Grillrecept 2024 – här hittar du inspiration!

Här har vi samlat en lång lista med grillrecept för 2024 års alla tillfällen. Recepten är indelade i enkla recept, olika kött (inklusive fågel och fisk) samt vegetariskt att lägga på grillen.

Enkla grillrecept

Här har vi samlat några enkla grillrecept och delat in dem i hamburgare, grillspett och korv. Längre ner på sidan hittar du recept baserade på enskilda råvaror, till exempel oxfilé, kyckling, tonfisk, tofu, sparris, halloumi med mera.

Hamburgare

Det finns ungefär lika många grillrecept på hamburgare som det finns självutnämnda grillmästare runt om i världen. Eller, det känns i alla fall så!

Här är några av våra receptfavoriter när det kommer till burgare:

Läs gärna vår artikel Grilla hamburgare – tips på hur du får riktigt saftiga burgare om du vill veta mer om hur man kan grilla just hamburgare.

Grillspett

Underskatta aldrig att grilla grillspett. Spett är närmast en konstform där du kan vara kreativ med vilka råvaror du väljer att lägga på grillen. Här är några fina recept för inspiration:

Korv

Grillad korv är en riktig klassiker och fungerar för vilken barnfamilj som helst. Och för finsmakaren också för den delen. Notera också att det kommer allt fler vegetariska recept på korv, väl värda att prova!

Grillrecept (kött, fisk och fågel)

Här följer olika sorters kött och utvalda recept för respektive råvara (samt sous vide). Efter den här sektionen följer vegetariska grillrecept.

Oxfilé

I vår guide med tips om hur man lyckas med att grilla oxfilé delar vi med oss av några recept. Här följer ytterligare inspiration för dig som vill ta dig an en riktig delikatess.

Entrecôte

Det finns många fina recept att använda när man ska grilla entrecôte, till exempel ”tomahawk”, som är entrecôte med ben. Här är fler av våra receptfavoriter:

Fläskfilé

När det kommer till att grilla fläskfilé är det viktigt att köttet inte blir torrt. Här är några recept som kan hjälpa dig på traven:

Lamm

Ett kött som verkligen har en härlig smak är lamm, och att grilla lamm är faktiskt enklare än vad man kan tro. Här kommer några smarriga recept:

Vildsvin

Ett viltkött som verkligen utmanar är vildsvin. Det gäller att få upp innertemperaturen ordentligt för att få bort trikiner och annat illavarslande, vilket du kan läsa mer om i vår guide till att grilla vildsvin.

Här följer några grillrecept för vildsvinskött:

Kyckling

Att grilla kyckling är bland det godaste en kan göra! Det möra och ”lätta” köttet passar bra till vilken grillmiddag som helst. Här är utvalda grillrecept med just kyckling:

Fisk

Att grilla fisk kräver lite planering. Här kommer först några allmänna fiskrecept, och sedan en djupdykning i grillad lax och tonfisk.

Lax

Med lax kan du göra rejäla portioner när du bjuder in till grillfest. Grilla lax rakt på grillen eller testa klassiska foliepaket för att ”baka” fisken riktigt mör.

Tonfisk

En fisk som är populär att tillaga runt medelhavet är tonfisk. Grilla tonfisk så den blir härligt brynt och låt bitarna trilla sönder i munnen, riktigt gott!

Vegetariska grillrecept

Om du vill grilla vegetariskt finns det många olika grönsaker att välja mellan; majskolv, aubergine, blomkål, tomat är bara några exempel. Men det finns också olika ostar och produkter som till exempel tofu.

Grönsaker

Det finns många olika grönsaker att lägga på grillen. Här är några vegetariska grillrecept vi på Grillfakta gillar extra mycket:

Visste du förresten att det går att laga mat på ogräs? I vår artikel om att just grilla ogräs kan du hitta oväntat inspiration om du vill grilla vegetariskt.

Vi har även skrivit en artikel om att grilla spetskål.

Sparris

Den gröna grönsaken sparris gör sig utmärkt på grillen. Ta fram olivolja, grilla sparris och stänk på lite grovmalet salt för sommarens hetaste tillbehör!

Halloumi

Osten halloumi har på bara några år blivit närmast en institution på svenskarnas grillar. Det bästa tipset i vår guide till att grilla halloumi är att skära osten rätt och grilla den hel eller i stora bitar.

Tofu

Grilla tofu om du vill mixa upp bland kött och grönsaker. Här är några smarriga vegetariska grillrecept som är väl värda att prova:

Tillbehör – grillrecept som adderar det där lilla extra

Det finns mängder med tillbehör som förtjänar att vara bredvid huvudrätten på tallriken. Här är några av de recept vi vill lyfta fram:

Vill du läsa mer om grillad mat och olika råvaror är vår startsida grillfakta.se en bra utgångspunkt. Missa inte heller vårt nyhetsbrev om grillning där du får ännu mer inspiration.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Rulla till toppen
Grillrea