Köksknivar block

Vilka olika köksknivar ska man ha?

Bra köksknivar gör matlagningen betydligt roligare. Kniven är det köksredskap som används allra mest, men trots det är det sällan man reflekterar över vilka olika sorters knivar man bör ha i köket.

I den här artikeln listar vi 5 st olika sorters köksknivar som bör finnas i ett vasst kök.

5 köksknivar för alla kök:

  1. Kockkniv
  2. Filékniv
  3. Skalkniv
  4. Brödkniv
  5. Styckkniv

Listan ska inte ses som komplett, tvärtom så kan den vara en bra grund till ytterligare fördjupning, men med de här knivarna täcker du in de flesta råvarorna oavsett om det gäller grillning eller ”vanlig” matlagning.

Kockkniv

En kockkniv är den ultimata allroundkniven. Den passar för de flesta råvaror och brukar vara kockens bästa vän.

Bladet på kockkniven är relativt långt, oftast mellan 20-30 centimeter. Kniven är relativt tjock och ganska ”tung” jämfört med andra knivar. Vad som dock utmärker riktigt kvalitativa kockknivar är att de trots sin rejäla utformning oftast känns väldigt lätta att använda.

Ska du satsa på en enda kniv i ditt kök är det verkligen kockkniven. Den kanske inte är perfekt för att skära bröd med, eller att stycka vildsvin för den delen, men kockkniven kommer fungera riktigt bra för det mesta, och helt okej för resten!

En kockkniv är kort och gott perfekt oavsett om du ska hacka, skära eller tärna något. Kött går bra, frukt likaså och såklart även grönsaker, fisk och rotfrukter.

Det finns många olika varumärken av kockknivar och det är inte ovanligt att företag skriver avtal med kända kockar för att de ska använda just det företagets kniv. Kockkniven är lite som fotbollsspelarens fotbollsskor eller violinistens violin.

Ska du lägga lite extra pengar på en sorts kökskniv är det tveklöst kockkniven.

Här kan du se populära köksknivar hos Bagaren & Kocken.

Filékniv

En filékniv är en kniv som är gjord för att filéa fisk och kött. Det går förstås att rensa och skiva tunt med till exempel en kockkniv, men filéknivens långa och smala blad gör den ett strå vassare.

Det långa knivbladet gör det enkelt att följa ett ben eller ett skinn på råvaran. Med lite träning kan du till och med göra det i ett enda lättsamt ”drag”.

När du väl har en filékniv i ditt knivblock kommer du upptäcka att det även går utmärkt att använda den till att skära bort fett eller senor från kött. Det smala bladet och den vassa eggen kommer åt även på små ställen med bra precision.

Skalkniv

En skalkniv skiljer sig från andra knivar i köket främst genom dess storlek.

Skalkniven är liten – både kort och smal – för att man ska kunna hantera både kniven och råvaran med händerna samtidigt.

Men lura dig inte av storleken!

Faktum är att skalkniven är mer eller mindre oumbärlig när man väl börjar använda den. Särskilt du som gillar vegetariskt kommer ha stor nytta av skalkniven, eftersom den är perfekt för att skala och hacka frukt och grönsaker.

Brödkniv

En brödkniv används primärt till att skära bröd.

Vad annars, tänker du? Faktum är att brödkniven faktiskt fungerar väldigt bra till stora gröna saker, som till exempel kål och vattenmelon.

Brödkniven har ett långt och smalt blad, precis som filékniven, men skillnaden är att brödkniven också har tydliga tänder som gör att man enklare kan ”såga” sig igenom hårda ytor med mjuka innerdelar.

Tips på bra brödknivar:

Styckkniv

En styckkniv är en väldigt vass kniv som används vid matlagning med råvaror med högre densitet, som till exempel kött, fisk och fågel.

Gemensamt för alla styckknivar är att de har ett greppvänligt handtag som är greppsäkert. Precis i övergången mellan handtaget och bladet finns en utbuktning som ska förhindra att handen glider ner till den vassa ytan.

Styckknivar finns i många olika storlekar, vilket såklart hör ihop med vad man ska stycka för något.

Grillrea