Förbereda trädgården

Hur förbereda trädgården inför vintern?

Höstlöv ska krattas, rabatter ska förberedas och trädgården ska göras fin inför vintern. Plantagen ger i den här artikeln enkla tips på hur du bäst kan förbereda trädgården inför vintern.

Hösten är minst sagt här. Träd och buskar återfinns i alla gyllene färger, i vacker kontrast till de vintergröna växternas djupa, gröna färger.

I takt med att plantor vissnar är det dags att göra trädgården redo för kallare tider.

Fixa till vårens rabatter redan nu

Det är lätt att tänka att odlingsland med grönsaker och rabatter med blommor går i dvala redan under hösten, men vintergröna buskar, träd och lövfällande buskar går utmärkt att plantera i oktober eller november (beroende på var i landet du bor förstås).

Det är också en god idé att plantera nästa vårs blomsterlök. Skadeinsekter och sniglar härjar exempelvis inte lika intensivt i början av säsongen, och frön som möter jorden redan på hösten hjälper dig i gång med odlingarna tidigare i vår. Det bästa av allt är att chansen ökar att hinna med ännu en härlig skörd.

Gör plats för tåliga växter

Även när kylan kommer och snön lägger sig som ett vitt täcke, behöver inte trädgårdarna eka tomma. Det finns en mängd olika växter som är vackra året om. Var därför inte rädd att behålla dessa blommor och låta de tillsammans skapa en magisk vinterträdgård.

Murgröna, cyklamen, vinterbär, tuvvaktelbär, julros, en, ädelcypress och gran är exempel på växter som tål både en och annan frostig vinternatt.

Plantagens vintertips – så kan du förbereda trädgården:

1. Vänta inte för länge

När kylan kommer blir det svårt att få ner spaden i jorden. Under hösten är jorden fortfarande varm, vilket gör att rötterna tar fart snabbare än på våren när marken fortfarande är kall efter vintern.

2. För bästa resultat

Sprid lite gödsel över de områden där blomsterlökarna är nedsatta eller där de ska planteras. På så sätt får blomlökarna näring till vårens blomning.

3. Använd bra redskap

Höstdagarna i trädgården kommer bli till ett nöje. En bra trädgårdsspade kan du exempelvis använda som två olika sorts spadar, dels som ett spetsigt blad för grävning, dels som ett rakt blad för att skyffla.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea