Grilla lax

Grilla lax – låt honung bli den hemliga ingrediensen [2024]

Att grilla lax är både gott och enkelt, men det finns några saker som är viktiga att tänka på för att laxen ska bli riktigt bra. Låt oss ta en titt på vad det är.

Lax är riktigt gott, men om du lägger laxen på grillen blir det en smakupplevelse utöver det vanliga. En stor fördel med fisken är att den lämpar sig för många olika typer av rätter och passar lika bra på vinter som under sommarmånadernas alla grillfester.

Grillning är starkt associerat med kött som entrecote, korv, hamburgare och spett, men ibland kan det vara kul att testa något annorlunda.

Och det är här som olika laxfiskar kommer in i bilden.

Att grilla fisk är otroligt gott och smakrikt och passar till en rad olika tillbehör. Under sommarmånaderna är det dessutom många som åker iväg till sina sommarstugor och då kan det finnas möjlighet att fiska laxen på egen hand.

Om du inte har möjlighet till detta fungerar det naturligtvis minst lika bra med köpt lax. Här kommer några enkla tips för dig som vill grilla lax.

Recepttips: Fänkolsrökt lax (SVT)

Så kan du grilla lax

Har du inte grillat lax tidigare kan det vara svårt att veta hur du ska gå tillväga för att laxen ska bli riktigt bra.

Till att börja med kan vi säga att laxen ska tillredas på olika sätt beroende på vad det är för del av laxen som du använder dig av och hur stor köttbiten är. Ska du till exempel grilla en laxfilé som är hel kan du med fördel låta skinnet vara kvar.

  1. Laxen ska med skinnet kvar grillas med skinnsidan uppåt, eftersom detta ger en mycket fin och god yta på köttet.
  2. Därefter vänder du på filén och grillar skinnsidan.
  3. Eftersom skinnet är tjockare behöver du inte oroa dig för om det blir bränt och att köttet ska torka ut.

Recepttips: Helgrillad limelax (SVT)

Grilla lax i aluminiumfolie

Ett annat smidigt sätt att grilla lax är att använda sig av aluminiumfolie i form av knyten. Aluminiumfolien säkerställer att laxen håller sig på plats och att den inte faller sönder på grillen, något som annars är mycket vanligt.

Grilla gärna med indirekt grillning, vilket innebär att du har locket på och att knytena inte placeras direkt över gasbrännaren eller briketterna.

Vilka kryddor eller marinad ska man välja?

Lax är ett mycket tacksamt kött som går bra ihop med många typer av kryddor. Därför kan du med fördel använda dig av samma marinader som du använder till annat kött, som fläsk eller kyckling.

Ett vanligt misstag när man grillar lax är att man upplever traditionella grillmarinader för ”starka”; att de tar över den naturliga smaken från fisken. I dessa fall kan man istället marinera med honung, eftersom det ger en mycket fin och balanserad sötma.

Gällande kryddor är det bäst att hålla det så enkelt som möjligt. Här rekommenderar vi en kryddblandning bestående av citron, olivolja, salt och peppar för bästa smakupplevelse.

Recepttips: Citrongrillad lax (SVT)

Fler grilltips hittar du i kategorin mat och råvaror eller via kunskapsportalen på startsidan Grillfakta.se.

Populära grillar för att grilla lax

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea