Grill som ryker

Hur förvara grillen på rätt sätt?

Att grilla är en favoritsysselsättning för många, men det är viktigt att sköta och förvara grillen ordentligt när den inte används. Korrekt grillförvaring förlänger inte bara livslängden på din grill, utan det hjälper också till att förebygga olyckor och skador.

I den här artikeln kommer vi att diskutera några tips om hur du korrekt förvarar din grill när den inte används.

Kylning och rengöring av grillen före förvaring

Innan du ska förvara grillen är det viktigt att se till att den är helt sval och ren. Så här gör du:

 1. Stäng av gasen och koppla ur tanken om du har en gasolgrill. För en kolgrill, släck eventuellt kvarvarande kol och aska helt.
 2. När din grill är sval, rengör den noggrant. Detta kommer att hjälpa till att förhindra rost och säkerställa att din grill är redo att användas nästa gång du vill elda i den.
 3. Använd en grillborste för att skrubba gallren rena. För envisa matrester kan du prova att blötlägga gallren i en blandning av varmt vatten och vinäger i några timmar innan du skrubbar.
 4. Torka av insidan av locket och alla andra ytor som kan ha kommit i kontakt med mat.
 5. Om du har en gasolgrill, se till att rengöra brännarna och alla andra delar enligt tillverkarens instruktioner.
 6. När allt är rent, torka grillen noggrant för att förhindra rost.

Genom att följa dessa steg är du säker på att ha en ren och välskött grill som är redo att användas nästa gång du vill tända den.

Här kan du läsa mer om tvättning och städning av grillar: Rengöra grillen (guide)

Täck med rätt grillskydd

Ett grillskydd är ett viktigt verktyg för att skydda din grill från väder och vind när den inte används. Så här väljer du rätt skydd och använder det på rätt sätt för att täcka din grill:

 • Välj ett skydd som passar din grill ordentligt. Ett för litet överdrag ger inte tillräckligt skydd, medan ett för stort kan vara benäget att blåsa av vid hård vind.
 • Leta efter ett överdrag tillverkat av ett hållbart material, till exempel kraftig polyester eller PVC. Dessa material är resistenta mot vatten och UV-strålar och hjälper till att skydda din grill mot väder och vind.
 • Se till att grillskyddet sitter bra och sitter fast ordentligt. Ett överdrag som är för löst kan blåsa av i vinden, och ett som är för hårt kan vara svårt att ta bort eller kan sträcka ut och lossna med tiden.
 • När du använder skyddet, se till att täcka grillen helt, inklusive locket, sidorna och botten. Detta kommer att hjälpa till att skydda grillens alla ytor från väder och vind.
 • Om du bor i ett område med kraftigt snöfall kan du överväga att köpa ett överdrag med inbyggt stöd för att förhindra att snöns vikt skadar grillen.

Genom att följa dessa tips kan du se till att din grill är ordentligt skyddad när den inte används, oavsett väder och vind.

Var du ska förvara grillen

När din grill är ren och täckt är det viktigt att förvara den på en säker plats. Här är några saker att tänka på när du bestämmer var du ska förvara din grill:

 • Välj en plats som är skyddad från väder och vind, till exempel ett skjul eller garage. Detta hjälper till att förlänga grillens livslängd och förhindra rost och andra skador.
 • Håll din grill borta från brandfarliga material, såsom bensin eller rengöringsmedel.
 • Om du förvarar din grill i ett slutet utrymme, se till att ha en brandsläckare i närheten vid eventuella olyckor.
 • Tänk på storleken och vikten på din grill när du bestämmer dig för en förvaringsplats. Du kan behöva förstärka en hylla eller golv om grillen är särskilt tung eller stor.
 • Om du har en liten uteplats eller balkong kan du överväga att förvara din grill på en hjulvagn. Detta gör det enkelt att flytta grillen ur vägen när den inte används, och kommer också att göra den lättare att rengöra och underhålla.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att din grill förvaras säkert och är redo att användas när du vill elda upp den.

Underhåll din grill för optimal prestanda och säkerhet

Korrekt grillförvaring är bara en aspekt av att hålla din grill i gott skick. Regelbundet underhåll är också viktigt för att säkerställa att din grill alltid är redo att användas.

Här är några tips om hur du underhåller din grill:

Rengör din grill efter varje användning

Rengör grillen regelbundet för att förhindra ansamling av matrester och fett. Detta kommer att hjälpa till att förhindra rost och säkerställa att din grill alltid är redo att användas.

Kontrollera bränsletanken och slangarna regelbundet

Skapa en rutin eller ett ”protokoll” för att kontrollera att det inte uppkommit några läckor eller skador. Om du märker några problem, se till att åtgärda dem omedelbart för att förhindra olyckor.

Inspektera galler och brännare regelbundet

Tecken på slitage kommer gradvis. Byt ut alla delar som är skadade eller utslitna. Det kostar några kronor att köpa fräscha delar och grilltillbehör, men grillen lever längre.

Kontrollera gasregulatorn och slangen

Du kan göra detta genom att applicera en tvålvattenlösning på slangen och leta efter bubblor, som tyder på en läcka.

Håll en brandsläckare i närheten

En brandsläckare är särskilt viktigt om du förvarar din grill i ett slutet utrymme.

Lästips: Är det säkert att grilla med elgrill?

Sammanfattning: Förvara grillen på rätt sätt

Sammanfattningsvis är korrekt grillförvaring viktigt för att förlänga grillens livslängd och förhindra olyckor.

Se till att rengöra och kyla din grill innan du förvarar den, täck över den för att skydda den från väder och vind och förvara den på en säker plats borta från brandfarliga material.

Genom att följa dessa enkla steg kan du njuta av din grill i många säsonger framöver.

Och nu när du läst så här långt – besök gärna vår startsida grillfakta.se eller gå vidare till någon av våra guider!

Missa inte våra populära köpguider:

Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea