Grilla vegetariskt

Grilla vegetariskt – såser, kryddor och expertens tips [2024]

Att grilla vegetariskt är mer än bara en trend. Många förknippar grillning med kött eller kyckling, men sanningen är att det vegetariska köket har vuxit ordentligt i popularitet.

I den här artikeln får du tips och råd på hur du kan grilla vegetariskt.

Oavsett om du är vegetarian eller bara vill ha härliga tillbehör till köttet är grönsaker hett att lägga på grillen. Välj mellan allt från majskolvar och paprikabitar, till champinjoner och sotade lökar med örtsmör.

Vi på Grillfakta guidar dig till sommarens allra hetaste grönsaker på grillen!

Genvägar i artikeln:

Grillade grönsaker

Grilla grönsaker på rätt sätt

Är det att grilla grönsaker som du vill fokusera lite extra mycket på finns det ett par saker som är bra att ha i åtanke; att planera grilltiden och att såklart välja ”rätt” grönsaker.

Planera tiden

Till att börja med kommer grönsaker att ta längre tid när det kommer till tillagning, jämfört med till exempel fisk eller kött. Se därför till att du inte är vrålhungrig när du startar grillen, utan beräkna lite extra tid för att grönsakerna ska bli riktigt goda och härligt grillade.

Det här gäller specifikt grönsaker eller rotfrukter av större och tjockare slag.

Välj ”rätt” grönsaker

Du behöver se till att de har rätt form och storlek för att passa med de grillgaller eller bästa grillnät som du har.

Använder du dig av rotgrönsaker som kålrot och morötter bör du se till att förkoka dessa innan du lägger dem på grillen.

Naturligtvis kan du med fördel använda dig av wok, spett eller foliepaket om så önskas, men kom ihåg att eventuell dressing alltid ska appliceras efter att grillningen är klar och inte under tiden för tillagning.

Martin Nordin ger sina bästa tips

Tillsammans med Martin Nordin, författare till grill-bibeln “Eld, Rök, Grönt” delar Blocket med sig av tips för en godare sommar, för både smaklökar och plånböcker.

Här följer Martins fyra grilltips när det kommer till att grilla vegetariskt.

1. Kolgrill med lock och termometer för indirekt grillning

”Lägg kol i halva grillen. Grilla först över direkt hetta, flytta sen det du grillar till där det inte är kol. Stäng locket och ha koll på temperaturen, nu fungerar grillen som en ugn men samtidigt med allt vad kolen/veden tillför till smak.”

2. Få god röksmak på det du grillar

”Köp hem träspån av varierande träslag och testa dig fram, Jag tycker fruktträd som äpple och körsbär ger en godare och mildare smak till de grönsaker jag grillar. Grilla indirekt som i tips 1 och släng en näve i kolen och stäng locket.”

3. Att tända en grill

”Använd aldrig tändvätska. Tänd med tändrör, grillgaffel eller med en looftlighter, min personliga favorit.”

4. Tänk på innertemperaturen

”En tumregel är att ju högre densitet din grönsak har, desto högre innertemperatur bör den ha när den är klar. En potatis bör gärna gå upp över 95 grader, medan en zucchini eller sparris är som bäst vid 75 grader.”

Martin Nordin fortsätter:

”Men det varierar ju förstås beroende på hur grönsaken ska användas: en purjolök kan vara perfekt med en innertemperatur på cirka 80 grader om den ska ha lite tuggmotstånd som tillbehör i en sallad, men vill man äta den genom att gröpa ur innehållet med sked så får den gärna vara över 95 grader.”

Såser som passar till vegetariskt

Det är förstås helt fritt fram att välja vilka såser man vill till sin grillade mat. Gör du hamburgare med sojafärs eller oumph kan du med fördel addera en god och het BBQ-sås för att få den rätta grillkänslan, men du kan också testa någon av nedanstående sås-alternativ.

Här nedan har vi nämligen samlat några av de tre bästa såserna för grillfesten i sommar, vår, höst eller vinter. Att grilla kan man nämligen göra när som helst under året.

  • Tomat- och vitlökssås – Lägg både vitlöken och tomaten på grillen. På så sätt får de en härlig smak som gör din salsa helt unik.
  • Hummus – Hummus är fantastiskt gott och är gjort på kikärtor. Här kan du med fördel smaksätta med ingefära (färsk) eller servera den precis som den är, med salt och peppar.
  • Guacamole – Få saker är lika gott och fräscht som en nygjord guacamole. Guacamole rör du enkelt ihop med mosad avokado, vitlök, lite pressad limejuice och salt.

Kryddor som passar till vegetariskt

För att din mat ska bli god och riktigt välsmakande gäller det att ha rikligt med kryddor. I många fall är vi i Sverige lite för försiktiga med kryddningen, vilket i sin tur gör att maten inte smakar lika mycket som den hade kunnat göra.

Kryddor

Här nedan får du tips om några riktigt bra kryddor som lämpar sig utmärkt för vegetariska rätter, oavsett om det är sojakorv, vegetariska hamburgare eller grönsaker som du vill grilla:

  • Gurkmeja
  • Blad från koriander
  • Mald spiskummin
  • Bockhornsklöver (frön)
  • Dhana Jeera
  • Sambar
  • Svartkummins (frön)

Grönsaker och vegetariska rätter är mycket enkla på de sättet att de passar ihop med många olika typer av kryddor och örter. Om du inte har smaklökar för ovanstående kryddor kan du med fördel använda dig av färsk rosmarin, koriander eller timjan istället.

Kol eller gasol för att grilla vegetariskt?

Matkreatören Martin Nordin använder både gasol- och kolgrill beroende på tillfälle och ändamål med grillningen. Måste han välja blir det dock kolgrillen.

– Gas är bra när du behöver grilla mycket till många gäster och vill hålla en jämn temperatur. Det är perfekt för en slags rullande band-matlagning. Men kol är det jag föredrar och oftast använder, eftersom det ger fler möjligheter, säger Martin Nordin.

– Dels kan du experimentera med typ av kol, att kasta i vedspån som ger en härlig rök och ton till grönsakerna, eller också baka grönsaker eller rotfrukter direkt på glöden. Men så är det väl också att det känns mer på riktigt med kol eller ved som brinner, fortsätter han.

Att grilla vegetariskt ger många valmöjligheter

Vegetarisk mat behöver inte enbart innebära grönsaker eller frukter. I takt med att allt fler väljer bort kött har det kommit mängder med andra alternativ.

Varför inte köra på härliga spett med halloumi, eller använda dig av oumph för att skapa de allra godaste hamburgarna?

Halloumiburgare

I det vegetariska köket hittar du även korvar som är gjorda på soja, eller varför inte sötpotatis, svamp eller quornfiléer.

Att grilla vegetariskt är så mycket mer än bara tillbehör – det är hela huvudingrediensen!

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea