Grilla vildsvin

Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar

Är du en riktig grillfantast och älskar viltkött? Då är det hög tid att grilla vildsvin.

Här får du en enkel introduktion och praktiska tips från oss på Grillfakta.

Tips för att grilla vildsvinskött

Vildsvinsskött passar perfekt på grillen och kan med fördel kombineras med grillade örter, frukter och grönsaker. Köttet är dessutom utmärkt till kryddiga och heta såser för den som vill ta smakerna till en extra nivå.

Att balansera sött, salt och syrligt på grillen ger ett lyckat resultat nästan varje gång, men hur ska man gå tillväga och vad ska man tänka på mer specifikt när det gäller just vildsvin?

Låt oss ta reda på det.

Stor skillnad gentemot kött från tamgris

Till att börja med behöver vi slå fast att vidsvin INTE är som ”vanligt” fläskkött. Vildsvin lever vilt och äter allt som skogen erbjuder – och lite därtill. Jämfört med tamgrisar så är det betydligt vanligare att vildsvin bär på bakterier och virus som kan göra människor sjuka.

Det låter ju peppigt, eller hur?

Som tur är finns det ett enkelt sätt att ta tag i det potentiella problemet, nämligen att grilla köttet ordentligt.

Grilla vildsvin med rätt temperatur

Att grilla vildsvin är både gott och enkelt, men det finns en del saker som är viktiga att tänka på.

Du behöver till exempel se till att du har rätt temperatur på köttet innan servering, men du bör även säkerställa att du använder dig av rätt typ av delar.

De olika delarna från ett vildsvin har olika ”densitet” och kräver därför olika temperatur och tid på grillen. Det är viktigt att innertemperaturen blir rätt för att köttet inte ska bli dåligt (eller torrt).

Temperatur för vildsvinskött (kärntemperatur):

  • Rosa, 58-60°
  • Medium, 65°
  • Välstekt, 70° (rekommenderas av Livsmedelsverket)
Krydda kött med rosmarin

Trots att vildsvin har ett kött som är väldigt ”vilt”, rent och ekologiskt så innehåller det även trikiner. Trikiner är små, små parisitära maskar som kan finnas i rått fläskkött.

För att bli av med trikinerna behöver du se till att temperaturen uppnår ca 65-70 grader, förutsatt att köttet är godkänt och stämplat. I annat fall behöver du se till att köttet uppnår över 70 grader för att vara på den säkra sidan. En bra digital grilltermometer är ett oumbärligt hjälpmedel.

Burgare, spett eller kanske helstekt?

Vildsvin kan tillagas på många olika sätt. Med köttet kan du till exempel skapa fantastiska hamburgare, men du kan också grilla vildsvinsspett, revbensspjäll eller vildsvinsnoisetter.

Är du riktigt modig testar du på helstekt vildsvin, men det kräver både kunskap och en minst sagt rejäl av grill för att lyckas.

Visste du förresten att ett fullvuxet svin har en mankhöjd på omkring 1 meter? Suggan väger ungefär hundra kilo och galten uppemot det dubbla.

Det är stadiga pjäser som kräver sin grill om de ska helstekas.

Köttet har en ”egen” smak

Har du inte ätit vildsvin innan kan det vara svårt att föreställa sig smaken. Man kan säga att vildsvin inte har en lika tydlig smak av vilt, som till exempel hjort eller älg har, men att det fortfarande smakar naturlig skog och mark.

Smaken av vildsvinsskött brukar beskrivas med uttryck som ”kraftigt nötig”, ”metall och blod”, ”mild doft av svavel ”eller rent av ”kalkstensgrotta”.

Det sista är inget vi på Grillfakta direkt skriver under på, men speciell köttsmak, det är det i vildsvin.

Varmrökning är att föredra

Är du sugen på att inviga din nya smoker så är vildsvin ett alldeles ypperligt val.

Tänk på att välja att varmröka köttet för att temperaturen ska bli tillräckligt hög för att ta död på eventuella bakterier. Att enbart salta köttet är enligt Livsmedelsverket inte tillräckligt för att ta död på till exempel salmonella.

Kryddtips för att grilla vildsvin

Bland de kryddor som lämpar sig bäst till ett så smakrikt kött som vildsvin hittar vi vitlök och enbär. Dessa är de mest klassiska alternativen, men det finns några mer otippade kryddförslag som passar bra.

Ett tips är att testa kakaobönor, het chili och kanel, men även grönpeppar, rosmarin, timjan och lagerblad har vuxit i popularitet.

Ytterligare några ”bubblare” för att lyfta fram köttets smaker lite extra är öl, dijonsenap och äpple, samt konjak, citron och päron.

Som du märker finns det en hel del att välja mellan, vilket är något som det extra roligt att grilla vildsvin.

Grilla vildsvinskött – våra bästa tips

Avslutningsvis finns det några nyckelfaktorer som du bör ha i åtanke när du ska grilla vildsvin.

1. Använd termometer

Vill du få ett kött som är riktigt smakrikt och saftigt ska du till att börja med se till att ha en ordentlig grilltermometer nära tillhands.

En för låg temperatur i köttet riskerar att förstöra festen och för hög temperatur kan göra köttet torrt.

2. Låt köttet vila efter grillningen

Du ska gärna också se till att köttet får vila efter att det är färdiggrillat. Det här gör att smakerna ”sätter sig” bättre, särskilt om du använt en egen kryddblandning.

3. Välj rätt delar

En annan nyckelfaktor är att du väljer rätt del på köttet. Det finns helt klart vissa delar som lämpar sig bättre för grillning än andra. Satsa gärna på ytterfiléer eller racks, eller köp en vildsvinsflintastek.

Karré på bit är ett bra alternativ för dig som ska testa på vildsvin för första gången.

4. Välj en stor bit (för nybörjaren)

Ska du grilla vildsvin för första gången rekommenderar vi att satsa på att grilla en större bit, istället för en enstaka portion.

Det är generellt sett lättare att få till en bra temperatur någonstans på köttet om biten är lite mer mångsidig. Misslyckas du med en för liten köttbit är hela biten åt skogen och du får dra fram Dennis grillkorvar som plan B. Och det vill vi ju helst undvika.

5. Testa indirekt värme eller att för-koka köttet (för proffset)

För dig som har större vana vid matlagning och grillning kan det vara kul att testa på något mer avancerat

Kanske vill du testa att grilla ett helt lår? Använd dig då med fördel av indirekt värme och låt köttet tillagas under en längre tid.

Du kan även för-koka vildsvinsköttet tillsammans med en egen kryddblandning och därefter lägga det på grillen för att få den perfekta ytan.

Grilla kött i folie

Vill du ha fler grilltips och inspiration?

Vi hoppas att du har uppskattat den här introduktionen till att grilla vildsvinskött. Vill du läsa fler guider och recept hittar du dem på sidan grilla mat. Eller varför inte ta en titt på våra artiklar om fördelar och nackdelar med olika sorters grillar? Dessa hittar du i just guiden till att välja bästa grillar.

En av våra mest populära guider just nu är en ordentlig genomgång om hur man väljer bästa rökgrill (smoker), tätt följd av artiklarna om de mer ”traditionella” grillarna kolgrill och gasolgrill.

Weber jul
Grillrea