Pelletsgrill | Bäst i test 2024, guide och tips

En pelletsgrill kan göra underverk för vilken grillning som helst. Är du bekant med kol och briketter kommer du älska att grilla med pellets.

Osäker på vad du ska välja? Låt mig bjuda på en rejäl guide till den bästa pelletsgrillen för dig.

Bästa pelletsgrillen i test

Den bästa pelletsgrillen 2024 i test är Weber SmokeFire EX6 GBS enligt mig på Grillfakta-bloggen. Läs mer och beställ din SmokeFire-grill till bästa pris direkt här från Webers egen webbshop »

Det är få saker som hör sommaren till lika mycket som att grilla mat. Grillat kött och grönsaker lämpar sig inte bara till trädgårdsfesten, utan passar minst lika bra till klassiska middagar.

Men för att du ska kunna grilla krävs det naturligtvis att du har en bra och högkvalitativ grill, annars blir det svårt.

Under många år har kolgrill varit den grill som legat i framkant för grillentusiasterna, men på senare tid har en annan form av grill tagit plats, nämligen pelletsgrillen.

Tips! Beställ din SmokeFire-grill direkt här från Webers egen webbshop »

Innehåll i den här artikeln:

  1. Introduktion till pelletsgrillning
  2. Pelletsgrill eller kolgrill, vilken är bäst?
  3. Fördelar med en pelletsgrill
  4. Köpa pelletsgrill – saker att tänka på!
  5. Bästa pelletsgrillen

Introduktion till pelletsgrillning

Med pellets i grillen kan du inte bara laga maten på en låg temperatur och under längre tid, utan du får även en riktigt fantastisk smak. Att grilla med pellets är relativt nytt i Sverige, men i USA är det en grillteknik som är välspridd.

Grillen fungerar som så att det finns en behållare som du fyller på med pellets. Dessa pellets kommer sedan att transporteras vidare till förbränningskammaren, som i sin tur tänder på dem.

Värmen och röken är sedan det som tillagar råvarorna och skapar en smak som skiljer sig beroende på vilken sorts pellets du använder.

Grilla ribs

Pelletsgrillning är inte bara ett smidigt och praktiskt sätt att grilla, utan det är också ett enklare sätt att gå tillväga gentemot att ”vakta” en vanlig grill.

Värmen sprider sig jämnt och grillen kan enkelt rengöras genom att dammsugas eller borstas av. Det här är en stor fördel med pelletsgrillar jämfört med till exempel en kol- eller gasolgrill, där till exempel fettbrand kan bli ett problem.

Pelletsgrill eller kolgrill, vilken är bäst?

När det är dags att köpa en ny grill är det inte ovanligt att ha många frågor och funderingar. Ska man välja en klassisk kolgrill, en grill med gasol eller ska man våga testa sig på pelletsgrillen?

Vilken typ av grill som du ska satsa på beror främst på vad du själv föredrar. Tråkigt svar kanske, men så är det.

Kolgrillen är en mycket traditionell grill som varit älskad under årtionden, men är det verkligen det bästa alternativet? En pelletsgrill utmanar sannerligen om förstaplatsen, tycker vi!

Mindre rök med pellets istället för kol

Skillnaden mellan en pelletsgrill och en kolgrill är stor. Låt oss börja med att beskriva ännu mer hur själva grillningen går till, det är viktigt att förstå för att kunna göra ett bra val.

Med en pelletsgrill använder du dig av ett 100 % naturligt material som består av spån och trä. Dessa pellets tänds på för att generera värme och med hjälp av en fläkt på undersidan av grillen kan röken cirkulera via ventiler eller skorsten på grillen.

Generellt sett ger kolgrillarna ifrån sig betydligt mer rök än vad pelletsgrillarna gör, vilket gör att kolgrillen är svårare att hålla ren och fräsch. Kolgrillar är dessutom kända för att komma upp i riktigt höga temperaturer snabbt, medan pelletsgrillen är en så kallad ”slow cooker”.

Det ska också noteras att det är relativt enkelt att rengöra en grill som grillas med pellets, och du slipper dessutom hantera gasol, briketter eller kol.

Träpellets grill

Fördelar med en pelletsgrill

Eftersom pelletsgrillar oftast är lite dyrare och svårare att hitta så blir det just en investering som du kommer att ha stor användning för. Det finns dock som vi varit inne på flera fördelar med att köpa pelletsgrill.

Om du är osäker på om den här typen av grill passar dig så är det bara att läsa vidare eller ta en titt på guiderna med plus och minus med olika sorters grillar.

1. Enkel och användarvänlig

Du behöver inte ett proffs för att kunna använda dig av en pelletsgrill. Sanningen är att grillen är mycket enkel att använda sig av och inga förkunskaper krävs.

Genom att använda dig av en digital värmare kommer du att kunna använda grillen precis som en vanlig ugn och ändra temperatur efter behov.

2. Perfekt resultat varje gång

Brukar du ofta misslyckas med grillningen är pelletsgrillen något för dig. Här får du varaktiga resultat och stabila temperaturer som säkerställer ett perfekt resultat varje gång.

Du behöver inte ens ha koll på grillen under tiden, utan kan istället umgås med vänner.

3. Fantastisk smakupplevelse

När du använder dig av träpellets för att grilla kommer du att få en mycket bättre och godare smak.

Idag finns det pellets som har den klassiska träsmaken som är så uppskattad, men det finns också pellets med andra smaker som du kan använda dig av.

4. En grill för all typ av mat

Pelletsgrillen lämpar sig för all typ av mat, oavsett om det är kött, grönsaker eller frukter som du vill lägga på. Här kan du både bräsera, anordna en American BBQ eller varför inte röka grillad fisk eller grilla lax.

På en pelletsgrill kan du till och med laga pizza, förslagsvis med en bra pizzasten.

Grilla lax

Köpa pelletsgrill – att tänka på

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa en pelletsgrill (eller vilken annan grill som helst).

Du måste till en början säkerställa att du har tillräckligt med utrymme för grillen i din trädgård och att eventuell rök inte kommer att föras vidare och störa grannar, men du måste också se till att du väljer rätt.

Det första steget i att välja rätt grill är att fundera på vilken typ av ”drivmedel” du vill att grillen ska ha.

Vi bakom Grillfakta rekommenderar pellets, eftersom det är det smidigaste och mest användarvänliga alternativet på marknaden idag.

  • Pellets är tillverkade av 100 procent trä, vilket ger en fantastisk och äkta träsmak till ditt kött och när du ska grilla grönsaker, som till exempel sparris.
  • Kol är en annan favorit som ger en mycket god smak, men kolgrillar är betydligt jobbigare att rengöra och underhålla.

Satsa på en pelletsgrill i bra storlek

När du har valt ut din grill är det dags att fundera på storleken.

Pelletsgrillar kommer i alla möjliga storlekar och former och här gäller det att välja en som passar bra ihop med din livsstil. Med den menar vi att du behöver välja en grill som har en tillräckligt stor grillyta för att kunna tillaga mat till hela familjen eller middagssällskapet.

Kanske är det rent av dags för grillfest i kvarteret?

Grilla BBQ

En grill som är av större slag är dock mer otymplig och kräver mer utrymme, så se till att du mäter upp ytan där du planerar att ha grillen innan du gör ett köp.

Står du i ”valet och kvalet” mellan två olika stora grillar, men de är av samma modell? Välj en grill med så stor grillyta som möjligt, förutsatt att prisskillnaden inte är enorm.

Vilka funktioner är viktiga för dig?

När du ska välja grill behöver du fundera på vilka funktioner som du är i behov av och som är viktiga för dig.

Tänk till exempel på att om du vill kunna förflytta grillen till olika platser i trädgården kan det vara bra om den är utrustad med hjul.

Vill du vara tvungen att stå vid grillen under hela tillagningstiden eller vill du kunna äta gott och samtidigt spendera tid med vänner och familj? Hur ser du på miljöfrågan och hur enkel ska grillen vara att rengöra?

Ett stort plus med pelletsgrillen är att du själv kan justera vilken temperatur som du vill att grillen ska ha. Det innebär att du kan lägga både kött och grönsaker på grill och därefter sätta timern.

Krydda kött med rosmarin

En modern pelletsgrill säger till dig när maten är klar och du kan pyssla med annat under tiden.

Sammanfattning: Därför bör du välja en pelletsgrill

Att grilla med pelletsgrill kan kännas nytt och skrämmande för den som är van vid den klassiska kol- eller gasolgrillen, men sanningen är att det är otroligt enkelt och en av de bästa alternativen som du kan satsa på.

Hur fungerar en pelletsgrill?

En pelletsgrill fungerar som så att du fyller en behållare med pellets, som sedan transporteras vidare automatiskt till förbränningskammaren, vilken i sin tur tänder på pelletsen. Maten grillas som vanligt på ett galler eller grillnät och du kan ställa in temperaturen så som du vill ha den. Läs mer här: Bästa pelletsgrillen

Vad är det för bra med en pelletsgrill?

En pelletsgrill ger en annan smak på det som grillas, jämfört med en kolgrill. Pelletsgrillen är enkel att rengöra och underhålla och drivs med hjälp av 100% naturvänligt material. En modern grill har funktioner som gör det möjligt att ställa in temperatur efter önskemål och låta grillen sköta matlagningen, precis på samma sätt som en vanlig ugn.

Vilka märken har pelletsgrillar?

De flesta större varumärken inom grillning har pelletsgrillar i sitt utbud. Ett populärt märke är Weber, som har serien SmokeFire (till exempel Weber SmokeFire EX6 GBS). Broil King har pelletsgrillar som heter Regal (till exempel Broil King Regal 500)

Läs mer om SmokeFire-grillen här på Webers officiella hemsida »

Weber grillning

Avslutningsvis kan det vara värt att notera att pelletsgrillar ännu inte har blivit lika stora i Sverige som i USA. Det innebär att du kan behöva kämpa lite för att hitta en grill till bra pris och som passar just dina önskemål. Men när du har lyckats – oj, du kommer inte ångra dig! Och dessutom kommer du troligen vara först i grannskapet med den härliga smaken som bara pelletsgrillning kan ge.

Tips på bra pelletsgrillar

Här hittar du de bästa pelletsgrillarna som vi rekommenderar:

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Hur vi provade oss fram till den bästa pelletsgrillen

När vi testade oss fram till den bästa pelletsgrillen började vi med att analysera marknaden och undersöka vilka pelletsgrillar som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test.

Därefter frågade vi ägare av grillar, säljare av pelletsgrillar och personer som nyligen hade använt en pelletsgrill om deras åsikter och vilka egenskaper som är viktiga för en bra pelletsgrill. Baserat på deras feedback har vi sammanställt en lista med önskvärda egenskaper och letat efter pelletsgrillar som uppfyller dessa kriterier.

Vi har också besökt olika butiker och trädgårdar där pelletsgrillar säljs för att testa hur de fungerar i praktiken för olika ändamål. Genom denna process har vi kunnat sammanställa en lista över de bästa pelletsgrillarna inom olika kategorier.

Rulla till toppen
Träpelletsgrillar Weber
Grillrea