Med hjälp av en rökgrill, eller smoker som det också kallas, kan du komplettera den traditionella grillsmaken med härligt rökt mat. Sugen?
Sedan stenåldern har grillning varit det snabbaste och enklaste sättet att förbereda god mat. Det är också det absolut godaste sättet, i alla fall om du frågar mig som bloggar här på Grillfakta.
I den här köpguiden listar jag allt du behöver veta när du ska köpa bästa möjliga rökgrill.
Innehåll i den här artikeln:
- Så fungerar en rökgrill
- Till vem passar en rökgrill?
- Sammanfattning: Varför rökgrill/smoker?
- Köpa rökgrill – saker att tänka på!
- Bästa rökgrill
- Alla rökgrillar i grillshoppen
Du hittar också instruktion om hur du kan röka med Snake-teknik i en ”vanlig” grill. Bokmärk, klicka dig vidare och läs mer för att köpa rökgrill av bra kvalitet från pålitliga e-handlare.
Bästa rökgrill, topp 3:
Bästa rökgrillen 2024: Broil King Vertical Smoker
Den bästa rökgrillen för pengarna tycker vi är Broil King Vertical Smoker, eller ”vertikalrök” som det också kallas.
Med en rökyta på 38×32 cm och 4 flyttbara 5 mm rökgaller i rostfritt stål kan du laga mat åt hela familjen på en gång.
Reglera värmen på ett smidigt sätt
Grillen har ett 4,4 kW brännarsystem i rostfritt stål med en total rökyta på 4970 cm². En multihållare i krom för stekar/revbensspjäll och 16 hängkrokar i rostfritt stål gör det möjligt att tillaga en mängd olika rätter.
Du kan reglera värmen med 2 gjutna aluminiumventiler för maximal värmereglering och hålla koll på temperaturen med den Deluxe Accu-Temp™ termometern.
Enkel och stilren design
Designen är också mycket användarvänlig med en nedfällbar droppbricka i rostfritt stål och en nedre dörr för att enkelt komma åt rökbrickan och vattenkärlet.
Silikonpackning och låssystem säkerställer täta dörrar och minimerar rök- och värmeförlust i röken. Kraftiga ställbara nivåutjämnare och 2 hjul på de bakre benen gör röken lätt att flytta.
Med den högkvalitativa värmebeständiga pulverlacken kommer den här vertikalröken att se lika snygg ut i flera år framöver.
Garanti från Broil King
Rengöring är också enkel tack vare den nedfällbara droppbrickan, vilket möjliggör kladdfri hantering när maten sätts in och tas ut ur röken.
Dessutom har du 5 års garanti på grillboxen och 2 år på alla övriga delar och färg, så du kan vara säker på att denna rök kommer att hålla länge och ge dig många minnesvärda måltider.
Beställ din Broil King vertikalrök idag och börja upptäcka nya kulinariska världar!
Så fungerar en rökgrill/smoker
En rökgrill fungerar likt en ugn, där maten tillagas med hjälp av grillens brännheta rök, vilket gör att du får ett kött som är betydligt mer mört och har en härligt rökig smak.
- Offset smoker = Värmekällan och grillytan är separerade till två olika ”rum” i grillen. Offset smoker är ett bra val om du vill röka maten aktivt; fylla på med lagom mängd bränsle för att få precis den smak just du vill ha.
- Exempel: Broil King Crown Pellet 500 (pellets), Broil King Regal 500 (pellets), Weber SmokeFire EX6 GBS (kol)
- Vertical smoker = Värmekällan är direkt under grillytan. Den här typen av rökning ger ofta en jämnare värmefördelning, tack vare att värmen stiger uppåt jämnt i hela grillen.
- Exempel: Broil King Vertical Smoker Gas (gas), Orange County Smoker (el), Mustang Teno (gas).
Till skillnad från den klassiska kolgrillen är tillagningstiden lite längre med en rökgrill. Men den tiden betalar sig, det törs vi nästan lova. Spana också in kamadogrillar som har liknande komboegenskaper.
Med en rökgrill kan du se till att skapa rätt grillkänsla på ett kick. Beroende på vilken storlek du väljer kan du se till att laga mat till ett helt sällskap på en och samma gång, utan att du själv behöver anstränga dig allt för mycket.
Vill du ta grillningen ytterligare en nivå kan du kika på ett grillskåp. Men det kan vara en bra idé att börja med till exempel en rök- och ånggrill. Här hos e-handlaren Bagaren & Kocken kan du läsa mer om en populär sådan från Weber.
Grillningens motsvarighet till långkok
Om du är en riktig grillfantast som älskar den rökta smaken är en rökgrill något som passar dig perfekt.
Vid grillning med rökgrill bildas det stora mängder med rök och det är just den varma röken som du drar nytta av. Man kan i många fall jämföra rökgrillens tillagningsteknik med det klassiska långkoket.
Med en rökgrill får du med andra ord en så kallas ”low and slow”-tillagning, vilket innebär att grillen ger en låg temperatur som håller väldigt länge, vilket skiljer sig från många andra grillningar, till exempel med gasolgrill.
Riktig rökning gör köttet riktigt mört
Rökning gör att du får fram en smak som är väldigt mör och saftig. Kött eller grillade grönsaker får helt enkelt en härlig smak som är svår att uppnå med någon annan tillagningsmetod.
”Men kan man inte använda vilken grill som helst för rökning”, undrar du kanske? Jo, visst går det att ”röka” köttet med vilken grill som helst, förutsatt att grillen man använder har ett lock.
Det här innebär alltså att du kan röka ditt kött i en bra kolgrill eller gasolgrill om så önskas, du behöver inte ha en rökgrill. Fast just det, det finns några poänger med en rökgrill…
Genom att grilla med en rökgrill får du en grill som är specifikt framtagen för just rökning och som därmed säkerställer perfektion gång på gång.
Det blir helt enkelt betydligt säkrare att bjuda på grillfest, istället för att ”chansa” med en vanlig grill.
Röka med ”snake”-teknik
Tekniken som används för att skapa rök i en vanlig kolgrill kallas för ”snake” (orm). Så här gör du:
- Lägg briketter på rad, lutandes mot varandra som dominobrickor.
- För fisk räcker det med en enkel rad av briketter, men för kött krävs en dubbelrad.
- Ovanpå briketterna ska du lägga flis eller chunks med rökspån.
- Starta rökningen genom att tända 5-6 briketter i början av ”ormen”.
- Vänta och se till så att ormen ”tar sig” och det skapas en fin rök som räcker länge!
Till vem passar en rökgrill/smoker?
Huruvida man ”behöver” en rökgrill eller inte kan förstås diskuteras. Vi här på Grillfakta tycker att en rökgrill är en perfekt ”andra-grill” för den som redan har en kolgrill eller gasolgrill.
Det är alla människors rätt att få njuta av god och vällagad mat med en härlig röksmak och med en rökgrill blir allt mycket enklare.
Vi tycker att det är ett vanligt missförstånd att det bara är professionella kockar och inbitna grillfantaster som klarar av rökgrillen, för så är det inte.
Sanningen är att rökgrillar numera är enkla att både installera och använda. Du kan till exempel själv välja om du vill använda dig av gasol, kol eller ved för att skapa röken och få fram smakerna.
Välj själv om du vill ha en grill i den klassiska utformningen eller om du vill ha ett så kallat rökskåp. Rökskåpet fungerar precis på samma sätt, men har en annan design och form.
Med det här sagt behöver du alltså inte vara proffs för att kunna använda dig av en rökgrill. Faktum är att du inte behöver ha några tidigare kunskaper alls – det är grillen som sköter arbetet åt dig.
Välj rätt träslag för din rökning
Visste du att det inte är alla träslag som lämpar sig för just rökning? Använder du dig till exempel av nötträ eller trä från fruktträd har du kommit en bra bit på vägen redan från start, speciellt jämfört med träslag med mycket kåda.
Träslag som det ofta finns kåda i, till exempel cederträ och tall, riskerar att påverka röksmaken negativt. Dessutom kan kåda i träet göra det svårare att hålla grillen ren och fräsch.
Träslag för rökgrill
- Al – Trä från al används flitigt vid industriell rökning av fisk och kött. Fuktigt alspån sägs tillföra nyttiga fenoliska antioxidanter.
- Hickory – Med hickoryträ får du en ordentlig röksmak som lämpar sig utmärkt om du ska röka ost, vilt, kyckling, nötkött eller fläsk.
- Ek – Ekträ passar för dig som söker en mild röksmak till fisk, vilt, nöt och fläsk.
- Pecan – Med pekanhickory, som är en valnötsväxtart, får du en medelstark smak av rök som passar till fisk, ost och lam, men även kyckling och fläsk.
- Äppelträ – Äpple är mer än en frukt; ett träslag som har högt energivärde. Det ger en stark röksmak som passar bäst till nöt och vilt.
- Körsbär – Körsbärsträ liknar ek i träegenskaperna och ger en mycket mildare röksmak som går hand i hand med fläsk, fisk, fågel och nöt där du inte vill ha för kraftiga smaker.
Rökt mat året om
För de allra flesta är rökt och grillat kött något som endast hör sommaren till, men hur härligt skulle det inte vara att avnjuta god och rökt mat året om?
Nu för tiden finns det ett stort utbud av olika typer av rökgrillar att välja mellan och det finns till och med modeller som inte är väderberoende. På sommaren kan köttet avnjutas tillsammans med en kall dryck och under vintern kan du med fördel ta fram glöggen.
Satsa på en keramisk grill
Rökgrillar som inte är beroende av vädret är oftast tillverkade i keramik. De är ordentligt tunga att förflytta, men också mycket stadiga och hållbara.
Rökgrillen kan prestera precis lika bra oavsett om det är +30 grader och stekhet sol ute eller om det är minus och snöstorm.
Tips: Ett populärt val av keramisk rökgrill är en kamadogrill. Den grillen håller en låg temperatur länge och är dessutom väldigt energisnål.
Sammanfattning: Varför rökgrill/smoker?
Det finns flera orsaker till varför du bör satsa på en rökgrill/smoker när det är dags att köpa ny grill.
1. De bästa smakerna
Rökgrillen fungerar likt en ugn där man använder sig av en låg temperatur för att tillaga köttet länge. På så sätt kan du säkerställa att du får det mest möra, saftiga och smakrikaste grillningen i grannskapet!
2. Året runt-möjligheter
Oavsett om du är en grillentusiast eller nybörjare kommer du att ha stor användning för grillen och kan njuta av härligt rökt mat året runt.
3. Något för alla
Grillarna är enkla att manövrera och lämpar sig för många olika typer av kött och fisk, men även vegetariska alternativ, som till exempel ost.
4. För dig som gillar matlagning
Rökgrillen passar dig som gillar den rökta smaken och som med fördel kan planera lite extra inför en god och härlig middagsbjudning.
Vi rekommenderar att du använder dig av vår guide här nedan för att hitta den bästa rökgrillen för just dina behov.
Köpa rökgrill – tips att tänka på
När du ska köpa en rökgrill finns det ett par saker som du bör ha i åtanke. Låt oss ta en titt på de viktigaste.
Välj typ av smoker
Det finns olika typer av rökgrillar/smokers att välja mellan. Varje typ har sina unika egenskaper och fördelar. Här är några av de mest populära typerna av rök:
- Kol – Bra för dig som vill ha kontroll över hela grillprocessen. Du får en ”äkta” röksmak och kan variera med ved i olika typer av träslag. Kamadogrillar är populära alternativ i den här kategorin, även Weber Smokey Mountain är ett säkert kort.
- El – Lika enkel att röka med som det är att värma något i en vanlig ugn. Smidigt på så sätt att du kan ställa in exakt temperatur och du slipper handskas med kol eller pellets. Orange County Smoker är en bra elektrisk rökgrill.
- Pellets – Fungerar ungefär som en kombination av kol- och elrök. Här ställer du enkelt in temperaturen och laddar med det bränsle du tycker passar. Läs mer här i guiden till bästa pelletsgrill.
- Gas – Om du har begränsad yta och saknar eluttag nära din grillplats så är en gasrök ett bra alternativ. Röken får snabbt upp värmen och även vid strömavbrott röker du middagen enkelt. Exempel på rökgrill som drivs på gasol är Mustang Teno, som kostar cirka 4300 kronor här hos Bagaren & Kocken.
Andra förberedelser när du ska köpa bäst rökgrill
Inför ditt köp behöver du se till att du har en bra plats att ställa din nya grill på, eftersom den bör stå på ett så stabilt underlag som möjligt.
En rökgrill kan, precis som andra typer av grillar, bli väldigt varm och därför är det viktigt att den placeras på ett sätt så att barn eller djur inte kan bränna sig på den.
Utöver placering behöver du även se till att du köper en grill i rätt storlek. Det här låter kanske som en självklarhet, men det är faktiskt vanligt att många går bort sig.
En stor grill ger större möjligheter
Det är viktigt att själva grillytan är tillräckligt stor för att kunna laga mat till hela familjen eller sällskapet på en och samma gång, eller åtminstone i så få omgångar som möjligt.
En stor rökgrill är förstås lämplig för den större familjen, men den tar också mer plats än en mindre grill. Se därför till att måtta och mäta ut grillplatsen ordentligt, så att du inte köper en grill som är alldeles för stor.
Med det sagt så är det generella rådet från oss på Grillfakta att om du väljer mellan två storlekar så välj den största. Priset brukar inte skilja astronomiskt mycket mellan olika storlekar, så har du plats är det lika bra att köpa den med störst grillyta.
Hur mycket kostar en bra rökgrill?
Priset för en rökgrill varierar beroende på vilken modell och tillverkare som du väljer att använda dig av. Du kan hitta ett helt okej alternativ för omkring 2000 kronor, men du kan också hitta proffsgrillar för 7000 kronor och mer.
Den här guiden börjar gå mot sitt slut och ett avslutande tips som vi vill skicka med är att jämföra priser ordentligt när du ska köpa rökgrill. Jämför pris dels mellan olika e-handlare och kolla efter REA och kampanjer på grillar (till exempel Black Friday grill), men ha även säsongsmönstret i åtanke.
Priserna på rökgrillar styrs av utbud och efterfrågan, och då de flesta köper sina grillar under våren kan priserna vara något högre då än under andra delar av året. Fast å andra sidan är det såklart gött att ha allting på plats till sommaren, så varför vänta?
Tips på bra rökgrillar att köpa
Vanliga frågor om rökgrill/smoker
Den rökgrill som är bäst i test varierar från år till år. Just nu är Weber ett populärt varumärke, med rökgrillar som Weber Smokey Mountain Cooker. En annan populär smoker är Broil King Vertical Smoker Gas. Bland kamadogrillar gillar många Big Green Egg.
Rökning av mat fungerar som så att inuti rökgrillen bildas stora mängder rök, och det är röken som värmer upp och ”grillar” själva råvarorna. Att röka med en rökgrill (smoker) kan jämföras med ett ”långkok”. Rökning är med andra ord en matlagningsmetod som är ”low and slow”, vilket ger ett speciellt och ofta väldigt mört resultat. Särskilt populärt är det vid fiskmåltider, som till exempel grillad lax.
Det finns rökgrillar som går att använda både på sommaren och på vintern. Många moderna grillar är väderoberoende, förutsatt att man tar hand om dem förstås. Snöfall, en kopp glögg och rökt renkött, det låter väl inte helt fel?
Recept för rökgrill
Här följer tre recept anpassade för rökgrill. Det första är ”enkelt”, det andra lite svårare och det tredje klassar vi som avancerat. Lycka till!
Enkelt recept med rökgrill: Rökgrillad BBQ Chicken
Ingredienser:
- 4 benfria, skinnfria kycklingbröst
- 1/4 kopp BBQ-sås
- 1 tsk paprika
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk farinsocker
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Blanda ihop BBQ-sås, paprika, vitlökspulver, lökpulver, farinsocker och salt i en skål.
- Lägg kycklingbröst i en stor återförslutbar plastpåse och häll BBQ-såsblandningen över kycklingen.
- Marinera i kylen i minst 30 minuter.
- Värm rökgrillen till 180°C.
- Ta bort kycklingen från marinaden och lägg på grillen.
- Koka kycklingen i 20-25 minuter eller tills innertemperaturen når minst 75 grader.
- Servera varm med dina favoritsidor.
Normalsvårt recept: Rökgrillade revben
Ingredienser:
- 4 lbs fläsk revbensspjäll
- 1/2 kopp farinsocker
- 1 tsk paprika
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1/2 kopp äppelcidervinäger
- 1/2 kopp tomatsås
- 1/4 kopp honung
- 2 msk Worcestershiresås
Gör så här:
- Blanda ihop farinsocker, paprika, vitlökspulver, lökpulver, salt och svartpeppar i en skål.
- Gnid blandningen över båda sidor av fläsk revbenen.
- Blanda äppelcidervinäger, tomatsås, honung och Worcestershiresås i en separat skål.
- Lägg revbenen i en stor återförslutbar plastpåse och häll såsblandningen över revbenen.
- Marinera i kylen i minst 2 timmar eller över natten.
- Värm rökgrillen till 220°C.
- Ta av revbenen från marinaden och lägg på grillen.
- Koka revbenen i 2-3 timmar, tråckla var 30:e minut med den återstående marinaden.
- Servera varm med dina favoritsidor.
Avancerat recept med rökgrill: Rökgrillad triangelstek (”Tri-Tip-stek”)
Ingredienser:
- 2 lbs tri-tip stek
- 1/4 kopp olivolja
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk sojasås
- 2 msk rött vin
- 2 msk farinsocker
- 1 tsk paprika
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här:
- I en skål, blanda ihop olivolja, vitlök, sojasås, rött vin, farinsocker, paprika, chilipulver, spiskummin, salt och svartpeppar.
- Lägg tri-tip stek i en stor återförslutningsbar plastpåse och häll blandningen över steken.
- Marinera i kylen i minst 2 timmar eller över natten.
- Värm rökgrillen till 250°C.
- Ta bort tri-tip från marinaden och lägg på grillen.
- Koka tri-tip i 20-25 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen når 60 grader för medium-rare.
- Låt tri-spetsen vila i 10 minuter innan du skivar den mot säden.
- Servera varm med dina favoritsidor.
Hur vi provade oss fram till bästa rökgrillen
När vi letade efter den bästa rökgrillen började vi med att analysera marknaden och undersöka vilka rökgrillar som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test.
Därefter frågade vi ägare av grillar, säljare av rökgrillar och personer som nyligen hade använt en rökgrill om deras åsikter och vilka egenskaper som är viktiga för en bra rökgrill.
Baserat på deras feedback har vi sammanställt en lista med önskvärda egenskaper och letat efter rökgrillar som uppfyller dessa kriterier. Vi har också besökt olika butiker och trädgårdar där rökgrillar säljs för att testa hur de fungerar i praktiken för olika ändamål.
Genom denna process har vi kunnat sammanställa en lista över de bästa rökgrillarna inom olika kategorier.