Grilla vildsvin

Grilla vildsvin – full guide om ett kött som utmanar [2024]

Är du en riktig grillfantast och älskar viltkött? Då är det hög tid att grilla vildsvin. Kanske vildsvinsfilé, vildsvinsinnanlår eller vildsvinskotlett?

I den här artikeln, som faktiskt är bland de mest lästa här på Grillfakta, har jag skrivit en enkel introduktion och praktiska tips. Mot slutet av texten kommer tre olika recept på vildsvin, men läs gärna artikeln här från start för att få ut det mesta av köttet!

Tips för att grilla vildsvinskött

Kött från vildsvin passar perfekt på grillen och kan med fördel kombineras med grillade örter, frukter och grönsaker. Köttet är dessutom utmärkt till kryddiga och heta såser för den som vill ta smakerna till en extra nivå.

Att balansera sött, salt och syrligt på grillen ger ett lyckat resultat nästan varje gång, men hur ska man gå tillväga och vad ska man tänka på mer specifikt när det gäller just vildsvin?

Låt oss ta reda på det.

Stor skillnad gentemot kött från tamgris

Till att börja med behöver vi slå fast att vidsvin INTE är som ”vanligt” fläskkött. Vildsvin lever vilt och äter allt som skogen erbjuder – och lite därtill. Jämfört med tamgrisar så är det betydligt vanligare att vildsvin bär på bakterier och virus som kan göra människor sjuka.

Det låter ju peppigt, eller hur?

Som tur är finns det ett enkelt sätt att ta tag i det potentiella problemet, nämligen att grilla köttet ordentligt.

Krydda kött med rosmarin

Grilla vildsvin med rätt temperatur

Att grilla vildsvin är både gott och enkelt, men det finns en del saker som är viktiga att tänka på.

Du behöver till exempel se till att du har rätt temperatur på köttet innan servering, men du bör även säkerställa att du använder dig av rätt typ av delar.

De olika delarna från ett vildsvin har olika ”densitet” och kräver därför olika temperatur och tid på grillen. Det är viktigt att innertemperaturen blir rätt för att köttet inte ska bli dåligt (eller torrt).

Temperatur för vildsvinskött (kärntemperatur):

  • Rosa, 58-60°
  • Medium, 65°
  • Välstekt, 70° (rekommenderas av Livsmedelsverket)

Trots att vildsvin har ett kött som är väldigt ”vilt”, rent och ekologiskt så innehåller det även trikiner. Trikiner är små, små parisitära maskar som kan finnas i rått fläskkött.

För att bli av med trikinerna behöver du se till att temperaturen uppnår ca 65-70 grader, förutsatt att köttet är godkänt och stämplat. I annat fall behöver du se till att köttet uppnår över 70 grader för att vara på den säkra sidan.

En bra digital grilltermometer är ett oumbärligt hjälpmedel.

Recepttips: Vildsvinsragu med pappardelle (SVT)

Burgare, spett eller kanske helstekt?

Vildsvin kan tillagas på många olika sätt. Med köttet kan du till exempel skapa fantastiska hamburgare, men du kan också grilla vildsvinsspett, revbensspjäll eller vildsvinsnoisetter.

Ett tips om du vill göra vildsvinsburgare är att använda en rejäl hamburgerpress. Du kommer spara en hel del tid när burgarna blir färdigformade av färsen.

Är du riktigt modig testar du på helstekt vildsvin, men det kräver både kunskap och en minst sagt rejäl av grill för att lyckas.

Visste du förresten att ett fullvuxet svin har en mankhöjd på omkring 1 meter? Suggan väger ungefär hundra kilo och galten uppemot det dubbla. Det är stadiga pjäser som kräver sin grill om de ska helstekas.

Här hittar du en samling av olika grillrecept, bland annat med förslag på hur du tillagar grillat vildsvin.

Köttet har en ”egen” smak

Har du inte ätit vildsvin innan kan det vara svårt att föreställa sig smaken. Man kan säga att vildsvin inte har en lika tydlig smak av vilt, som till exempel hjort eller älg har, men att det fortfarande smakar naturlig skog och mark.

Smaken av vildsvinsskött brukar beskrivas med uttryck som ”kraftigt nötig”, ”metall och blod”, ”mild doft av svavel ”eller rent av ”kalkstensgrotta”.

Det sista är inget vi på Grillfakta direkt skriver under på, men speciell köttsmak, det är det i vildsvin.

Varmrökning är att föredra

Är du sugen på att inviga din nya smoker så är vildsvin ett alldeles ypperligt val.

Tänk på att välja att varmröka köttet för att temperaturen ska bli tillräckligt hög för att ta död på eventuella bakterier. Att enbart salta köttet är enligt Livsmedelsverket inte tillräckligt för att ta död på till exempel salmonella.

Recepttips: Ört- och vitlöksspäckat vildsvin (SVT)

Vildsvinsfilé är den möraste delen

När du ska grilla vildsvinsfilé bör du tänka på att fetthalten är låg, vilket betyder att du ska grilla en kortare stund så att filén inte blir torr. Se dock till att innertemperaturen blir ca 70 grader.

Vildsvinsfilé har en mild smak och passar bra med en höstig svampsås. Filébitarna går även bra med vitlök och starkare kryddning, om du inte vill låta den naturella ”fläsk-smaken” komma fram.

Recepttips: Vildsvinsfilé med svamp och äpple (Viktväktarna)

Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt populära nyhetsbrev!

Kryddtips för att grilla vildsvin

Bland de kryddor som lämpar sig bäst till ett så smakrikt kött som vildsvin hittar vi vitlök och enbär. Dessa är de mest klassiska alternativen, men det finns några mer otippade kryddförslag som passar bra.

Ett tips är att testa kakaobönor, het chili och kanel, men även grönpeppar, rosmarin, timjan och lagerblad har vuxit i popularitet.

Ytterligare några ”bubblare” för att lyfta fram köttets smaker lite extra är öl, dijonsenap och äpple, samt konjak, citron och päron.

Som du märker finns det en hel del att välja mellan, vilket är något som det extra roligt att grilla vildsvin.

Grilla vildsvinskött – våra bästa tips

Avslutningsvis finns det några nyckelfaktorer som du bör ha i åtanke när du ska grilla vildsvin.

1. Använd termometer

Vill du få ett kött som är riktigt smakrikt och saftigt ska du till att börja med se till att ha en ordentlig grilltermometer nära tillhands.

En för låg temperatur i köttet riskerar att förstöra festen och för hög temperatur kan göra köttet torrt.

2. Låt köttet vila efter grillningen

Du ska gärna också se till att köttet får vila efter att det är färdiggrillat. Det här gör att smakerna ”sätter sig” bättre, särskilt om du använt en egen kryddblandning.

3. Välj rätt delar

En annan nyckelfaktor är att du väljer rätt del på köttet. Det finns helt klart vissa delar som lämpar sig bättre för grillning än andra. Satsa gärna på ytterfiléer eller racks, eller köp en vildsvinsflintastek.

Karré på bit är ett bra alternativ för dig som ska testa på vildsvin för första gången.

4. Välj en stor bit (för nybörjaren)

Ska du grilla vildsvin för första gången rekommenderar vi att satsa på att grilla en större bit, istället för en enstaka portion.

Det är generellt sett lättare att få till en bra temperatur någonstans på köttet om biten är lite mer mångsidig. Misslyckas du med en för liten köttbit är hela biten åt skogen och du får dra fram Dennis grillkorvar som plan B. Och det vill vi ju helst undvika.

5. Testa indirekt värme eller att för-koka köttet (för proffset)

För dig som har större vana vid matlagning och grillning kan det vara kul att testa på något mer avancerat

Kanske vill du testa att grilla ett helt lår? Använd dig då med fördel av indirekt värme och låt köttet tillagas under en längre tid.

Du kan även för-koka vildsvinsköttet tillsammans med en egen kryddblandning och därefter lägga det på grillen för att få den perfekta ytan.

Grilla kött i folie
Hur varmt ska man grilla vildsvinskött?

Eftersom vildsvinskött innehåller trikiner rekommenderas att temperaturen inuti köttet uppnår ca 65-70 grader. Detta gäller om köttet är stämplat, annars är rekommendationen minst 70 grader enligt Livsmedelsverket.

Vad för typ av grill passar vildsvin?

Vildsvins kan grillas på de flesta grillar, men kolgrill eller pelletsgrill är de vanligaste. Bland de bästa gasolgrillarna finns flera robusta grillar som även de klarar vildsvin utan problem. Grillarna Big Green Egg och Weber Genesis är populära alternativ.

När du grillar vildsvinskött är det en bra idé att rengöra grillen extra noga efteråt. En grillborste av rostfritt stål med kokosnötsfibrer är ett oumbärligt hjälpmedel. De mjuka borsten ser till att inte repa eller skada din grill, men hjälper samtidigt till att ta bort smuts och fett som kan orsaka fettbrand.

Tre recept på grillat vildsvin

Här kommer tre recept som innehåller grillat vildsvin.

Enkla receptet: Grillade vildsvinskotletter med örtsmör

Ingredienser:

  • 4 st vildsvinskotletter
  • 1/4 kopp osaltat smör, vid rumstemperatur
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 msk finhackad färsk salvia
  • Salta och peppra efter smak
  • Olivolja för borstning

Gör så här:

  1. I en liten skål, blanda ihop smör, rosmarin, timjan och salvia. Krydda med salt och peppar efter smak.
  2. För-värm din grill till hög värme (230-290 grader).
  3. Pensla vildsvinskotletterna med olivolja och krydda med salt och peppar på båda sidor.
  4. Lägg kotletterna på den heta grillen och stek i 3-4 minuter på varje sida eller tills en innertemperatur på 65 grader uppnås.
  5. Under den sista minuten av tillagningen toppar du varje kotlett med en klick örtsmör.
  6. Låt kotletterna vila några minuter innan servering. Smaklig måltid!

Medelsvåra receptet: Vildsvinsspett med kryddad rub

Ingredienser:

  • 450 gram vildsvinskött, skuren i 1-tums kuber
  • 1/2 kopp olivolja
  • 2 msk chilipulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk paprika
  • Salta och peppra efter smak
  • Grillspett (blötlagt i vatten i 30 minuter om du använder träspett)

Gör så här:

  1. Blanda i en stor skål olivolja, chilipulver, spiskummin, oregano, vitlökspulver, lökpulver, paprika, salt och peppar.
  2. Tillsätt vildsvinskuberna i skålen och häll över kryddblandningen.
  3. Täck över och marinera i kylen i minst 30 minuter eller upp till 2 timmar.
  4. För-värm din grill till hög värme (ca 230-290 grader).
  5. Trä vildsvinskuberna på spetten, lämna cirka 1/4 tum mellan varje tärning.
  6. Placera spetten på den heta grillen och tillaga i 6-8 minuter på varje sida eller tills en innertemperatur på 65 grader uppnåtts.
  7. Servera varmt!

Avancerade receptet: Grillad vildsvinsfilé med persikochutney

Ingredienser:

  • 1 vildsvinsfilé (ca 450-650 gram)
  • Salta och peppra efter smak
  • Olivolja för borstning
  • 2 persikor, skalade och tärnade
  • 1/2 kopp tärnad lök
  • 1/2 kopp tärnad röd paprika
  • 1/4 kopp rödvinsvinäger
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 1/2 tsk röd paprikaflingor

Gör så här:

  1. Krydda vildsvinsfilén med salt och peppar på båda sidor. Pensla med olivolja.
  2. I en medelstor kastrull, kombinera persikor, lök, röd paprika, rödvinsvinäger, farinsocker, ingefära och rödpepparflingor.
  3. Koka på medelvärme, rör om då och då, i 10-15 minuter eller tills blandningen har tjocknat till en chutney.
  4. För-värm din grill till hög värme (ca 230-290 grader).
  5. Lägg vildsvinsfilén på den heta grillen och stek i 6-8 minuter på varje sida eller tills en innertemperatur på 65 grader uppnås.
  6. Låt filén vila några minuter innan du skivar den.
  7. Servera den skivade vildsvinsfilén och njut!

Bonus: Missa inte receptet på vildsvinshamburgare med blåbärsketchup och karamelliserad lök!

Vill du ha fler grilltips och inspiration?

Vi hoppas att du har uppskattat den här introduktionen till att grilla vildsvinskött. Vill du läsa fler guider och recept hittar du dem på sidan grilla mat, som till exempel lax, fläskfilé eller oxfilé.

Eller varför inte ta en titt på våra artiklar om fördelar och nackdelar med olika sorters grillar? Dessa hittar du i just guiden till att välja bästa grillar.

En av våra mest populära guider just nu är en ordentlig genomgång om hur man väljer bästa rökgrill (smoker), tätt följd av artiklarna om de mer ”traditionella” grillarna kolgrill och gasolgrill.

När du tillagar vildsvin är det en bra idé att ha en grillmatta under grillen. Den skyddar underlaget, oavsett om det är altan eller annan typ av uteplats med solskydd. Ett annat tips är att använda en rejäl grilltång.

Fakta om vildsvin

Vildsvin är fascinerande varelser som lever i skogar, åkrar och våtmarker. Djuren har ett unikt utseende och beteende som gör att de sticker ut från andra vilda djur.

Fysiska egenskaper

Vildsvin är robusta och muskulösa djur med ett distinkt utseende.

Vuxna hanar, så kallade galtar, kan väga upp till 200 kilo och mäta upp till 150 centimeter långa. Vuxna honor, eller suggor, är något mindre, väger upp till 150 kilo och mäter upp till 130 centimeter långa.

Vildsvin har en grov päls av borstig päls som kan variera från mörkbrun till svart, med ljusare färg på underlivet.

Utmärkande beteende hos vildsvin

Vildsvin är allätare och livnär sig på en mängd olika livsmedel som ekollon, bär, rötter och insekter. De är också kända för att söka föda på jordbruksgrödor och kan orsaka betydande skador på åkrar och skogar.

Vildsvin är sociala djur och lever i grupper. En grupp består vanligtvis av en sugga och hennes smågrisar eller flera suggor och deras avkommor. Galtar lever vanligtvis ensamma eller i små grupper utanför brunstsäsongen.

Vildsvin föredrar skogsområden och våtmarker för skydd och skydd. I Norden finns de i områden med en blandning av löv- och barrskog, samt nära åar och sjöar.

Vildsvin är kända för sin förmåga att anpassa sig till en mängd olika miljöer och finns både på landsbygden och i närhet av tätorter.

Fortplantning

Vildsvin förökar sig på hösten och dräktighetsperioden varar runt 115 dagar. En sugga kan föda upp till 12 smågrisar, men den genomsnittliga kullstorleken är fyra till sex.

Smågrisarna föds med en distinkt randig päls som ger kamouflage i sin naturliga miljö. De avvänjas vid cirka tre månaders ålder och blir helt oberoende vid sex till åtta månaders ålder.

Jakt och naturvård

Vildsvin är ett populärt vilt i Norden, och jakt på dem kan vara en extra inkomstkälla i landsbygdssamhällen. Okontrollerad jakt kan dock leda till befolkningsminskningar och skador på ekosystemen.

För att säkerställa hållbara jaktmetoder har många länder implementerat bestämmelser och förvaltningsplaner för att skydda vildsvinspopulationer och deras livsmiljöer.

Missa inte våra populära köpguider:

Rulla till toppen
Grillrea