Grilla fisk potatis

Är det säkert att grilla med elgrill?

Du som grillar har ett ansvar att grilla säkert och förebygga olyckor. Många väljer därför att grilla med elgrill istället för kol- och gasolgrill, eftersom den inte ger några lågor.

Elgrillen anses vara den säkraste grillen, men det är viktigt att komma ihåg att el är livsfarligt och måste behandlas på rätt sätt.

I den här artikeln kan du läsa mer om du hur grillar säkert med en elgrill.

Anses det säkert att grilla med elgrill?

Elgrillen anses oftast vara den säkraste grillen eftersom det inte uppstår några eldlågor. Många bostadsrätt- och hyresgästföreningar tillåter därför endast elgrillar för den som vill grilla på balkongen.

Det är dock viktigt att tänka på att även en elgrill kan innebära en viss säkerhetsrisk.

El är livsfarligt om det hanteras på fel sätt och därför bör du bland annat se över uttaget där grillen ska anslutas.

Vilka är de största riskerna när jag grillar med elgrill?

Trots att elgrillen anses vara en relativt säker grill så finns det flera säkerhetsriskerna när du grillar med en elgrill. Här nedan listas några av dessa:

 • Uttag som inte är skyddsjordade kan vara livsfarligt. En elgrill ska alltid anslutas i ett jordat uttag utomhus annars finns det risk för att grillen blir strömförande och du kan få livsfarlig ström i kroppen.
 • Fettavlagringar som kan självantändas. En smutsig elgrill kan vara en större säkerhetsrisk än vad många tror.
 • Trasiga sladdar kan ge stötar.
 • Fuktiga kontakter är givetvis farligt.

Vad ska jag tänka på när jag använder en elgrill?

Det är som sagt inte helt ofarligt att grilla med elgrill. Det finns några saker som är extra viktiga att tänka på om du vill grilla säkert i sommar.

Följ gärna denna checklista för säker grillning:

 1. Kontrollera alltid att sladdarna är hela innan du använder grillen. Om sladden har en spricka är det bättre att låta bli att använda grillen. Lägg inte heller sladden i en dörröppning eller på ett ställe när någon kan snava över den.
 2. Läs alltid bruksanvisningen för din elgrill noggrant innan du använder den. Vissa elektriska grillar är inte avsedda för inomhusbruk och andra är inte avsedda för att användas utomhus.
 3. Kontrollera att uttaget för grillen är skyddsjordade. Installera en jordfelsbrytare om du inte redan har en-
 4. Tänk på barnens säkerhet och se till att småbarn inte kommer åt grillen när den används eller när den fortfarande är varm.
 5. Rengör alltid grillen innan användning och se till så att alla fettavlagringar avlägsnas.
 6. Ha en pulversläckare eller brandfilt nära till hands när du använder elgrillen. Häll aldrig vatten på din elektriska grill när den används!
 7. Kontrollera att elgrillen är CE-märkt. Det är en märkning som visar att grillen uppfyller kraven på elsäkerhet. Om du ska använda din elgrill utomhus bör den vara märkt med kapslingsklass IPX4 som bevisar att grillen tål vatten.
 8. Dra alltid ut sladden när du grillat färdigt. Förvara grillen inomhus.

Vad är fördelarna med en elgrill?

Trots att det finns säkerhetsrisker med elektriska grillar så finns det även många fördelarna. Det finns nämligen risker med alla sorters grillar eftersom det handlar om tillagning av mat på hög värme.

Elgrillens främsta fördel är att den inte ger ifrån sig några eldlågor vilket gör den till ett säkert val på mindre utrymmen, exempelvis balkonger. Den ger inte eller ifrån sig lika stark rök som exempelvis en kolgrill och därför minskar risken att grannarna ska klaga på rök och matos.

Det finns elgrillar i många olika storlekar vilket gör det till en perfekt grillmodell för husvagnen, båten och balkongen. Den är dessutom ofta behändig och lätt att rengöra.

Är det då säkert att grilla med elgrill? Ja, om elgrillen används på rätt sätt enligt bruksanvisningen anses den vara mycket säker.

Gå gärna vidare till vår sida med olika grillguider för att läsa mer, eller besök grillshoppen för att se de grillar som vi på Grillfakta rekommenderar.

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Elgrillar Weber
Grillrea