Rökgrill | Guide 2021 | Tips när du ska köpa smoker

Grillfakta

Med hjälp av en rökgrill, eller smoker som det också kallas, kan du skippa den traditionella grillsmaken och istället få mat som är härligt rökt.

Sedan stenåldern har grillning varit det snabbaste och enklaste sättet att förbereda god mat. Det är också det absolut godaste sättet, i alla fall om du frågar oss som bloggar här på Grillfakta.

I den här köpguiden listar vi allt du behöver veta när du ska köpa bästa möjliga rökgrill.

Genvägar: Tips på bra rökgrillar | Rökgrillar i grillshoppen

Så fungerar en rökgrill/smoker

Rökgrillen fungerar likt en ugn, där maten tillagas med hjälp av grillens brännheta rök, vilket gör att du får ett kött som är betydligt mer mört och har en härligt rökig smak.

Till skillnad från den klassiska kolgrillen är tillagningstiden lite längre med en rökgrill. Men den tiden betalar sig, det törs vi nästan lova.

Med en rökgrill kan du se till att skapa rätt grillkänsla på ett kick. Beroende på vilken storlek du väljer kan du se till att laga mat till ett helt sällskap på en och samma gång, utan att du själv behöver anstränga dig allt för mycket.

Grillningens motsvarighet till långkok

Om du är en riktig grillfantast som älskar den rökta smaken är en rökgrill något som passar dig perfekt.

Vid grillning med rökgrill bildas det stora mängder med rök och det är just den varma röken som du drar nytta av. Man kan i många fall jämföra rökgrillens tillagningsteknik med det klassiska långkoket.

Med en rökgrill får du med andra ord en så kallas ”low and slow”-tillagning, vilket innebär att grillen ger en låg temperatur som håller väldigt länge, vilket skiljer sig från många andra grillningar, till exempel med gasolgrill.

Riktig rökning gör köttet riktigt mört

Rökning gör att du får fram en smak som är väldigt mör och saftig. Kött eller grönsaker får helt enkelt en härlig smak som är svår att uppnå med någon annan tillagningsmetod.

Krydda kött med rosmarin

”Men kan man inte använda vilken grill som helst för rökning”, undrar du kanske?

Jo, visst går det att ”röka” köttet med vilken grill som helst, förutsatt att grillen man använder har ett lock.

Det här innebär alltså att du kan röka ditt kött i en bra kolgrill eller gasolgrill om så önskas, du behöver inte ha en rökgrill.

Fast just det, det finns några poänger med en rökgrill…

Genom att grilla med en rökgrill får du en grill som är specifikt framtagen för just rökning och som därmed säkerställer perfektion gång på gång.

Det blir helt enkelt betydligt säkrare att bjuda på grillkalas, istället för att ”chansa” med en vanlig grill.

Grilla grillspett

Till vem passar en rökgrill/smoker?

Huruvida man ”behöver” en rökgrill eller inte kan förstås diskuteras. Vi här på Grillfakta tycker att en rökgrill är en perfekt ”andra-grill” för den som redan har en kolgrill eller gasolgrill.

Det är alla människors rätt att få njuta av god och vällagad mat med en härlig röksmak och med en rökgrill blir allt mycket enklare.

Vi tycker att det är ett vanligt missförstånd att det bara är professionella kockar och inbitna grillfantaster som klarar av rökgrillen, för så är det inte.

Sanningen är att rökgrillar numera är enkla att både installera och använda. Du kan till exempel själv välja om du vill använda dig av gasol, kol eller ved för att skapa röken och få fram smakerna.

Välj själv om du vill ha en grill i den klassiska utformningen eller om du vill ha ett så kallat rökskåp. Rökskåpet fungerar precis på samma sätt, men har en annan design och form.

Med det här sagt behöver du alltså inte vara proffs för att kunna använda dig av en rökgrill. Faktum är att du inte behöver ha några tidigare kunskaper alls – det är grillen som sköter arbetet åt dig.

Välj rätt träslag för din rökning

Visste du att det inte är alla träslag som lämpar sig för just rökning? Använder du dig till exempel av nötträ eller trä från fruktträd har du kommit en bra bit på vägen redan från start, speciellt jämfört med träslag med mycket kåda.

Träslag som det ofta finns kåda i, till exempel cederträ och tall, riskerar att påverka röksmaken negativt. Dessutom kan kåda i träet göra det svårare att hålla grillen ren och fräsch.

Trätips för rökgrill

  • Al – Trä från al används flitigt vid industriell rökning av fisk och kött. Fuktigt alspån sägs tillföra nyttiga fenoliska antioxidanter. 
  • Hickory – Med hickoryträ får du en ordentlig röksmak som lämpar sig utmärkt om du ska röka ost, vilt, kyckling, nötkött eller fläsk.
  • Ek – Ekträ passar för dig som söker en mild röksmak till fisk, vilt, nöt och fläsk.
  • Pecan – Med pekanhickory, som är en valnötsväxtart, får du en medelstark smak av rök som passar till fisk, ost och lam, men även kyckling och fläsk.
  • Äppelträ – Äpple är mer än en frukt; ett träslag som har högt energivärde. Det ger en stark röksmak som passar bäst till nöt och vilt.
  • Körsbär – Körsbärsträ liknar ek i träegenskaperna och ger en mycket mildare röksmak som går hand i hand med fläsk, fisk, fågel och nöt där du inte vill ha för kraftiga smaker. 

Rökt mat året om

För de allra flesta är rökt och grillat kött något som endast hör sommaren till, men hur härligt skulle det inte vara att avnjuta god och rökt mat året om?

Nu för tiden finns det ett stort utbud av olika typer av rökgrillar att välja mellan och det finns till och med modeller som inte är väderberoende. På sommaren kan köttet avnjutas tillsammans med en kall dryck och under vintern kan du med fördel ta fram glöggen.

Satsa på en keramisk grill

Rökgrillar som inte är beroende av vädret är oftast tillverkade i keramik. De är ordentligt tunga att förflytta, men också mycket stadiga och hållbara.

Rökgrillen kan prestera precis lika bra oavsett om det är +30 grader och stekhet sol ute eller om det är minus och snöstorm.

Tips: Ett populärt val av keramisk rökgrill är en kamadogrill. Den grillen håller en låg temperatur länge och är dessutom väldigt energisnål.

Sammanfattning: Varför rökgrill/smoker?

Det finns flera orsaker till varför du bör satsa på en rökgrill/smoker när det är dags att köpa ny grill.

1. De bästa smakerna

Rökgrillen fungerar likt en ugn där man använder sig av en låg temperatur för att tillaga köttet länge. På så sätt kan du säkerställa att du får det mest möra, saftiga och smakrikaste grillningen i grannskapet!

2. Året runt-möjligheter

Oavsett om du är en grillentusiast eller nybörjare kommer du att ha stor användning för grillen och kan njuta av härligt rökt mat året runt.

3. Något för alla

Grillarna är enkla att manövrera och lämpar sig för många olika typer av kött och fisk, men även vegetariska alternativ, som till exempel ost.

Halloumiburgare

4. För dig som gillar matlagning

Rökgrillen passar dig som gillar den rökta smaken och som med fördel kan planera lite extra inför en god och härlig middagsbjudning.

Vi rekommenderar att du använder dig av vår guide här nedan för att hitta den bästa rökgrillen för just dina behov.

Köpa rökgrill – tips att tänka på

När du ska köpa en rökgrill finns det ett par saker som du bör ha i åtanke. Låt oss ta en titt på de viktigaste.

Inför ditt köp behöver du se till att du har en bra plats att ställa din nya grill på, eftersom den bör stå på ett så stabilt underlag som möjligt.

En rökgrill kan, precis som andra typer av grillar, bli väldigt varm och därför är det viktigt att den placeras på ett sätt så att barn eller djur inte kan bränna sig på den.

Utöver placering behöver du även se till att du köper en grill i rätt storlek. Det här låter kanske som en självklarhet, men det är faktiskt vanligt att många går bort sig.

En stor grill ger större möjligheter

Det är viktigt att själva grillytan är tillräckligt stor för att kunna laga mat till hela familjen eller sällskapet på en och samma gång, eller åtminstone i så få omgångar som möjligt.

En stor rökgrill är förstås lämplig för den större familjen, men den tar också mer plats än en mindre grill. Se därför till att måtta och mäta ut grillplatsen ordentligt, så att du inte köper en grill som är alldeles för stor.

Med det sagt så är det generella rådet från oss på Grillfakta att om du väljer mellan två storlekar så välj den största. Priset bruker inte skilja astronomiskt mycket mellan olika storlekar, så har du plats är det lika bra att köpa den med störst grillyta.

Weber grill

Hur mycket kostar en bra rökgrill?

Priset för en rökgrill varierar beroende på vilken modell och tillverkare som du väljer att använda dig av. Du kan hitta ett helt okej alternativ för omkring 2000 kronor, men du kan också hitta proffsgrillar för 7000 kronor och mer.

Den här guiden börjar gå mot sitt slut och ett avslutande tips som vi vill skicka med är att jämföra priser ordentligt när du ska köpa rökgrill. Jämför pris dels mellan olika e-handlare och kolla efter REA och kampanjer på grillar, men ha även säsongsmönstret i åtanke.

Priserna på rökgrillar styrs av utbud och efterfrågan, och då de flesta köper sina grillar under våren kan priserna vara något högre då än under andra delar av året. Fast å andra sidan är det såklart gött att ha allting på plats till sommaren, så varför vänta?

Tips på bra rökgrillar