Hamburgare av hamburgerpress

Vildsvinsburgare – med blåbärsketchup och karamelliserad lök [2023]

Sugen på att göra vildsvinsburgare? Det var jag också, och här kommer därför ett lite udda recept – med blåbär och lök!

En av de mest populära inläggen här på Grillfakta har rubriken ”Grilla vildsvin – bra att veta om ett kött som utmanar”. Kanske är det därför inte så konstigt att jag nu, ett bra tag senare, fick ändan ur vagnen och plitade ihop det här receptet på vildsvinsburgare.

Vildsvinskött är ett fantastiskt alternativ till traditionell färs. Med sin djupa smak och saftighet ger de en spännande twist till grillkvällen. Och kombinerar man dessutom med blåbär (!), vad kan då gå fel?

Häng med!

Innehåll och genvägar:

  1. Ingredienser
  2. Instruktioner

Ingredienser till vildsvinsburgare med blåbärsketchup

I det här receptet kombineras vildsvinsfärs med härliga smaker som blåbär, karamelliserad lök och en hemmagjord blåbärsketchup. Resultatet blir en burgare som garanterat kommer att imponera på grillfesten.

Vildsvinsburgare:

  • 500 g vildsvinsfärs
  • 1 dl blåbär, mosade
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk Worcestershiresås
  • Salt och svartpeppar efter smak

Tillbehör:

  • Surdegsbröd eller hamburgerbröd
  • Sallad
  • Rödlök, tunt skivad och karamelliserad (recept nedan)
  • Blåbärsketchup (recept nedan)
  • Getost
  • Rostade valnötter
  • Majonnäs

Blåbärsketchup:

  • 1 dl blåbär
  • 1 dl ketchup
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm cayennepeppar

Karamelliserad lök:

  • 2 stora gula lökar, skivade
  • 2 msk smör
  • 2 msk brunt socker
  • 2 msk balsamvinäger
  • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner – så här gör du:

Receptet består som bekant av tre delar; blåbärsketchup, karamelliserad lök – och fyra stycken vildsvinsburgare förstås!

Förbered blåbärsketchupen:

  1. I en kastrull, koka upp blåbären och mosa dem med en gaffel.
  2. Tillsätt ketchup, rödvinsvinäger, honung, dijonsenap och cayennepeppar.
  3. Låt såsen sjuda i ca 10 minuter tills den tjocknar något. Låt svalna.

Förbered karamelliserad lök:

  1. Smält smöret i en stekpanna på medelvärme.
  2. Tillsätt de skivade lökarna och stek dem i ca 5 minuter tills de börjar mjukna.
  3. Tillsätt brunt socker och balsamvinäger, och fortsätt steka i ytterligare 10-15 minuter tills löken är mjuk och karamelliserad.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt löken svalna.

Förbered vildsvinshamburgarna:

  1. I en skål, blanda vildsvinsfärs, mosade blåbär, timjan, lökpulver och Worcestershiresås. Salta och peppra efter smak.
  2. Forma färsen till 4 hamburgare. Till exempel med en hamburgerpress. Passa också på att ”för-värma” grillen till medelhög värme.
  3. Grilla hamburgarna i cirka 5-6 minuter per sida, eller tills de är genomstekta och har fått fina grillmärken. Under tiden, rosta surdegsbrödet eller hamburgerbrödet på grillen.
  4. När hamburgarna är klara, placera dem på de rostade bröden. Toppa varje hamburgare med sallad, karamelliserad lök, blåbärsketchup, smulad getost och rostade valnötter. Avsluta med en klick majonnäs.
  5. Servera de läckra vildsvinsburgarna med blåbärsketchup och karamelliserad lök till grillkvällen och njut av den unika kombinationen av smaker!

Och som sagt, kom ihåg att vildsvin som kött är inte för vem som helst. Särskilt viktigt är det att nå upp till rätt stektemperatur för att få död på eventuella trikiner (läs mer om det i Vildsvinsguiden).

Ett sista tips…

Servera hamburgarna med grillade grönsaker eller en fräsch sallad som komplement. Du kan även servera dem med tillbehör som passar bra till grillade burgare, som exempelvis pommes frites eller coleslaw.

Enjoy!

Erbjudande i samarbete med Linas Matkasse: Få 30% rabatt på första kassen!

Få 30% rabatt på din första matkasse och 20% på dina två nästa. Du sparar upp till 1 147,30 kr på tre matkassar (med Enkelt & Lättlagat 6 personer, 5 middagar).

Erbjudandet är giltigt till och med 31 oktober, med leveranser till och med 21 november. Erbjudandet gäller endast nya kunder och du får det när du skapar ett konto via länken/knappen.

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Grillrea