Grilla ribs

Hur fuskar man ihop en BBQ-sås med bara tre ingredienser?

Börjar middagsgästerna anlända och du ligger back i tidsschemat? Då kan det här fuskiga receptet på en faktiskt helt okej BBQ-sås bli grillfestens räddning.

En barbecue-sås sätter grillsmak på vilket kött som helst. Somliga hävdar att den sötsliskiga såsen förstör mer än vad den tillför, men riktigt så hårda ska vi väl inte vara?

Faktum är att en enkel sås kan rädda upp en halvdan grillning. Även en överstekt köttbit smakar helt okej med rätt BBQ-griljering.

Men visst, en riktigt fint grillad bit entrecote är svårslaget även utan BBQ-sås. Och att grilla oxfilé eller vildsvinskött kan göra succé helt naturellt, så är det.

American BBQ

Så, hur slänger man då ihop en sås utan egentligen några av de rätta ingredienserna? Bra fråga. Vi har svaret.

BBQ-sås på tre ingredienser

Låt oss ta en titt på allt du behöver för en fuskig BBQ-sås.

Ingredienser

För att göra en fuskigt god BBQ-sås på tre ingredienser behöver du:

  • Ketchup utan tillsatt socker
  • Senap
  • Brunt socker

That’s it!

Tillagning

Blanda ihop 12 matskedar ketchup (motsvarande ungefär 3/4 kopp) med 2 matskedar senap och 2 matskedar brunt socker.

Upplägget räcker till 3-4 personer. Vill du ha mer eller mindre sås ökar eller minskar du doserna proportionerligt.

Vill du vara lite wild and crazy och testa med fyra ingredienser, istället för tre, så kan du byta ut 2 matskedar senap mot 1 matsked torrare senap + 2 matskedar vinäger.

Perfekt till köttbiten du nyss rökt i din nya smoker, eller är du kanske mer av en pelletsgrill-person? Oavsett vilket så är den här fuskiga barbecuesåsen din räddare i nöden.

Grilla BBQ

Visste du förresten att det inte bara är American barbecue som blivit en trend i Sverige, utan att också Korean BBQ sprider sig allt mer? Bland andra trender kan nämnas att grilla vegetariskt, det vill säga allt från grillade grönsaker till tillbehör av ogräs.

Vanlig BBQ-sås

Okej, snabbreceptet här ovan kanske inte ger den absolut godaste barbecuesåsen du smakat, men det duger faktiskt överraskande bra.

Vill du ändå ta American BBQ på allvar så kommer här ett public service-recept för er finsmakare som vill köra med ”the real stuff”:

Ingredienser:

  • Tomater (5 st)
  • Schalottenlökar (3 st)
  • Olivolja (0,5 dl)
  • Vitlök (2 klyftor)
  • Kycklingbuljong (3 dl)
  • Äppelcidervinäger (0,5 dl)
  • Råsocker (0,75 dl)
  • Riven ingefära (1 msk)
  • Spansk peppar (1 st)
  • Torkade aprikoser (1 dl)
  • Kanelstänger (2 st)

Tillagning:

  1. Dela tomaterna, skiva schalottenlöken. Krossa vitlöksklyftorna och skiva pepparn.
  2. Häll alltsammans, ihop med aprikoserna och ingefäran, i en kastrull.
  3. Tillsätt kycklingbuljong, socker, vinäger i en kastrull. Addera en lagom mängd vatten under kokningen.
  4. Krossa ingredienserna med en träslev när vattnet kokat upp. Salta och peppra.
  5. Koka i ungefär en kvart och välj sedan själv om du vill servera såsen varm eller kall.

Nyfiken på fler grilltips? Ta en titt här i kategorin Mat och råvaror.

Rulla till toppen
Grillrea