Grilla fisk

Grilla fisk – tipsen för att fixa firren [2024]

Nyfiken på att grilla fisk? Det är inte ovanligt att dra sig för att lägga just fisk på grillen, helt enkelt eftersom fisk är känsligt; den kan snabbt bli torr och ramla isär i flera bitar.

Jag minns abborrarna som morfar fiskade upp när jag var liten och hur fruktansvärt gott det var att lägga dem på grillen (även om det inte var mycket till ”mat”). I den här artikeln går jag därför igenom olika tips och trix för att lyckas med fisk på grillen.

Att grilla fisk behöver nämligen inte vara så svårt som det låter. Det gäller bara att ha några ess i rockärmen och veta hur man ska förbereda grillen och grillningen på bästa sätt.

Innehåll i artikeln:

Grunden till att lyckas med att grilla fisk är att ha ett galler som är riktigt rent, inoljat och ordentligt hett. Rimma (salta) fisken som förberedelse och grilla den sedan på låg värme under lång tid.

Olika fiskar att grilla

Det finns olika sorters fisk som passar bra på grillen. Här är en sammanfattning:

 • Abborre – en ganska liten insjöfisk som kan grillas hel
 • Lax – en fet fisk som är relativt lättgrillad i filéer
 • Torsk – perfekt att grilla i foliepaket och servera med färskpotatis
 • Röding – likt lax en fet fisk som är vanlig att grilla
 • Gös – en abborrfisk som är riktigt god att grilla hel
 • Rödspätta – ett vitt och magert kött som dock lätt trillar isär
 • Svärdfisk – en smakrik fisk som är vanlig att grilla vid Medelhavet
 • Tonfisk – ett matigt kött som inte ska grillas allt för länge

Feta fiskar för grillning:

Lax: Laxen är en mångsidig fisk med högt fettinnehåll och Omega-3. Den håller sig fuktig på grillen och kan kombineras med olika såser och kryddor. Prova grillad lax med potatissallad eller sparris för en smakupplevelse.

Makrill: Makrill är en fet fisk rik på omega-3, perfekt för grillning. Genom att grilla makrillen med skinnet på behålls fukten och köttet skyddas från den intensiva värmen.

Grillning av mager fisk:

Marulk: Marulken har ett delikat, vitt kött som liknar hummer i smak. Förhindra att marulken torkar ut genom att marinera den med olja och grilla den i större bitar.

Havskatt: Havskatt har fast kött och en mild smak som är perfekt för grillning. Marinera fisken i förväg för att hålla den saftig och undvika uttorkning.

Speciella fiskar för grillning:

Tonfisk: Tonfisk är en fet och mångsidig fisk som passar bra på grillen. Tillagas snabbt på varje sida för att behålla rå kärna och undvika att bli torr.

Svärdfisk: Svärdfisk har fast kött och är utmärkt för grillning, även om den inte är så vanlig i Sverige. Om du får tag på den är det definitivt värt att prova.

Regnbåge: Regnbåge, en annan laxfisk, har en delikat smak och är fet. Grilla den med skinnet på för att bevara saftigheten.

Kontrollera fiskens miljömärkning

Innan vi går djupare in på hur du ska grilla fisk på bästa sätt vill vi först påminna om vikten av att grilla rätt typ av fisk.

Särskilt om du köper fisken är det viktigt att du väljer rätt art, och ett kött som är ASC-, MSC- eller KRAV-märkt, för att säkerställa att fisken är odlad eller fångat på ett ansvarsfullt sätt.

Genom att välja fisk med en miljömärkning ser du till att även dina barn och barnbarn kan fortsätta att lägga fisk på grillen och att framtida bestånd inte hotas.

Idag finns det mängder med olika typer av fiskar att välja mellan, men oavsett vad dina smaklökar föredrar är en bra märkning alltid viktigt.

Rimma fisken för enklare grillning

Ett vanligt problem som kan uppstå när man ska grilla fisk är att den faller i bitar. Det är naturligtvis inte kul, varken för den som grillar eller för den som ska äta av den.

Genom att först göra en lättare form av rimning kan du se till att undvika att fiskköttet faller isär. Rimning säkerställer bland annat att fisken får ett mycket fastare kött och att sältan blir jämnare.

Så rimmar du fisken:

 1. Lägg fiskbiten eller fiskfilén i saltat vatten. Ett bra mått att utgå från är 1 matsked salt till 5 deciliter vatten.
 2. Låt sedan fisken ligga i vattnet. Minst 10 minuter, men gärna uppemot en timme eller längre.
 3. Torka av köttet innan du lägger det på grillen.

De flesta fiskarter kan rimmas och du får en fiskfilé som ”skivar” sig och blir fastare i konstistensen. Med andra ord enklare att grilla.

Indirekt värme är att föredra

Om du är van vid att stå vid grillen har du säkerligen redan koll på vad indirekt- och direkt värme innebär, men för den som är nybörjare kan det kännas svårare.

Enkelt förklarat kan man säga så här:

 • Indirekt värme är en lägre temperatur som tillåter köttet att tillagas ordentligt, utan att man behöver oroa sig för att ytan kommer att brännas vid.
 • Direkt värme är en mycket hög temperatur som vanligtvis används för att skapa den där fina grillytan eller grillmönstret.

När det kommer till fisk är det bäst att använda sig av indirekt värme, oavsett om du grillar med kolgrill eller gasolgrill.

Indirekt värme lämpar sig om du ska grilla fiskar som är tjockare eller fetare, till exempel hälleflundra, grilla lax och gös.

Den indirekta värmen är också ett bra alternativ för den som väljer magrare fisk, men som har skurit till stadiga filéer som kräver längre tillagningstid. Här kan du med fördel låta en sida av fisken behålla sitt skinn och sedan grilla vid sidan av glöden.

Grilla fisk med skinn

 1. Sidan med skinn bör placeras nedåt och ovanför elden/glöden som ett första steg för att få en fin grillyta.
 2. Efter ungefär en minut kan du förflytta fisken och grilla på sidan av elden/glöden istället.
 3. Har du en klotgrill eller grill med lock är det nu dags att stänga detta och dra nytta av den indirekta värmen.

Kombinera med en god dryck

Till din goda och nygrillade fisk ska du naturligtvis även ha något gott att dricka. Om du dricker alkohol kommer här några enkla förslag.

Har du grillat en fet fisk kan du med fördel välja en smakrik ale, en ljus lager eller ett vitt vin, medan magrare fiskar faktiskt kan kombineras riktigt bra med ett lättare rödvin.

Skillnaden mellan att använda sig av rött vin till rött kött och rött vin till mager fisk är att du inte bör kyla vinet till samma temperaturer.

Vin grillning

Här är kan det vara en god idé att försöka markera syran i vinet så mycket som möjligt, för att på så sätt dämpa smaken av alkohol. Det gör du genom att placera vinet i kylen till den har uppnått en temperatur på ca 14-16 grader.

Naturligtvis behöver du inte välja alkoholhaltiga drycker till din fisk. Det går minst lika bra med ett fruktigt mineralvatten smaksatt med citron och mynta, eller varför inte en läskande ginger ale som är perfekt även som drinkblandare.

Heta kryddor till heta fiskar

Fisk är mycket tacksamt på sådant sätt att köttet kan hantera många olika typer av kryddblandningar.

För den som vill låta fiskens egna smaker vara framträdande räcker det gott och väl med salt, peppar och citron, medan den som vill tillföra mer smak kan använda dig av heta kryddor som chiliflakes eller exotisk kokos.

Här finns det möjlighet att välja och vraka mellan alla de kryddor som man tycker om bäst, både färska kryddor såväl som torkade på burk.

Grilla fisk sardiner

Den enklaste och ”renaste” smaksättningen får du genom att gnida in eller pensla fisken med olivolja, citron och salt, men vill du tillföra lite extra och skapa den där härliga grillkänslan rekommenderar vi färsk timjan och grovhackad rosmarin.

Dessa kryddor är både goda och smakrika och passar lika bra till torsk som till den fetare laxen eller hälleflundran.

Var försiktig med att lägga kryddorna på direkt värme, eftersom de snabbt kan bli brända eller fatta eld. Var noga med att rengöra grillen ordentligt för att undvika fettbrand, särskilt om du har en gasolgrill.

Populära grillar för att grilla fisk

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea