Grilla fläskfilé

Grilla fläskfilé – vi har tipsen för dig [2024]

Fläskfilé är riktigt gott och köttet passar bra till mycket, men lite extra härligt är det nog ändå när det får läggas på grillen. Att grilla fläskfilé skapar rätter för mängder med smakrika middagar och det finns alltid en marinad eller kryddning som passar varje tillfälle.

När man grillar fläskfilé är det viktigt att se upp så att köttet inte blir torrt. Fläskfilé tillagas snabbt, men behöver ständig uppsikt för att grillas till perfektion.

Grillen behöver vara ordentligt upphettad för att köttet ska få den där fina och härliga grillytan. Med en digital grilltermometer kan du säkerställa att den har rätt innertemperatur.

Bästa tipsen när du ska grilla fläskfilé

Att använda sig av marinader är mycket populärt när man ska tillaga och grilla fläskfilé, men sanningen är att köttet passar precis lika bra med en enklare kryddblandning bestående av olja, salt och peppar.

Om köttet har varit fryst innan behöver du se till att torka bort överflödigt vatten och se till så att det har nått rumstemperatur innan du lägger det på grillen.

Grilla med direkt värme

För att lyckas med grillad fläskfilé passar det bra med direkt värme, men akta så att grillen inte är överdrivet het. Vilken typ av grill du använder, om det är en kolgrill eller en gasolgrill, spelar inte så stor roll.

En bra riktlinje är att ta köttet från grillen när innertemperaturen uppnår 65-67 grader. Det är inte ovanligt att temperaturen stiger en stund efteråt och därför bör köttet också vila i ca 15 minuter.

Hur länge du behöver grilla varje sida varierar; det beror helt enkelt på vilken tjocklek och temperatur du använder dig av. Det vanligaste är ungefär 7-10 minuter per sida.

Men som sagt, ”vakta” filén noga för att se så att köttet inte blir torrt.

Tänk på vilken kniv du använder

Ett annat klurigt tips för att ”levla” i köket är att använda olika köksknivar när du tillagar din rätt.

Griskött kan du skära med en kniv, medan du hackar upp grönsaker med en annan. Särskilt viktigt är det att använda olika knivar om du tillagar kyckling och fläskfilé samtidigt.

Håll utkik när det är rea på köksutrustning för att bunkra upp med relevanta tillbehör, till exempel under Black Friday varje år.

Grilla fläskfilé med härliga tillbehör

Grillad fläskfilé passar med mycket och kan kombineras med nästan alla typer av tillbehör. Det gör fläskfilé mycket tacksamt och något som passar bra till sommarens (såväl som vinterns) alla middagar.

Du kan till exempel servera grillad fläskfilé tillsammans med:

  • Rostad eller grillad potatis
  • Grillade primörer och grönsaker
  • Bulgursallad
  • Tomatsallad och linsallad
  • Kalla såser som tzatziki, sweet chilisås eller coleslaw
  • Varma såser som dragonsås eller svampsås

Färska örter är extra roliga att använda sig av när du grillar och de passar utmärkt tillsammans med fläskfilé.

Vi på Grillfakta rekommenderar att du använder dig av timjan, salvia eller rosmarin om du väljer att marinera köttet innan. De här kryddorna kan med fördel även användas som garnering eller dekoration när köttet är färdigt. De passar också utmärkt även till annat kött, så som grillad entrécôte, oxfilé eller kyckling.

Receptförslag med fläskfilé:

Så väljer du rätt dryck till fläskfilén

Det finns som sagt många tillbehör att välja mellan när du ska grilla fläskfilé, men ett som är lite viktigare än alla andra är drycken. Till ditt goda grillade kött ska du naturligtvis ha något lika fantastiskt att dricka.

Oavsett om du är en ölfantast eller en vinälskare finns det något för alla smaker. Och såklart även för dig som föredrar alkoholfria alternativ.

Fläskfilén kommer från en mycket saftig del av grisen, men den är inte speciellt fet och därför behöver man ta hänsyn till den på ett annat sätt. Till fläskfilé rekommenderar vi därför ett vitt vin som är fylligt och har mycket smak, men också bäriga och mjuka alternativ är uppskattade. Föredrar du rött vin bör du satsa på ett som är lite lättare.

Öl? Välj en mellanmörk lager eller en smakrik ale från Belgien.

När det kommer till alkoholfritt är ett uppfriskande bubbelvatten med lätt sötade smaker ett bra alternativ, till exempel drycker med ett stänk av citrus eller granatäpple.

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea