Pizzaugn

Köpa pizzaugn – vad ska jag tänka på? [2024]

Vill du kunna laga riktig pizza hemma? Alltså, riktig som äkta italiensk? Om så är fallet är det dags att köpa en pizzaugn.

Men innan du slår till på en pizzaugn finns det några saker som du bör tänka på. I den här artikeln diskuterar vi hur apparaten fungerar, vilka funktioner i en pizzaugn som kan intressera dig, för- och nackdelar med olika typer av ugnar och mycket mer.

Vad är en pizzaugn?

En pizzaugn är en köksutrustning som är utformad för att baka pizza snabbt och med hög kvalitet. Den bästa typen kombinerar värmen från en askeldad sidobrännare, infraröda brännare eller gaslågor för att tillaga dina pizzor jämnt.

Köpa pizzaugn – att tänka på

Låt oss ta en titt på de tre viktigaste faktorerna när du ska köpa pizzaugn; storlek, typ av ugn och pris.

Storlek

En av de viktigaste faktorerna att tänka på är storleken. Har du tillräckligt med utrymme för att få plats med en stor pizzaugn? Eller behöver du en som är kompakt och lätt att förvara?

Tänker du ha en fast ugn på uteplatsen eller en mobil som du kan flytta på efter väder och vind?

Typ av pizzaugn

Det finns tre typer av pizzaugnar på marknaden i dag:

  • träugnar
  • metallugnar
  • tegelugnar

Varje typ har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att du väljer den som passar bäst för dina behov.

Vanliga märken på pizzaugnar:

  • Ooni
  • Clementi
  • Mustang
  • Ofyr
  • Maximus

De senaste åren har portabla pizzaugnar blivit allt mer populära. Vissa av dem fungerar bra att grädda pizza med inomhus i köket.

Pris

Som med alla köp är priset en viktig faktor att ta hänsyn till när du köper en pizzaugn.

En portabel ugn kan kosta omkring 2-3000 kronor, medan en exklusiv pizzaugn kan gå för ett pris på över 50 000 kr.

Allt handlar om hur mycket pengar du kan spendera jämfört med vilka funktioner som är det som är viktigast för dig.

Hur fungerar en pizzaugn?

Nu när vi har behandlat några av grunderna ska vi titta närmare på hur en pizzaugn fungerar.

Den vanligaste typen av pizzaugn använder antingen gas eller träkol som bränsle. När värmen når önskad temperatur placeras pizzorna på bakplattan och gräddas tills de är gyllene och krispiga.

Träugn

Träugnar är den mest populära typen av pizzaugnar och det är av goda skäl – de producerar högkvalitativa pizzor med en utsökt rökig smak. De kan dock vara ganska dyra och tar mycket plats.

Pizzaugn i metall

Metallugnar är den mest prisvärda typen av pizzaugn och är perfekta för dem som vill spara på utrymmet. De ger dock inte alltid lika krispiga pizzor som de från en vedeldad eller tegelugn.

Murad pizzaugn

Tegelugnar är den långsammaste typen av pizzaugn, men de ger de krispigaste pizzorna. De är också ett bra val för dem som vill baka andra saker än pizzor – till exempel kött och grönsaker!

Fördelar med att ha en pizzaugn hemma

Låt oss ta en titt på några fördelar som du får av att äga en elektrisk eller gas-pizzaugn hemma.

Godare pizza

Det finns inget bättre än en krispig pizza direkt från den egna pizzaugnen. Känslan över att kunna välja själv hur pizzan ska vara (degen, topping, kryddning med mera) gör att man enkelt kan prova olika recept för att hitta sin favorit.

Spara pengar på pizza från hämtmat

Det finns inget bättre än att bita i en varm, fräsch ostbit – men låt oss vara ärliga, det kan bli ganska dyrt att beställa pizza varje kväll! Inte nog med det, många gånger slutar det med rester dagen därpå.

Med en elektrisk eller gaspizzaugn kan du spara pengar och få en god pizza alldeles för dig själv!

Perfekt för fester

Pizza är alltid ett populärt val på fester; den är lätt att äta och alla älskar den!

Med en egen pizzaugn kan du enkelt piffa upp några pizzor till nästa fest utan att behöva beställa dem eller gå ut.

Baka ditt eget bröd

Om du gillar färskt, hembakat bröd kommer du att älska att ha en pizzaugn hemma. Med lite övning kan du enkelt baka läckra bröd i din nya ugn!

Tips: Känner du att en pizzaugn är övermäktig? Då kanske en pizzasten är mer rätt för dig.

Hur får man pizzan krispigare?

Vilken typ av pizzaugn du väljer har stor betydelse för hur krispiga dina pizzor blir.

Välj ”rätt” typ av ugn

Tegelugnar är det bästa alternativet om du vill ha riktigt krispiga pizzor, medan metallugnar ger pizzor som är mindre krispiga, men såklart ändå godare än hämtpizza.

Tjocklek på degen (botten)

Pizzor med tunn botten tenderar att bli mer krispiga än pizzor med tjock botten. Om du vill ha tunna och krispiga pizzor bör du överväga att köpa en pizzaugn som klarar höga temperaturer. Då tillagas degen på kortare tid och du minskar risken för att pizzan blir degig i mitten och bränd på kanterna.

Tillagningstid

Ju längre tillagningstid dina pizzor har, desto krispigare blir de! Om du till exempel bakar en deg med jäst i (som surdeg eller baguette), kan det kan ta upp till två timmar innan den blir krispig.

Tips: Läs alltid pizzaugnens instruktion innan du tillagar din pizza.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea