Grillfest

Planera en grillfest – vad ska jag tänka på?

Att vara värd för en grillfest är inte så svårt som det verkar. Med lite planering kan du se till att din fest blir en succé.

I den här artikeln ger vi dig en checklista som hjälper dig att komma igång. Dessutom tipsar vi om några saker att tänka på när du planerar din grillfest.

Nu sätter vi igång!

Planera grillfesten i steg-för-steg

  1. Gör en lista över vad du behöver till din grillfest
  2. Välj ett datum och en tid som passar alla
  3. Skicka ut inbjudningar till dina gäster
  4. Planera menyn – vad ska ni servera?
  5. Bestäm eventuella dekorationer
  6. Ordna spel i trädgården för att hålla alla underhållna
  7. Ställ i ordning området där grillningen kommer att äga rum
  8. Förbered maten
  9. Tänd grillen!
  10. ”Våga” be om hjälp under kvällen

Checklistan ovan hjälper dig att komma igång, men det finns några andra saker att tänka på.

Platsen för din grillfest

Grillplatsen är något att tänka på när du planerar din fest. Du vill ha en plats som ger alla gott om utrymme och som har tillgång till vatten och skydd om det behövs.

Även om det kanske är du som är grillmästaren och har grillutrustningen, så betyder det inte att ni måste vara hemma hos er. Kanske finns det någon av gästerna som har en bra tomt eller sommarstuga ni kan vara vid?

Om ni väljer en plats i naturen ska ni vara noga med att det finns en riktig eldstad ni kan använda. Dessutom kan det vara bra om det finns tillgång till vatten. Läs även på om det finns lokala eldningsförbud där ni tänkt grilla.

Tänk alltid på säkerheten. Trivsel går att anpassa efter hand.

Datum och tid

En annan sak att tänka på är datum och tid för festen. Du vill välja ett datum när de flesta av dina gäster är tillgängliga, och se till att du ger dem tillräckligt med tid så att de kan spara datumet.

Utgå också från dina gästers intresse när du ska planera vilken dag ni ska ses på. Om flera gäster är intresserade av idrott kan det finnas matcher och evenemang som du inte vill att festen krockar med.

När det gäller tidpunkten bör du bestämma vilken tid på dagen som fungerar bäst för alla. Börja inte för sent, eftersom du gärna vill ha sällskap när grillen tänds och ska bli varm.

Med en kolgrill kan det ta lite tid att få grillen tillräckligt varm. Men i gengäld är en kolgrillad grill bra för fester eftersom glöden håller länge; att grilla korv på efterfesten blir en baggis.

Om du tror att det kan bli kyligt mot kvällen kan en terrassvärmare vara bra att ha. Den kan förlänga festen med flera timmar.

Maten på en grillfest

När det gäller maten bör du tänka på vad du ska servera. Du kan antingen välja ett tema eller ha en mängd olika maträtter. Om du serverar mycket mat ska du se till att det finns tillräckligt med plats på grillen och att folk vet vilka rätter som är vilka.

Det kan även vara bra att ha vegetariska alternativ. Läs gärna våra artiklar på just det temat här på Grillfakta:

Tänk också på att olika livsmedel behöver olika lång grilltid. Det här är viktigt att komma ihåg när själva grillningen drar igång.

Vill du grilla kött kan dessa artiklar vara värda att kika på:

Och vill du fundera på något annat protein än nöt- och griskött tipsar vi om de här texterna:

Underhållning

Om du har mycket utrymme är trädgårdsspel ett bra sätt att underhålla dina gäster. Det kan vara till exempel crocket, kubb eller vattenlekar vid en pool.

Se till att alla har något att göra, även om de inte vill leka med andra. Ha några brädspel eller kortspel tillgängliga för dem som föredrar mer ensamtid (eller om det blir dåligt väder).

Det enda du inte får glömma är att ha roligt! Om folk har roligt kommer de att komma tillbaka nästa år också.

Lycka till med festplaneringen, det kommer gå kanon!

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea