Grilla med grillspett

Grillspett – enkla tips för vassare grillning [2024]

Grillspett är ett utmärkt sätt att grilla kött, grönsaker och till och med frukt! Men det är inte alla som vet hur man grillar spett. I den här artikeln får du några enkla tips.

Vårt första tips gäller redan innan själva grillningen startar. Om du använder träspett ska du nämligen blötlägga dem i vatten före grillningen, för att förhindra att de bränns.

Ha gärna träspetten i blöt i uppemot en halvtimme, till exempel medan du förbereder vad som ska grillas.

Tips för olika typer av grillspett

Här följer några tips inriktade på olika typer av grillspett. Tipsen är generella på så sätt att de fungerar oavsett om du använder kolgrill eller gasolgrill.

Nötköttspett

Om du använder spett av nötkött, se till att skära köttet mot kornet för att det ska bli så mört som möjligt.

För en jämn tillagning, se till att spetten är lika tjocka och att köttet är skuret i lika stora bitar.

Se också till att ha ordentligt tjocka träspett eftersom nötkött kan vara mer bastant än andra typer av kött.

Kycklingspett

Om du använder träspett för att tillaga kyckling ska du blötlägga dem i vatten innan du grillar för att förhindra att de bränns.

Om du föredrar metallspett, pensla de varma spetten med olja eller spraya dem med matlagningsspray (non-stick). Kom ihåg att diska metallspett noga efter användning, samt att rengöra grillen ordentligt efter användning.

Grilla kycklingspett på medelhög temperatur så att köttet tillagas genom utan att brännas på utsidan.

Om du vill testa en riktig höjdare kan du servera grillad kyckling med chimichurri-sås. Det är en utsökt argentinsk örtsås som passar perfekt till fågel.

Spett med fläskkött

Tänk på att fläskkött lätt kan bli torrt om du grillar både tunna och tjockare bitar samtidigt. Planera grillningen i förväg efter att du skivat upp köttet.

För fläskspett marinerar du köttet i en blandning av sojasås, honung, citron och citronskal för att ge extra smak.

Skulle det vara så att du planerar att grilla vildsvinskött på dina spett ska du vara noga med att grillen kommer upp i en rejält hög temperatur – och att värmen håller sig hög genom hela grillningen.

Grillspett med frukt eller grönsaker

När du spettar grönsaker ska du se till att det finns utrymme mellan varje spett så att de har gott om utrymme när de tillagas. På så sätt ser du till att dina grönsaker förblir fuktiga och mjuka i stället för att brännas eller torkas ut på grund av att de sitter för tätt ihop.

Frukt och grönsaker som passar bra på grillen är till exempel:

  • Paprika
  • Körsbärstomater
  • Sparris
  • Champinjoner
  • Ananas
  • Bananer

För grillspett med färsk frukt eller färska grönsaker bör du blötlägga spetten i vatten i minst 30 minuter så att de inte bränns på grillen. Torra spett riskerar att göra så att grönsakerna eller frukten går sönder.

Det kan vara en god idé att ha längre spett än normalt eftersom frukt och grönsaker kan vara större. Se också till att alla spetten är placerade parallellt med varandra på grillen.

Halloumi på grillspett

Halloumispett är ett bra alternativ till köttspett och kan med fördel användas med grönsaker och/eller söta frukter.

Skär halloumi i tärningar som är ungefär en halv centimeter tjocka och låt dem ligga i blöt i 30 minuter i vatten (eller mjölk). Den här blötläggningen förhindrar att de bränns vid grillningen.

Vill du veta mer om hur du grillar halloumi rekommenderar vi vår specialartikel om just det: Grilla halloumi

Sammanfattning: Grilla med grillspett

Grillade spett med kycklingbröst, nötkött, grönsaker eller fläskkött är snabba och enkla att förbereda på grillen. Du kan tråna dem med färska örter eller marinera dem innan du grillar för extra smak.

Kombinera gärna flera olika typer av kött, men undvik fisk då det lätt smular sönder i småbitar när det blir varmt. Såvida du inte grillar ofjällat förstås!

Gillade du den här artikeln? Missa inte alla våra andra texter och guider här på Grillfakta, fyllda med praktiska tips!

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea