American BBQ

Vad är egentligen grejen med American BBQ?

Att bjuda in vänner och familj på en äkta American BBQ är festligt och uppskattat, men det kräver lite extra planering.

För att få till den rätta känslan med American BBQ krävs det en del planering eftersom äkta amerikansk barbecue ska tillagas under lång tid för att få den rätta rökiga smaken och den karaktäristiska möra konsistensen.

Här kan du läsa mer om vad American BBQ är för något samt hur du själv kan grilla på det amerikanska viset.

Vad menas egentligen med American Barbecue?

”American Barbecue” är ett brett begrepp som innefattar många olika sorters grillstilar och smaker som är vanliga i Nordamerika. Nästan varje delstat har sin egna BBQ-stil, varav Texas, North Carolina och Memphis tillhör några av de mest kända.

Texas BBQ är förmodligen den mest berömda stilen. Här används framför allt nötkött på grillen. Carolina style BBQ använder däremot främst fläskkött och Memphis är känt för sina revbensspjäll.

Andra typer av BBQ

Det ska också sägas att det finns fler varianter av ”barbecue”, som till exempel Korean BBQ. Det här är något som blivit allt mer populärt även i Sverige, där trenden med att grilla vegetariskt vuxit sig allt starkare.

American BBQ

American BBQ är dock i princip så långt ifrån grillade grönsaker och grillad halloumiost man kan komma. Istället söker man efter en långsam grillning som gärna kryddas med en söt sås eller marinad.

American BBQ kännetecknas av låg värme

Gemensamt för samtliga amerikanska barbecuestilar är dock sättet det tillagas på. En äkta American BBQ är inget som görs snabbt och slarvigt. Tvärtom så ska köttet ligga på grillen länge för att ha tid att bli riktigt mört och saftigt.

Låg värme och en täckt grill är viktigt för att få till den rätta konsistensen. Även röksmaken är karaktäristisk för den amerikanska grillningen.

Röksmaken tillsätts genom olika vedslag eller rökspån. Grillocket stänger inne röken vilket ger den tillräckligt med tid att leta sig in i köttet. Ofta krävs det att grillen är i gång i flera timmar.

Vad skiljer American BBQ från ”vanlig” grillning?

Amerikansk barbecue skiljer sig en del från vanlig svensk grillning. Framför allt handlar det om att barbecue tillagas under längre tid och på lägre värme samt under lock.

I den amerikanska BBQ-skolan kommer inte köttet i kontakt med direkt värme. Istället tillagas det i en sluten kammare under lång tid där värmen omsluter hela köttstycket. Resultatet är en mör, trådig och saftig köttbit.

Den svenska grillmetoden är generellt öppen där köttet grillas över direkt värme, det vill säga över glödande kol eller på en gasolgrill.

Det är även vanligare att man i USA marinerar köttet som ska grillas eftersom den långa tillagningsmetoden ger tid för smakerna att sätta sig i köttet.

Glöd

”Vanlig grillning”, om vi kallar den nordiska varianten för det, går betydligt snabbare och får oftast en krispigare, ibland bränd, yta. Nordisk grillning passar bra om du till exempel vill grilla oxfilé, som klarar sig gott med en kortare grilltid.

Lästips om barbecue:

Så tillagar du egen American BBQ

Att tillaga egen amerikansk barbecue behöver inte vara särskilt svårt om du har rätt utrustning och gott om tid.

Här nedan hittar du de bästa tipsen när du vill grilla på amerikanskt sätt:

1. Välj rätt kött

Grilla kött som lämpar sig för att tillagas länge och långsamt. Högrev, revbensspjäll, bringa (brisket) eller något annat kött med bindväv och insprängt fett är ett säkert kort.

2. Smaksätt med rök

Testa dig fram genom att använda bränsle från olika träslag för olika smakupplevelser. Rökflisor, rökspån och färskt enris kan ge den karaktäristiska rökiga smaken.

3. Använd en grill med lock

För riktigt American BBQ måste du kunna stänga din grill för att skapa en försluten kammare där köttet kan tillagas under lång tid. En smoker är att föredra.

4. Indirekt värme

Undvik att lägga köttet direkt på värmen. Istället kan du flytta den glödande kolen till den andra sidan av grillen.

Den här tillagningsmetoden gör att röksmaken jobba in sig in i maten och skapar karaktär till smaken.

Ha tålamod. Låt köttet tillagas i under många timmar på låg värme. Håll värmen med så få kol eller briketter som möjligt.

5. Rätt tillbehör

Sist men inte minst bör du servera köttet med klassiska amerikanska tillbehör, exempelvis barbecuesås, coleslaw och pommes frites.

Är du nyfiken på American BBQ och vill börja grilla på det amerikanska sättet, då ska du läsa vår guide om hur en rökgrill (smoker) fungerar.

Vanliga frågor om American BBQ

Vad skiljer American BBQ från ”vanlig” grillning?

American BBQ tillagar köttet under längre tid och på lägre värme samt under lock, jämfört med traditionell grillning. Köttet blir mört och trådigt. Ofta används även sötare kryddning, till exempel glaze.

Missa inte våra populära köpguider:

Vad sägs om ett nyhetsbrev med gratis grilltips?

Då har du kommit rätt. Grillbrevet från oss på Grillfakta låter som något för dig!

I Grillbrevet sammanställer vi varannan vecka tips och artiklar om grillning.

Som prenumerant får du allmän kunskap, förslag på smarriga recept och tips på nya grillmodeller och annan utrustning som gör grillningen roligare.

Och självklart är det helt gratis!

Prenumerera här:

Varukorg
Grillrea