Matlagning

Köpa svamptorkare – vad ska jag tänka på?

Svamptorkare är ett utmärkt sätt att konservera svamp och andra livsmedel. Torkaren, som ibland kallas ”torkugn” eller bara svamptorp, kan dock vara dyr, så det är en bra idé att läsa på innan ett köp.

I den här artikeln diskuterar vi hur svamptorkare fungerar och vilka överväganden som bör göras innan du köper en.

Vad är en svamptork och hur fungerar den?

En svamptorkare är en köksmaskin som använder värme för att avlägsna vattnet från svamparna.

Svamptorkaren värmer innehållet – som kan vara svamp, kryddor, frukt eller till och med kött – tills all fukt har avlägsnats. Det här lämnar kvar en torkad produkt som kan lagras under lång tid.

Det finns två typer av svamptorkare: luftflödestorkare och torkare som värmer med statisk elektricitet.

Luftflödestorkare använder en fläkt för att blåsa varm luft över svamparna för att avlägsna vattnet från dem.

Svamptorkare med statisk elektricitet använder en statisk laddning för att avlägsna vattnet från svamparna. Torkare med statisk elektricitet är mindre vanliga än de med luftflöde.

Att tänka på när du ska köpa svamptork

När du väljer en svamptorkare finns det några generella faktorer som du kan ta hänsyn till:

Kapacitet

Hur mycket produkt vill du torka på en gång? Vissa torkugnar har en liten kapacitet, medan andra kan rymma upp till två kilo.

Temperaturinställningar

Olika livsmedel kräver olika torkningstemperaturer. Se till att den svamptorkare du väljer har ett antal temperaturalternativ som fungerar för det du planerar att torka.

Timer

En timer är användbar för att se till att maten torkas jämnt och inte ”övertorkas”. Å andra sidan går det ju lika bra med en vanlig kökstimer, men om du lagar flera maträtter samtidigt är en inbyggd timer riktigt bra.

Användarvänlighet

Vissa svamptorkare är mer komplicerade att använda än andra. Se till att den du väljer är lätt att använda.

Pris

Kostnaden för en svamptork kan variera beroende på vilken typ av svamptork du väljer. Luftflödestorkare kostar vanligtvis mer än torkare med statisk elektricitet.

Hos e-handlaren Bagare & Kocken finns det svamptorkare från 500 kronor upp till 5000 kr. En bra modell som Excalibur med fem luckor kostar omkring 3500 kronor.

Kan jag torka kött med en svamptorkare?

Kött kan torkas i en svamptork genom att använda samma principer som används för att torka svamp. Köttet ska skäras i tunna strimlor och sedan placeras på ett torkställ.

Tips: Innan du torkar köttet i din svamptork ska du vara noga med att läsa instruktionsmanualen för just din modell av tork.

Missa inte våra populära köpguider:

Missa inte våra tips om hur man grillar vegetarisk, vad man ska tänka på när man köper en terrassvärmare, eller varför inte vår guide till en perfekt pizzasten eller pizzaugn!

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea