Grilltång 2023 | Välj rätt och gör grillningen enklare!

Med en bra grilltång eller grillgaffel blir det både roligare och enklare att grilla. I den här artikeln kan du läsa mer om varför du bör ha en grillgaffel, samt vad du bör tänka på vid köp.

Grilltången är ett verktyg som är särskilt utformat för att kunna användas utan att din hand behöver komma för nära den varma glöden. Därav storleken jämfört med vanliga bestick.

Grillar du inte över kol? Lugn, grilltången är oumbärlig inte bara om du har en kolgrill, utan minst lika viktig vid en gasolgrill eller träpelletsgrill.

En bra grilltång ska vara stadig, greppvänlig, ha långt skaft och ordentliga tänger, som ger bra räckvidd även över större grillar.

Vad är egentligen en grilltång?

En grilltång är ett verktyg som gör att du enklare kan flytta eller vända maten som du grillar. Den ser utom en enkel salladstång, men är gjort i ett värmetåligt material och är ofta betydligt grövre.

Du använder framförallt grilltången när du ska vända eller förflytta stora köttbitar.

Vanliga bestick, till exempel gafflar, ger inte samma grepp som en stor grilltång eller grillgaffel. Risken att bränna sig ökar om du inte har rätt grilltillbehör.

Varför ska man ha en grilltång?

Om du gillar att grilla är en grillgaffel eller grilltång i princip ett måste. Det finns många fördelar med att använda den här typen av verktyg, men framför allt blir det rent övergripande mycket mer smidigt att grilla.

En grilltång gör det även säkrare att grilla.

Eftersom de flesta modellerna har ett långt skaft, cirka 40-45 centimeter, behöver du inte föra handen nära det varma grillgallret.

Rätt verktyg i köket minskar risken för att brännskador, och så även vid grillen.

Stora varumärken, så som Weber och Landmann, brukar tydliggöra det här ordentligt i instruktionsböckerna som följer med nya grillar.

Vad är det viktigaste att tänka på inför ett köp?

Det finns en del att tänka på vid köp av en grilltång. Materialet, skaftets längd och grepp är bara några saker som avgör om tången ska klassas som ”användbar”.

Här kan du läsa mer om vilka faktorer som du bör kika på lite extra för att hitta den bästa grilltången för just dina behov.

1. Material

Grilltången bör vara tillverkat i ett robust och tåligt material. De flesta bra modeller är tillverkade helt i rostfritt stål eller en kombination av rostfritt stål med trähandtag.

Båda varianterna är bra och har sina för- och nackdelar.

En helt rostfri modell är oftast lättare att rengöra, medan trähandtaget ger ett bekvämt grepp.

Artikelförslag: Tips för att rengöra grillen på ett smidigt sätt

Vissa grillgafflar har ett handtag i gummi som ger ett skönt och tjockt grepp. Det är dock inte riktigt lika vanligt när det kommer till grilltänger.

Vilket material som passar dig bäst beror på dina preferenser. Du bör dock undvika tänger i plast eller i aluminium, eftersom det lätt böjs av belastning och värme.

2. Skaftets längd

Välj en grilltång som har ett långt skaft, gärna uppemot 45 centimeter, för lättare och säkrare grillning.

Ska du grilla små saker, som kräver ett grillnät, är det bra att ha flera olika grilltänger: en stor för större köttbitar, vildsvin eller halloumi, och en mindre för till exempel grönsaker och oxfilé.

3. Skaftets grepp

Välj en modell som har ett skaft som ligger bra i handen och som känns bekvämt att grilla med. Ett bra grepp är viktigt för att kunna vänta och hålla de större köttbitarna.

Grilla oxfile

4. Lätt att rengöra

Välj en grilltång som är enkel att rengöra. Varianter i rostfritt stål är oftast enklast att få rena efter användning.

Sammanfattningsvis

En bra grilltång har kraftiga och styva tänger som lätt får ett bra grepp även om de största köttbitarna. Det gör att du smidigt kan vända samt flytta grillad mat till och från grillen.

Jämför olika grillverktyg och välj de du tycker passar bäst för dina behov och din budget.

Recepttips:

Populärt – för nybörjare och proffs

Här nedan har vi samlat några populära grillar och grillredskap från olika e-handlare.

Fler produkter hittar du i vår grillshop.

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Rulla till toppen
Grillrea