American BBQ

Vad är grejen med American BBQ?

Att bjuda in vänner och familj på en äkta American BBQ är festligt och uppskattat, men det kräver lite extra planering.

För att få till den rätta känslan med American BBQ krävs det en del planering eftersom äkta amerikansk barbecue ska tillagas under lång tid för att få den rätta rökiga smaken och den karaktäristiska möra konsistensen.

Här kan du läsa mer om vad American BBQ är för något samt hur du själv kan grilla på det amerikanska viset (recept).

Vad menas med American Barbecue?

”American Barbecue” är ett brett begrepp som innefattar många olika sorters grillstilar och smaker som är vanliga i Nordamerika. Nästan varje delstat har sin egna BBQ-stil, varav Texas, North Carolina och Memphis tillhör några av de mest kända.

Texas BBQ är förmodligen den mest berömda stilen. Här används framför allt nötkött på grillen. Carolina style BBQ använder däremot främst fläskkött och Memphis är känt för sina revbensspjäll.

Andra typer av BBQ

Det ska också sägas att det finns fler varianter av ”barbecue”, som till exempel Korean BBQ. Det här är något som blivit allt mer populärt även i Sverige, där trenden med att grilla vegetariskt vuxit sig allt starkare.

American BBQ

American BBQ är dock i princip så långt ifrån grillade grönsaker och grillad halloumiost man kan komma. Istället söker man efter en långsam grillning som gärna kryddas med en söt sås eller marinad.

American BBQ kännetecknas av låg värme

Gemensamt för samtliga amerikanska barbecuestilar är dock sättet det tillagas på. En äkta American BBQ är inget som görs snabbt och slarvigt. Tvärtom så ska köttet ligga på grillen länge för att ha tid att bli riktigt mört och saftigt.

Låg värme och en täckt grill är viktigt för att få till den rätta konsistensen. Även röksmaken är karaktäristisk för den amerikanska grillningen.

Röksmaken tillsätts genom olika vedslag eller rökspån. Grillocket stänger inne röken vilket ger den tillräckligt med tid att leta sig in i köttet. Ofta krävs det att grillen är i gång i flera timmar.

Vad skiljer American BBQ från ”vanlig” grillning?

Amerikansk barbecue skiljer sig en del från vanlig svensk grillning. Framför allt handlar det om att barbecue tillagas under längre tid och på lägre värme samt under lock.

I den amerikanska BBQ-skolan kommer inte köttet i kontakt med direkt värme. Istället tillagas det i en sluten kammare under lång tid där värmen omsluter hela köttstycket. Resultatet är en mör, trådig och saftig köttbit.

Den svenska grillmetoden är generellt öppen där köttet grillas över direkt värme, det vill säga över glödande kol eller på en gasolgrill.

Det är även vanligare att man i USA marinerar köttet som ska grillas eftersom den långa tillagningsmetoden ger tid för smakerna att sätta sig i köttet.

Glöd

”Vanlig grillning”, om vi kallar den nordiska varianten för det, går betydligt snabbare och får oftast en krispigare, ibland bränd, yta. Nordisk grillning passar bra om du till exempel vill grilla oxfilé, som klarar sig gott med en kortare grilltid.

Så tillagar du egen American BBQ

Att tillaga egen amerikansk barbecue behöver inte vara särskilt svårt om du har rätt utrustning och gott om tid.

Här nedan hittar du de bästa tipsen när du vill grilla på amerikanskt sätt:

1. Välj rätt kött

Grilla kött som lämpar sig för att tillagas länge och långsamt. Högrev, revbensspjäll, bringa (brisket) eller något annat kött med bindväv och insprängt fett är ett säkert kort.

2. Smaksätt med rök

Testa dig fram genom att använda bränsle från olika träslag för olika smakupplevelser. Rökflisor, rökspån och färskt enris kan ge den karaktäristiska rökiga smaken.

3. Använd en grill med lock

För riktigt American BBQ måste du kunna stänga din grill för att skapa en försluten kammare där köttet kan tillagas under lång tid. En smoker är att föredra.

4. Indirekt värme

Undvik att lägga köttet direkt på värmen. Istället kan du flytta den glödande kolen till den andra sidan av grillen.

Den här tillagningsmetoden gör att röksmaken jobba in sig in i maten och skapar karaktär till smaken.

Ha tålamod. Låt köttet tillagas i under många timmar på låg värme. Håll värmen med så få kol eller briketter som möjligt.

5. Rätt tillbehör

Sist men inte minst bör du servera köttet med klassiska amerikanska tillbehör, exempelvis barbecuesås, coleslaw och pommes frites.

Är du nyfiken på American BBQ och vill börja grilla på det amerikanska sättet, då ska du läsa vår guide om hur en rökgrill (smoker) fungerar.

Recept på American BBQ

Vårt recept på American BBQ innehåller en läcker grillad köttbit som är långsamt rökt över träkol, vilket ger det en intensiv och rökig smak. För att komplettera köttets smaker har vi inkluderat två sidorätter som passar perfekt med din köttbit.

Här är ingredienserna och instruktionerna för vårt amerikanska grillrecept:

Ingredienser för köttet:

 • 1 kg högrev
 • 2 msk paprikapulver
 • 2 msk brunt socker
 • 2 tsk vitlökspulver
 • 2 tsk lökpulver
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar

Ingredienser för coleslaw:

 • 1/2 vitkålshuvud, strimlad
 • 2 morötter, rivna
 • 1/2 rödlök, hackad
 • 1 dl majonnäs
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 1 msk socker
 • Salt och svartpeppar efter smak

Ingredienser för mac & cheese:

 • 350 g macaroni
 • 4 msk smör
 • 4 msk mjöl
 • 4 dl mjölk
 • 3 dl riven cheddarost
 • 2 dl riven parmesanost
 • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

 1. Förbered grillen genom att tända den och ställa in grillgallret på låg värme.
 2. Blanda paprikapulver, brunt socker, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver, salt och svartpeppar i en skål. Gnugga sedan kryddblandningen runt köttet.
 3. Placera köttet på grillgallret och stäng locket. Låt det röka i 6-8 timmar eller tills det når en inre temperatur på 90 grader Celsius.
 4. För coleslaw, blanda vitkål, morötter och rödlök i en stor skål. Blanda majonnäs, dijonsenap, äppelcidervinäger, socker, salt och svartpeppar i en annan skål. Häll majonnäsblandningen över kålblandningen och rör om. Kyl coleslaw i minst 30 minuter före servering.
 5. För mac & cheese, koka macaronin enligt anvisningarna på förpackningen. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt mjöl och rör om tills det blir slätt. Tillsätt mjölk och rör om tills det tjocknar. Tillsätt cheddarost och parmesanost och rör om tills osten smälter. Tillsätt salt och svartpeppar efter smak. Häll såsen över den kokta macaronin och rör om.
 6. När köttet är färdigt, ta bort det från grillen och låt det vila i 20 minuter. Skär köttet i skivor och servera med coleslaw och mac & cheese.

Det här är ett fantastiskt recept för alla som älskar den klassiska smaken av American BBQ. Den långsamt rökta köttbiten är mört och saftigt med en intensiv smak av träkol. Coleslaw ger en frisk och krispig kontrast till köttet, medan mac & cheese är den ultimata komfortmaten som smälter i munnen.

Det här receptet är perfekt för en grillfest eller en härlig middag med familj och vänner.

Var inte rädd för att prova det här receptet och imponera på dina gäster med din expertis på American BBQ!

Mer om barbecue:

Vanliga frågor om American BBQ

Vad skiljer American BBQ från ”vanlig” grillning?

American BBQ tillagar köttet under längre tid och på lägre värme samt under lock, jämfört med traditionell grillning. Köttet blir mört och trådigt. Ofta används även sötare kryddning, till exempel glaze.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea