Terrassvärmare

Terrassvärmare – vilken ska man köpa till uteplatsen?

Oavsett om du grillar utomhus eller bara njuter av en enkel middag med vänner och familj kan terrassvärmare vara din bästa vän. Men vilken terrassvärmare ska du köpa?

Den här artikeln förklarar allt om uteplatsvärmare: vad de är, varför de är användbara och hur en terrassvärmare med gas fungerar!

Vad är terrassvärmare?

Terrassvärmare är apparater som avger värme, vanligtvis till en uteplats, en altan eller ett däck. De kan vara elektriska eller gasdrivna och kan använda infraröd strålning (infravärme), konvektion eller konduktion för att generera värme.

Varför ska man ha en terrassvärmare?

Det nordiska klimatet är inte alltid det bästa, inte ens på sommaren. Med en terrassvärmare kan du förlänga inte bara säsongen (vår och höst) utan även sommardagarna (kvällen och natten).

En terrassvärmare kan förlänga möjligheten att använda din uteplats med flera månader. Den kan med andra ord nästan ses som en investering, särskilt om du nyligen renoverat altanen, köpt en badtunna eller glasat in uteplatsen.

Uteplatsvärmare är dessutom extra bra om du tycker om att bjuda in vänner och bekanta, kanske till en grillfest? Inget skapar bättre stämning än skön, varm värme!

Hur fungerar en terrassvärmare på gas?

Gasvärmare för uteplatser fungerar genom att de förbränner naturgas eller propan. Gasen antänds av en gnista och värmen från lågan används sedan för att värma upp terrassvärmarens element, som i sin tur avger infraröd strålning.

Vissa altanvärmare har också fläktar som hjälper till att fördela värmen jämnare.

Liknelsen med en gasolgrill kanske inte är perfekt, eftersom grillens brännare avger en gaslåga som tänds på. För grillen är det elden som värmer maten, medan det med terrassvärmaren är ”elementet” som blir varmt.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa terrassvärmare?

Det finns flera faktorer som du måste ta hänsyn till när du ska köpa terrassvärmare.

Storlek

Terrassvärmaren ska ha rätt storlek för din uteplats. Det är ingen idé att köpa en stor terrassvärmare om du inte har tillräckligt med utrymme! En för stor värmare kommer dra onödigt mycket ström, och risken är att den inte ens klarar av att värma upp hela rummet/ytan.

Typ

Det finns tre typer av terrassvärmare – elektrisk, gas och propan. Välj den typ som är bäst lämpad för dina behov. Vårt tips är att läsa på om olika modeller, till exempel här hos Bagaren & Kocken, för att hitta den sort som du tycker bäst om.

Budget

Priset på terrassvärmare kan variera från cirka 700 kronor till flera tusen. En av de mest populära ”premium-värmarna” heter Outfit Bertha, och kostar omkring 3000 kronor.

Väderskydd

Vissa terrassvärmare är väderbeständiga, medan andra inte är det. Om du planerar att använda terrassvärmaren utomhus året runt är det viktigt att välja en modell som är väderbeständig, annars gör du gott i att ”bara” ha den i ett inglasat uterum.

Design

Numera finns det många olika färger, former och material att välja mellan då du köper en värmare. De flesta är avlånga, men modellen Heta Tipi har till exempel formen av ett eldstadstält, medan Eva Solo HeatUp är väggmonterad.

Vill du veta mer om olika terrassvärmare rekommenderar vi att gå till sektionen med just de produkterna hos e-handeln Bagaren & Kocken. Sortimentet uppdateras löpande med nya modeller och aktuella rabatter.

Det finns ingen bättre plats än uteplatsen för att njuta av en sval sommarkväll.

Gillade du den här artikeln? Då kommer du nog gilla den här om olika solskydd till uteplatsen.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea