Grillnät 2024 | Det bästa tillbehöret till grillen?

Ett grillnät eller grillhalster läggs ovanpå ett grillgaller så att små saker, till exempel grönsaker eller räkor, inte faller igenom gallret. Nätet är en enkel och fiffig lösning för att slippa fastbrända ingredienser.

För många år sedan var kött det absolut vanligaste att lägga på grillen. Så är det fortfarande, men allt fler upptäcker andra kök från runt om i världen, till exempel genom att grilla halloumi.

Tips: Här hittar du nät och halster till bästa pris hos e-handeln Bagaren & Kocken »

För att förhindra att kött, ost eller grönsaker bränner fast på grillgallret används ett grillnät. Nätet är som ett extra grillgaller, men mer finmaskigt. Du kan även använd ett grillhalster som nyper fast råvaran.

När du grillat klart tar du bort hela nätet och med lite tur har ingenting bränt fast i varken gallret eller nätet. Tycker du om att grilla fisk kan ett grillhalster vara bra; det ”låser fast” råvaran så den är enkel att vända och flytta på grillen.

Fram med sekatören för rätt storlek

Det finns olika varianter av grillnät. En del nät är mer som grillgaller, och andra är mer som en tunna grillmatta, nästan som aluminiumfolie.

Till skillnad från grillgaller så är det inte givet att det grillnät du köper klarar lika mycket direkt värme som själva gallret. Det är med andra ord viktigt att läsa på ordentligt på förpackningen, till exempel om huruvida nätet kan utsättas för grillens lågor eller inte.

Glöd

En tumregel är att om du använder ett grillnät bör du höja upp gallret en bit från glöden, alternativt vänta tills glödbädden blivit lugn, innan du lägger på grillnätet. Tänk dock på att det här får konsekvenser för värmen, varpå du kan behöva grilla ingredienserna något längre än normalt.

Grillnät köp oftast i fasta storlekar som man kan klippa till med en sekatör för att få en lagom yta på sin grill. Grillnätet behöver nämligen inte ta upp hela grillytan, utan man kan använda det vid sidan om den plats där ”huvudrätten” grillas. Det här är särskilt bra om du tycker om att grilla flera råvaror samtidigt, där den ena råvaran kräver en längre grillningstid än någon annan.

Ytterligare en bra grej med grillnät är att du kan grill till exempel kyckling på ett nät, och sedan byta till ett ”fräscht” nät när det är dags för andra typer av kött, fisk eller vegetariska alternativ. På så sätt riskerar du inte att eventuella bakterier sprids mellan de råvaror du grillar (om du skulle grilla för kort stund).

Den som vill ligga steget före kan tänka på att ha en arbetsyta ”inbyggd” till i sin grill, vilket är vanligt vid val av bästa kolgrill och nya gasolgrillar.

Grillnät kan användas i ugn

Ett grillnät kan användas på de flesta moderna grillar, samt även i en vanlig ugn (ej microvågsugn). Ett tips från oss på Grillfakta är att grilla ett par baconskivor som smakrikt tillägg till den kött- eller kycklingbit som är huvudrätt. Bacon ger en lätt sälta till de andra råvarorna.

Grillnät är kort och gott perfekt för tillbehör, såsom svamp och grönsaker samt mindre delikatesser som korvbitar, ostar och frukt. I stort sett alla grillnät på den svenska marknaden är testade och godkända för temperaturer upp till 260 °C. Läs beskrivningen för respektive nät eller galler för att vara säker, särskilt om du har en riktigt stor grill.

När du grillar med grillnät ska du tänka på att inte utsätta nätet för direkta lågor. De flesta grillnät klarar av lågor under kortare tid, men det finns en risk att nätet skadas och påverkar maten. Var noga med säkerheten.

Ett rostfritt grillnät kan köpas både i butik och online.

De flesta varuhus – som till exempel Biltema, Jula och Rusta – har dem i sitt standardutbud. På nätet är näten en enkel grej att beställa hem och få på posten via exempelvis Kitchenlab eller Bagaren och Kocken.

Andra grilltillbehör med liknande egenskaper som grillnät:

Avslutningsvis vill vi nämna att det på senare tid har kommit allt fler grillar och galler som löser problematiken med för breda springor och fastbrända ingredienser, utan att man behöver något grillnät. Grillgaller med ”inbyggd” stekyta är exempel på det.

Tips: Har du ett Grill- och Middlegaller till din grill? Det är ett grillgaller som består av både ett vanligt galler och en stekyta, så att du kan grilla och steka två olika saker samtidigt.

Populära grilltillbehör:

Vanliga frågor om grillnät

Varför ska man ha ett grillnät?

Grillnät är en enkel uppfinning att använda för att slippa fastbrända ingredienser. Nätet läggs ovanpå det vanliga grillgallret och du lägger i sedan det du vill grilla ovanpå nätet. Särskilt bra är grillnät för små eller känsliga saker, som till exempel grönsaker, fisk och räkor.

Vad är ett grillhalster?

Ett grillhalster är ett sorts grillgaller eller grillnät som ”nyper fast” det du vill grilla. Råvaran blir instängd från båda håll, som om du har en tång med grillgaller på båda sidorna. Grillhalster är bra för saker som lätt kan gå sönder när du vänder på det, till exempel om du vill grilla fisk.

Kallas grillnät inte också för grillmatta?

Grillnät och grillmatta kan betyda samma sak; något man lägger ovanpå grillgallret för att sedan placera råvaror på. Vi på Grillfakta har dock valt att skilja på grillnät (nätet du lägger på gallret) och grillmatta (en matta du lägger under själva grillen). Läs mer här om grillmatta och varför det är bra, särskilt om du har en kolgrill och är rädd om uteplatsen.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Rulla till toppen
Grillrea