Mätsticka till grillen? | Något alla grillare borde ha! [2024]

Med en bra mätsticka till grillen kan du få till det perfekt tempererade köttet. Utan en mätsticka är det svårt att ta reda på hur genomgrillat köttet är.

Det är viktigt att du väljer en mätsticka som håller hög kvalitet för att den ska vara användbar. Tänk också på att det kan vara bra att ha olika mätstickor för olika typer av kött, till exempel för grillad kyckling, eller grillat vildsvinskött för den delen

Nu för tiden finns det många olika sorters mätstickor. En digital mätsticka kan gör det möjligt att ta reda på exakt hur varm grillen, är vilket gör att du lättare vet när det är dags att lägga köttet på grillen samt hur lång tid det ska ligga där.

Vad är egentligen en mätsticka?

En mätsticka är en sorts termometer som är särskilt utformad för att användas vid matlagning.

En mätsticka är ett litet och kompakt verktyg som vanligtvis består av två delar. Den enda delen har en display som visar temperaturen och den andra delen utgörs av en sticka som mäter temperaturen.

Grillstickan, som oftast är tillverkad av metall, sätts i köttet för att mäta innertemperaturen.

Grillad entrecote

Termometern passar perfekt när du ska grilla och vill ta reda på innertemperaturen i köttet eller värmen i grillen. Den kan även användas om du exempelvis har köttet i ugnen.

Det finns även mätstickor som används för att mäta temperaturen inuti grillen. De är utformade på samma sätt, men stickan är vanligtvis längre än för mätstickan som är avsedd för kött.

Noterbart är även att stora tillverkare, som Weber och Landmann, allt mer börjar bygga in en termometer i själva grillen. Dessa mäter dock bara temperaturen inuti grillen, och inte i själva köttet.

Hur fungerar en mätsticka?

Det är enkelt att använda en mätsticka. Du sticker ned mätstickan i köttet eller i grillen och läser sedan av temperaturen på displayen.

Flera mätstickor som är avsedda för grillen kan knäppas fast på grillgallret vilket gör det enkelt att sätta i och ta ut stickan.

Vissa mätstickor är mer avancerade och gör det möjligt att koppla mätstickan till en app. Det gör att du kan övervaka temperaturen i din smartphone.

Varför ska man ha en mätsticka?

Det är i princip omöjligt att titta på en köttbit och avgöra om den är klar eller inte. Framför allt större köttbitar är mycket svåra att avgöra om de är tillräckligt genomstekta.

Vid grillning ska mätstickans spets alltid placeras där köttet är som tjockast, vilket oftast är i mitten av köttet. Det är där köttet har lägst temperatur eftersom köttet tillagas från utsidan och inåt när det grillas.

Om du tror att mätstickan sittet fel är det bara att flytta den.

Du kan alltid testa att skära i köttet för att kontrollera tillagningsgraden, men den metoden är inte särskilt bra för större köttbitar eftersom det kan göra köttet torrare.

Använd istället en mätsticka som Weber Connect Smart Grilling Hub.

Mät köttets innertemperatur

En mätsticka gör det möjligt att mäta grilltemperaturen och innertemperaturen i kött. Att ta reda på vilken temperatur som köttet har är avgörande för att du ska veta om det är färdigt.

Olika sorters kött är genomstekta vid olika innetemperaturer. Därför är det alltid bra att ta reda på temperaturen för just ditt kött innan du börjar grilla.

Om du exempelvis vill grilla entrecôte ”medium-rare” bör den ha en innertemperatur på 60°C. Om du däremot föredrar den mer genomstekt kan du vänta tills innertemperaturen är 68°C.

Vad är det viktigaste att tänka på inför ett köp?

När du köper en mätsticka bör du titta lite extra på följande funktioner:

  • Slitstarkt – välj en i värmetåligt material
  • Kvalitet – oftast hänger pris och pricksäkerhet ihop
  • Antal mätstickor – vissa stickor har fler än en ”sticka”, vilket är bra om du har mer än en sak på grillen
  • Funktioner – går den att koppla till din smartphone?

Tips på bra mätstickor och digital grilltermometer

Här hittar du populära mätstickor.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Rulla till toppen
Grillrea