Solskydd

Solskydd till altan/uteplats – markis, segel eller något annat?

Älskar du att vara utomhus, men tycker det är som skönast i skuggan? Om så är fallet är det dags att överväga att skaffa ett terrasskydd. Men vilken typ ska du välja? Här är en guide som hjälper dig att köpa rätt produkt för din uteplats eller altan!

Det finns många olika typer av överdrag för uteplatser, men alla tjänar samma syfte – att ge skugga och skydd mot skadliga UV-strålar.

  • Markis monteras på väggar och kan vara ut- och infällbara
  • Parasoll är oftast fristående eller sitter ihop med ett bord
  • Solsegel fästs på stolpar och ger skydd mot sol och regn
  • Växthus är en dyr lösning men kan skapa extra värme
  • Partytält ramar in uteplatsen eller altanen ordentligt

Tänk på hur mycket skugga du behöver när du köper ett terrasskydd – vissa personer föredrar mer täckning medan andra vill ha mindre. Om ni är ett stort sällskap kan det vara bra om uteplatsen kan delas in soliga och skuggiga ”avdelningar”.

Tips: Om du letar efter något som är lätt att installera, välj en markis eller ett parasoll. Om du vill hålla dina utemöbler torra, skaffa ett solsegel eller partytält i stället. Vill du få många följare på Instagram? Välj växthuset.

Olika solskydd till uteplatsen?

Vilken typ av terrassöverdrag som är bäst beror på vilket utrymme det ska täcka och vilken skyddsnivå som behövs.

Markis

En markis är den enklaste typen av terrasskydd. Den ger skugga, men inget vidare skydd mot regn eller vind. Tyget hänger direkt ovanför uteplatsen, men du kan också fästa det på stolpar på ena sidan om det finns två sidor som behöver skugga.

Se till så att din markis är lätt att rulla upp om du vill ha sol, eller om det är mulet och du inte behöver solskyddet.

Även om markisen är ett säkert val som solskydd så finns det några minus. En nackdel som markiserna har är att de kan vara kluriga att montera. Här finns det dock många firmor som kan hjälpa till, eller kanske en händig granne eller släkting?

En annan nackdel med markiser, som i och för sig även är en nackdel för parasoll och solsegel, är att de lätt kan bli missfärgade. Framförallt pollen i kombination med regn gör tyget spräckligt. Även vägdamm och avgaser kan vara ett problem om markiserna vätter mot en bilväg.

Parasoll

Ett parasoll är en typ av paraply som du kan sätta på marken eller på ett bord. Det ger bra skugga, men det är inte lika stabilt som en markis och klarar inte av kraftiga vindbyar.

Ett tips från oss på Grillfakta är att köpa ett parasoll som har en fot som du kan ändra vikten på. Det betyder rent praktiskt att du till exempel fyller den med vatten eller sand för att den ska få tyngd.

Parasoll med en fast fot kan vara osmidiga att flytta på, både under sommardagarna och när parasollet ska in för vinterförvaring på hösten.

Solsegel

Ett solsegel är en typ av terrassöverdrag som ger ett bättre skydd mot väder och vind än en markis eller ett parasoll. Det är vanligtvis tillverkat av ett bastant tyg, och seglet kan även ha stänger inbyggt för att hålla det upprätt vid hårt väder eller vindbyar.

Om du planerar att använda din uteplats under alla årstider kan ett segel vara en bra lösning. Tänk dock på hur du placerar grillen i förhållande till det ”tak” som uteplatsen får i och med seglet. Du vill inte ha grillen för nära.

Växthus

Okej, det kanske inte är den första tanken som slår en att bygga in sin uteplats inuti ett växthus, men det går!

Ett växthus som du täcker väggarna på kan ge solskydd året runt för din uteplats. Dessutom kan du öppna upp för att släppa in ordentligt med ljus och värme. Och plötsligt kan du använda uteplatsen långt in på hösten.

Lästips: Roja och Johan byggde hus i ett växthus: ”Vår lilla oas”

Partytält

Om du letar efter något som ger ett omfattande skydd och skapar ett ordentligt rum så är ett partytält ett bra alternativ. Välj ett tält som har robusta stolpar och en stark ram.

Partytält är ganska enkla att installera. Om du vill ha ett mer permanent alternativ kan du försöka bygga ett altandäck i aluminium. Det kommer att hålla dig skuggad i stort sett hela sommaren utan att kosta alltför mycket pengar.

Tips: Följ alltid instruktionerna om hur du förankrar tältet ordentligt, så att det inte blåser bort.

Gillade du den här artikeln? Då tror vi att du kan tycka om den här: Terrassvärmare – vilken ska man köpa till uteplatsen?

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea