Hamburgerpress 2024 | Gör snygga burgare på ett kick!

Hamburgare tillhör tveklöst toppen när det kommer till populära grillrecept, eller hur? Med en hamburgerpress kan du enkelt forma perfekta hamburgare för både lunch och middag.

Hamburgerpressen, som även kan kallas för grillpress, är ett enkelt grillverktyg som gör det möjligt att få till jämnstora burgare med samma diameter och tjocklek.

Det finns dock en hel del att tänka på när du köper en press. Bland annat bör du kolla på pressens yta, material, storlek, funktionalitet och pris innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa.

I den här artikeln kan du läsa mer om varför du bör köpa en hamburgerpress och vad du bör tänka på för att hitta den som är bäst för dig. Att grilla hamburgare som är riktigt saftiga kommer bli en enkel match!

Vad är egentligen en hamburgerpress?

En hamburgerpress är ett verktyg som gör dig möjligt att forma köttet till hamburgaren. Rent praktiskt är det en form i två delar som trycker ihop färsen till lämplig form och storlek.

Grillpressen kan vara tillverkad i olika material, exempelvis aluminium, plast eller stål. De flesta pressar kan användas till att pressa en burgare i taget, men vissa kan göra flera åt gången.

Hur fungerar en hamburgerpress?

En hamburgerpress är enkel att använda och kräver inga förkunskaper. Allt du behöver göra är att lägga din färs i pressen och sedan stänga locket. Enklare kan det knappast bli.

Färsen pressas ut i formen, vilket ger en perfekt formad hamburgare. Det här är särskilt bra när du grillar dyrbart kött, som till exempel vildsvinsburgare.

En bra grej med en hamburgerpress, jämfört med att trycka ut köttet för hand, är att pressen gör burgaren mer hållfast.

Med vissa mer avancerade hamburgerpressar är det möjligt att även ställa in diametern och tjockleken på burgaren. High-tech!

Varför ska man egentligen ha en hamburgerpress?

Är det bara latmaskar som använder hamburgerpress, kanske du undrar. Nej, även ”riktiga” kök och restauranger har kommit på att ska man göra många burgare en sommar så är det smidigt att automatisera processen.

1. Gör likadana burgare varje gång

Med en hamburgerpress blir det lättare att forma hamburgaren i en perfekt rund och lagom platt form. Det gör det möjligt att få alla hamburgare lika stora om du ska grilla många, exempelvis vid en fest eller en grillmiddag.

2. Enklare att grilla med hamburgerpress

Om alla burgare är lika stora är det lättare att kontrollera tiden på grillen. Dessutom blir hamburgaren mer hållfast när den pressas i hamburgerpressen innan grillning.

3. Även för mindre portioner

En hamburgerpress hjälpa dig även att göra olika storlekar på hamburgarna om du skulle önska det. Du kanske vill göra mindre burgare till barnen och riktigt rejäla burgare till köttälskaren?

Med en bra hamburgerpress kan du se till att alla får den hamburgaren som de önskar.

4. Spara tid och energi

En hamburgerpress är ett verktyg som gör att du faktiskt sparar mycket tid och energi.

Det kanske inte är så jobbigt att göra en eller två hamburgare för hand, men när du väl testat en hamburgerpress kommer du inse hur smidigt det är. Särskilt då som sagt om du vill bjuda skolklassen eller idrottsföreningen på grillfest.

5. Gör din egen färs

Ett alternativ till att forma hamburgare för hand är att köpa färdiga hamburgare att ägga på grillen. Det här kan vara antingen frysta burgare eller färdiggjord hamburgarfärs.

En bra grej med en hamburgerpress är att du kan laborera med färsen och testa olika recept för att hitta din egen magiska kombination. Du slipper forma och pressa hamburgaren för hand. Allt du behöver göra är att lägga färsen i pressen.

Recepttips på hamburgare:

Lästips: Tips för att grilla halloumi

Vad är det viktigaste att tänka på inför ett köp av hamburgerpress?

En hamburgerpress är ett relativt simpelt verktyg, men det finns ändå en hel del att tänka på när du ska köpa en. Här kan du läsa mer om vissa saker du bör vara extra uppmärksam på vid köp av en hamburgerpress.

1. Material

Aluminium, plast, stål, gjutjärn… En hamburgerpress kan tillverkas i många olika material.

De bästa pressarna är oftast tillverkade av stål eller aluminium eftersom de är både tåliga och lätta att använda.

Plast har tendens att spricka, men de är å andra sidan väldigt lätta. Pressar i gjutjärn är ofta snygga, men många tycker att de är för tunga att använda.

2. Yta

Kolla alltid om pressens yta är non-stick eller klibbig. Non-stick är oftast att föredra eftersom köttet inte fastnar i pressen. Om du använder en press med klibbig yta behöver du köpa ett vaxpapper och lägga emellan.

3. Storlek

Vilken storlek vill du att din hamburgare ska ha? Går det att justera storleken på pressen? Går det att justera tjockleken? Storleken är en mycket viktigt faktor vid val av hamburgerpress. De flesta pressar är av standardstorlek, men vissa lyxigare pressar ger dig möjlighet att ändra storleken.

4. Funktionalitet

Går det att pressa fler än en hamburgare åt gången? Är pressen lätt att använda och rengöra? Läs på om pressen har några särskilda funktioner och om den är användarvänlig.

Lycka till med dina hamburgare!

Och du, glöm inte bort att ta en tipp på vår artikel med olika presentförslag till grillfantasten. Där dyker faktiskt hamburgerpressen upp.

Tips på bra hamburgerpress

Här hittar du alla grillpressar i vår grillshop.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Lästips: Johan Jureskogs bästa hamburgertips

Rulla till toppen
Grillrea