Om du inte redan har en digital grilltermometer, till exempel en iGrill Mini, rekommenderar vi att du tar en titt efter just en sådan.

En bra termometer förenklar grillningen avsevärt. Numera finns det dessutom en del hjälpmedel som kan kopplas till mobilen, så du får ett ”pling” när det är dags att vända köttet. Weber Connect Smart Grilling är ett sådant system.

Recept på grillad kyckling

Här följer några recept på grillad kyckling:

Grillad kyckling med citrus- och örtmarinad

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 1/4 kopp färskpressad citronsaft
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 1/4 kopp olivolja
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Blanda citronsaft, hackade örter, olivolja, vitlök, salt och peppar i en skål.
  2. Lägg kycklingfiléerna i marinaden och täck med plastfolie. Låt marinera i minst 30 minuter.
  3. Värm upp grillen till medelhög värme.
  4. Ta ut kycklingen ur marinaden och torka av överflödig marinad med en handduk.
  5. Grilla kycklingen i 6-7 minuter per sida eller tills den är genomstekt.
  6. Servera med dina favoritsidorätter och njut!

Teriyaki-grillad kyckling

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 1/2 kopp teriyakisås
  • 2 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Blanda teriyakisås, honung, rapsolja, vitlök, salt och peppar i en skål.
  2. Lägg kycklingfiléerna i marinaden och täck med plastfolie. Låt marinera i minst en timme.
  3. Värm upp grillen till medelhög värme.
  4. Ta ut kycklingen ur marinaden och torka av överflödig marinad med en handduk.
  5. Grilla kycklingen i 6-7 minuter per sida eller tills den är genomstekt.
  6. Servera med ris och grönsaker.

Grilla kyckling med jerk-krydda

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk jerk-krydda
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk limejuice
  • 1 tsk råsocker
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Blanda jerk-krydda, rapsolja, limejuice, råsocker, salt och peppar i en skål.
  2. Lägg kycklingfiléerna i marinaden och täck med plastfolie. Låt marinera i minst två timmar.
  3. Värm upp grillen till medelhög värme.
  4. Ta ut kycklingen ur marinaden och torka av överflödig marinad med en handduk.
  5. Grilla kycklingen i 6-7 minuter per sida eller tills den är genomstekt.
  6. Servera med en sallad eller dina favoritsidorätter.

Välj rätt vin till kycklingen

Om du ska göra en lättare kycklingrätt, som till exempel en kycklingsallad, kan du med fördel använda dig av vitt vin eller rosévin. Dessa viner är blommiga och friska och framhäver smaken av kyckling väldigt fint.

Är det däremot så att du har grillat kycklingen innan och använt dig av marinader kommer köttet att ha mer smak. Då kan ett rött vin vara en bättre kombination, alternativt en mörkare ale i belgisk stil eller en mörk lager för den som föredrar.

Det var allt för den här artikeln! Vi på Grillfakta hoppas du har fått något litet tips som gör din grillning av kyckling ännu bättre.

Besök gärna startsidan, någon av våra grillguider eller läs fler tips i artiklarna du hittar här på sajten.

Missa inte våra populära köpguider:

Vanliga frågor om grillad kyckling

Vilken typ av kyckling fungerar bäst för grillning?

Färsk kyckling är alltid bäst att använda för grillning. Kycklingfiléer är ett populärt val, men du kan också använda kycklinglår, kycklingvingar eller kycklingklubbor. Här bland alla grillrecept hittar du vår stora kycklingguide.

Hur förbereder jag kycklingen innan grillning?

Skölj kycklingen noggrant och torka av den med ett hushållspapper. Om du använder kycklingfiléer kan du skära bort eventuellt överflödigt fett eller senor. Du kan också marinera kycklingen i en marinad för att ge den mer smak.

Hur undviker jag att kycklingen blir torr?

En av de vanligaste orsakerna till torr kyckling är övergrillning. Se till att inte grilla kycklingen för länge, och använd en stektermometer för att kontrollera temperaturen. Om du vill ha extra saftig kyckling kan du också marinera den eller pensla den med olivolja under grillningen.

Vilka tillbehör kan jag servera med grillad kyckling?

Grillad kyckling passar bra med många olika tillbehör, till exempel ris, sallad, grillad majs, potatissallad eller rostade grönsaker.

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea