Grilla ogräs

Grilla ogräs – här är 5 enkla och fiffiga tillbehör

Att grilla ogräs kan vara ett kul sätt att utmana sina matlagningskunskaper på. I den här artikeln får du fem fiffiga recept på grilltillbehör, framtagna av ingen mindre än Nisse Hallberg.

Oinbjudna gäster i rabatter, mellan stenplattor eller runt husknuten kan göra trädgården till ett kaos. Men bland ogräsen finns flera växter som kan förhöja en sås, en sallad, en matolja eller en skål med snacks.

Det är ölvarumärket Falcon som i en kampanj vill slå ett slag för trädgårdens ärkefiende: ogräset. Initiativet, som heter ”Gräsligt gott”, genomförs tillsammans med komikern och kocken Nisse Hallberg.

Recept i den här artikeln:

Grilla ogräs recept

Nisse Hallbergs ger sina bästa tips

För att visa hur ogräset kan ta grillkvällen till nya höjder har Falcon tagit hjälp av poddaren, komikern och före detta kocken Nisse Hallberg, som tagit fram sina bästa recept på grilltillbehör som tillagas med några av våra vanligaste ogräs.

– Odlingsintresset har ju som alla vet skjutit i höjden det senaste året, men samtidigt har alla inte möjlighet att odla från egen trädgård eller balkong. Däremot har vi alla tillgång till ogräset, och grillningen är ett perfekt sätt att visa hur det kan användas och det kan också vara svingott!

Han fortsätter:

– Mötet mellan ogräsblad och grillmarinad har spännande kontraster, som jag tror kan göra många nyfikna, och med handen på hjärtat perfekt för oss som är lite slöa. Tanken är att recepten ska vara enkla för vem som helst att följa och laga, för om jag klarar det så gör ni det utan tvekan, säger Nisse Hallberg.

Tips: Scrolla vidare för att se de fem recepten. När du läst färdigt tipsar vi om våra stora grillguider, där finns allt du behöver veta inför val av kolgrill, gasolgrill, pelletsgrill och rökgrill.

Gräsligt gott Falcon recept

Grilla ogräs: 5 förslag på ogräsrecept

För dig som gillar att grilla vegetariskt kommer här fem förslag på ogräsrecept, tillsammans med Nisse Hallbergs inledande kommentarer.

1. Blomsterbearnaise

”Ett riktigt fint tillbehör till grillad fisk eller grillad grön sparris. Blomsterbearnaisen görs mer eller mindre som en vanlig bearnaise men istället för dragon så använder du vilda ogräsblommor som smaksättare. Väldigt gott och en fröjd för ögat.”

För att göra blomsterbearnaise behöver du:

  • 2 msk häggblommor
  • 2 msk åkerviol
  • 2 msk ramslöksblommor
  • 300 g smör
  • 4 st äggulor
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm salt
  • 2 msk kamomillblommor

Så gör du blomsterbearnaise:

  1. Smält & skira smöret.
  2. Finhacka schalottenlöken och koka upp tillsammans med vinägern, vattnet och kamomillblommorna. Låt blandningen stå och dra tills den svalnat och sila av vätskan.
  3. Blanda äggulorna, vinägerblandningen och salt över ett vattenbad. Värm försiktigt under konstant vispning tills blandningen tjocknar något och blir fluffig (ca 65 °C). Börja då tillsätta det skirade smöret lite i taget under vispning tills allt är inkorporerat.
  4. Smaka av och tillsätt mer salt eller en skvätt vinäger efter egen smak.
  5. Precis före servering vänder du i dina sköljda, plockade blommor i bearnaisen och serverar.

2. Nässelchips med svampsalt

”Ett ogräsigt alternativ till grillchips är de här frasiga nässelchipsen med svampsalt. De kan med fördel friteras dagen innan servering och är supergoda att doppa i en örtyoghurt eller hummus.”

För nässelchips behöver du:

  • 100 g grötris
  • 300 g plockade, späda brännässlor
  • Vatten
  • Olja till fritering (typ neutral rapsolja)
  • 1/2 dl flingsalt
  • 1 dl torkad vildsvamp (typ trattkantarell och karljohansvamp)
  • 1/4 krm svart tryffelolja

Så gör du nässelchips:

  1. Koka riset med dubbel volym vatten.
  2. Låt det koka upp och sjud sedan på låg värme under lock.
  3. När riset är mjukt och blandningen har texturen av gröt (ca 20 min) tillsätter du dina plockade och sköljda nässlor.
  4. Värm under omrörning tills nässlorna minskat i volym, mjuknat och blandats med riset (ca 5 min).
  5. Mixa blandningen i en blender eller matberedare tills den är helt slät.
  6. Bred ut på ugnsplåtar med smörpapper (optimalt är silikonmattor om du har) och torka i ugnen med öppet spjäll på ca 60 °C över natten.
  7. Värm oljan till 180 °C. Bryt dina chips till rätt storlek i förhållande till kastrullen du friterar i. (De tredubblar i storlek).
  8. Fritera chipsen ett i taget med en pincett ca 30 sek på ena sidan, vänd sedan på chipsen och kör ytterligare ca 15 sek på andra sidan. Chipsen puffar upp fint precis som räkchips. Om du upplever att de inte puffar är temperaturen på oljan för låg, minst 180 °C behövs.

3. Marinad av ramslöksolja

”Ramslöksoljan har massor av användningsområden att utforska. Du kan smaksätta den ytterligare på olika sätt och använda som marinad till kött, fisk eller kanske främst grönsaker, som är en riktig favorit.”

För marinad av ramslöksolja behöver du:

  • 300 g sköljda ramslöksblad
  • 150 g bladspenat
  • 200 g neutral rapsolja
  • 100 g ramslöksblad
  • Havssalt

Så gör du marinad av ramslöksolja:

  1. Värm oljan till ca 80 °C.
  2. Lägg spenat och 300 g ramslöksblad i en blender, häll över den varma oljan och mixa på högsta hastigheten i ca 8 minuter.
  3. Sila oljan genom en silduk och låt droppa igenom sakta.
  4. Finhacka 100 g ramslöksblad och blanda ner i oljan när den svalnat
  5. Smaka av med havssalt. Förvara marinaden i kyl för att bibehålla den fina gröna färgen.

4. Vildlöksrubb

”Denna vildlöksrubb kan göras en gång och användas flitigt under hela grillsäsongen. Är perfekt till lite kraftigare grilldetaljer som exempelvis fläskkarré, där man vill få till en ordentlig karamellisering.”

För vildlöksrubb behöver du:

  • 2 dl späda blad av löktrav
  • 2 dl ramslöksblad
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk rårörsocker
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk torkad chili
  • 1 msk flingsalt

Så gör du vildlöksrubb:

  1. Mortla först bladen tills de är nedbrutna, mortla sedan i de torkade kryddorna.
  2. Bred ut på smörpapper och låt stå framme och torka på köksbänken över natten.
  3. Mortla blandningen ytterligare en gång och förvara sedan i en lufttät behållare.

5. Sallad på primörgrönt med ramslöksdressing

”Superhärlig grönsallad med allt det späda gröna som våren har att erbjuda. Tänk på att plocka de allra finaste skotten och bladen då ogräs kan bli lite väl potent när det fått växa till sig för mycket.”

För sallad på primörgrönt behöver du:

  • 1 dl våtarv
  • 1 dl späda röllekablad
  • 2 dl ängssyra
  • 2 dl späda maskrosblad
  • 2 dl svinmålla
  • 1 dl kirskål
  • 1 dl ramslöksblommor
  • 1 huvud valfri salladssort (typ ekbladsallad)

Så gör du sallad på primörgrönt:

  1. Skölj allt ogräs noggrant och slunga ordentligt bort allt vatten.
  2. Hacka ogräset i lämplig storlek.
  3. Servera i en skål eller lägg upp dekorativt på ett stort fat.

För ramslöksdressing behöver du:

  • 3 msk ramslöksolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt

Så gör du ramslöksdressing:

  1. Blanda ramslöksolja med en god vinäger.
  2. Krydda med lite dijonsenap och salt.
  3. Blanda dressingen med salladen precis före servering.

Vi hoppas du i den här artikeln hittade inspiration för att testa på att grilla ogräs. Vill du läsa mer ”traditionellt” gröna recept tipsar vi extra mycket om artikeln om att grilla grönsaker.

Grillrea