Grillfakta

Grillnät | Det bästa tillbehöret till grillen?

Ett grillnät läggs ovanpå ett grillgaller så att små saker, till exempel grönsaker eller räkor, inte faller igenom gallret. Nätet är en enkel och fiffig lösning för att slippa fastbrända ingredienser.

För många år sedan var kött det absolut vanligaste att lägga på grillen. Så är det fortfarande, men allt fler upptäcker andra kök från runt om i världen, till exempel genom att grilla halloumi.

För att förhindra att kött, ost eller grönsaker bränner fast på grillgallret används ett grillnät. Nätet är som ett extra grillgaller, men mer finmaskigt.

När du grillat klart tar du bort hela nätet och med lite tur har ingenting bränt fast i varken gallret eller nätet.

Tips: Här hittar du nät till bästa pris hos e-handeln Bagaren & Kocken »

Fram med sekatören för rätt storlek

Det finns olika varianter av grillnät. En del nät är mer som grillgaller, och andra är mer som en tunna grillmatta, nästan som aluminiumfolie.

Till skillnad från grillgaller så är det inte givet att det grillnät du köper klarar lika mycket direkt värme som själva gallret. Det är med andra ord viktigt att läsa på ordentligt på förpackningen, till exempel om huruvida nätet kan utsättas för grillens lågor eller inte.

Glöd

En tumregel är att om du använder ett grillnät bör du höja upp gallret en bit från glöden, alternativt vänta tills glödbädden blivit lugn, innan du lägger på grillnätet. Tänk dock på att det här får konsekvenser för värmen, varpå du kan behöva grilla ingredienserna något längre än normalt.

Grillnät köp oftast i fasta storlekar som man kan klippa till med en sekatör för att få en lagom yta på sin grill. Grillnätet behöver nämligen inte ta upp hela grillytan, utan man kan använda det vid sidan om den plats där ”huvudrätten” grillas.

Den som vill ligga steget före kan tänka på att ha en arbetsyta ”inbyggd” till i sin grill, vilket är vanligt vid de flesta bra kolgrillar och nya gasolgrillar.

Grillnät kan användas i ugn

Ett grillnät kan användas på de flesta moderna grillar, samt även i en vanlig ugn (ej microvågsugn). Ett tips från oss på Grillfakta är att grilla ett par baconskivor som smakrikt tillägg till den kött- eller kycklingbit som är huvudrätt.

Ett rostfritt grillnät kan köpas både i butik och online.

De flesta varuhus – som till exempel Biltema, Jula och Rusta – har dem i sitt standardutbud. På nätet är näten en enkel grej att beställa hem och få på posten.

Andra grilltillbehör med liknande egenskaper som grillnät:

Avslutningsvis vill vi nämna att det på senare tid har kommit allt fler grillar och galler som löser problematiken med för breda springor och fastbrända ingredienser, utan att man behöver något grillnät. Grillgaller med ”inbyggd” stekyta är exempel på det.

Tips: Har du ett Grill- och Middlegaller till din grill? Det är ett grillgaller som består av både ett vanligt galler och en stekyta, så att du kan grilla och steka två olika saker samtidigt.

Populära grilltillbehör:

Missa inte våra populära köpguider:

Varukorg
Grillrea