Grilla lammkebab tips och recept

Grilla lammkebab med rökt Mac & Cheese – enkel guide [2024]

Sugen på något riktigt gott? I den här artikeln kommer vi att dela med oss av våra hemligheter för att göra en riktigt god lammkebab med rökt Mac & Cheese, så att du kan imponera på dina vänner och familj med dina kulinariska färdigheter.

Plocka fram kolgrillen och gör dig redo!

Steg 1: Att välja de perfekta bitarna för lammkebab

Det första steget för att göra perfekt lammkebab är att välja rätt köttbit.

Vi rekommenderar att du använder benfritt lamm eller lammaxel för de mest möra och smakrika kebaberna.

Skär bort överflödigt fett och skär köttet i 1-tum stora kuber.

Steg 2: Marinera lammet

För att ge din lammkebab med smak rekommenderar vi att du marinerar köttet i minst 4 timmar, eller helst över natten. Vårt go-to marinad recept innehåller:

 • 1/4 kopp olivolja
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 2 msk färsk rosmarin, hackad
 • 1 msk färsk timjan, hackad
 • 1 msk färsk oregano, hackad
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar

Kombinera alla ingredienser i en stor återförslutningsbar påse, tillsätt lammtärningarna och massera in marinaden i köttet.

Ställ påsen i kylen och låt den marinera i önskad tid.

Steg 3: Förbereda kolgrillen

Medan lammet marineras är det dags att förbereda din kolgrill. Vi rekommenderar att du använder kolskorstensstartmetoden för att tända din grill för den mest konsekventa och jämna värmen.

När kolen är tända, placera bitarna i botten av grillen och fördela dem jämnt. Lägg grillgallret ovanpå kolen och låt det bli varmt i några minuter innan du lägger i lammkebaben.

Steg 4: Tillagning av lammkebab

När det är dags att tillaga lammkebaben, trä upp det marinerade köttet på spett, lämna ett litet mellanrum mellan varje tärning. Lägg spetten på grillgallret och koka i 10-12 minuter, vänd en gång halvvägs.

För extra smak rekommenderar vi att du borstar kebaberna med en blandning av olivolja, citronsaft och färska örter under de sista minuterna av tillagningen.

Avsnitt 5: Göra rökt Mac & Cheese på kolgrillen

Medan lammkebaberna tillagas kan du också förbereda en läcker sidorätt med rökt ”mac and cheese” på kolgrillen. För att göra detta behöver du:

 • 1 pund armbågsmakaroner
 • 1/4 kopp smör
 • 1/4 kopp universalmjöl
 • 2 dl mjölk
 • 2 dl riven cheddarost
 • 1/2 dl riven parmesanost
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 1/2 tsk rökt paprika

Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen och ställ åt sidan. Smält smöret på medelvärme i en gjutjärnspanna. Vispa i mjölet och koka i 1-2 minuter tills det tjocknar.

Vispa långsamt i mjölken och fortsätt röra tills såsen tjocknar och börjar bubbla. Tillsätt riven cheddarost, parmesanost, salt, svartpeppar och rökt paprika, rör om tills osten smält och såsen är slät.

Tillsätt de kokta makaronerna i stekpannan och rör om. Placera stekpannan på grillgallret och stäng locket. Rök i 20-30 minuter tills blandningen är varm och bubblig.

Steg 6: Servera (och njut)

När lammkebaben och den rökta mac and cheesen är tillagade är det dags att servera och njuta!

För en extra touch av fräschör kan du även lägga till en sallad eller grillade grönsaker.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, att göra perfekta lammkebab och rökt mac and cheese på kolgrill är lättare än du kanske tror.

Genom att följa vår steg-för-steg-guide och använda vårt marinad- och ostsåsrecept, kommer du att kunna skapa en utsökt och minnesvärd måltid som får dina gäster att komma tillbaka för mer.

Kom ihåg att välja rätt snitt av lamm, marinera det i minst 4 timmar, förbered din kolgrill med kolskorstensstartmetoden och tillaga kebaben i 10-12 minuter på varje sida.

Och glöm inte att tillsätta olivolja, citronsaft och färska örter under de sista minuterna av tillagningen för extra smak.

För den rökta macen och osten, koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen, gör en roux med smör och mjöl, tillsätt mjölk och ost och rök i 20-30 minuter på grillen.

Smaklig måltid!

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea