Grilla oxfile

Grilla oxfilé – så maxar du köttets potential

Vill du grilla oxfilé som proffsen? Då har du kommit rätt. Oxfilé är ett mycket gott och populärt kött att lägga på grillen. Här får du tips och inspiration som fungerar oavsett om det är sommarfest eller nyårsmiddag!

Oxfilé är den detaljen på djuret som är absolut mörast och mest smakrikt, vilket har gjort den till en självklar favorit hos många.

Tack vare mörheten och smaken hos köttet behövs sällan speciellt mycket tillbehör, utan det räcker gott och väl med en välsmakande grönsallad eller grillade grönsaker och härliga såser.

Med oxfilé får köttet tala för sig själv!

Majoriteten av alla människor skulle nog säga att oxfilé är det absolut bästa kött som finns, men det finns en del att tänka på för den som vill grilla oxfilé.

Eftersom köttet inte har något insprängt fett är det extra viktigt att använda rätt grillmetod, för att säkerställa att det blir gott och saftigt. Här skiljer sig med andra ord oxfilé från då du till exempel ska grilla entrecote.

Oxfiléns olika delar

En oxfilé brukar delas in i tre olika delar:

  • Den tjockaste delen kallas för ”huvudet” och passar bra till rätter som Filet mignon, Tournedos och pytträtter, som till exempel Biff Rydberg.
  • Mitten av oxfilén kallas för filéns ”hjärta”. Chateaubriand eller Cœur de filet Provençale är två vanliga rätter för denna del.
  • Den smala delen har ingen riktigt bra svensk översättning, men om du skär den i tunna skivor kan du göra en fin Filet mignon.

Visste du förresten att du kanske redan lagat just Cœur de filet Provençale? Det här är nämligen något så vanligt som lätt grillade skivor oxfilé och råstekt potatis, gratinerat i ugn tillsammans med vitlökssmör. En riktig klassiker på vintern när grillen är undanställd!

Tips och temperatur

Ska du lägga en hel oxfilé på grillen är det rekommenderat att först binda ihop köttet med hjälp av ett snöre.

Bind på ett sådant sätt att köttbiten blir jämntjock, för att grillytan ska bli så fin och jämn som möjligt.

  • För grillning av hel oxfilé är indirekt värme i ca 40-50 minuter rekommenderat.
  • En skivad oxfilé är hög temperatur och stektid på bara några få minuter per sida lämpligt.

Tänk på att det inte gör något att köttet är lite rött.

Att tänka på innan och efter grillning

För att din oxfilé ska bli riktigt god är det viktigt att den har en rumstemperatur innan du lägger den på grillen. På så sätt får köttet den där fina stekytan som du är ute efter.

Torka av köttet med hushållspapper när du tar fram oxfilén för ”uppvärmning”. Krydda redan nu med salt och peppar.

En riktigt fin bit med kött behöver sällan någon marinad, om du inte själv föredrar det, vill säga.

Efter grillningen är det dags att låta köttet vila för att det inte ska börja ”blöda”. Skär alltså inte upp köttet direkt.

Det räcker gott och väl med omkring 15 minuters vila innan köttbiten är redo att ätas.

Ha inte så bråttom när du ska grilla oxfilé. ”Värm upp” köttet till rumstemperatur innan grillning, och låt det ”vila” efter det att du grillat klart. Rätt tillagat är oxfilé en succé både på grillfest och nyår!

Innertemperaturer för oxfilé

Föredrar du ditt kött välstekt, medium eller kanske riktigt blodigt? Oavsett vilket behöver du se till att ha koll på innertemperaturen.

Här listar vi vad som gäller för de olika tillagningsnivåer när det kommer till oxfilé:

  • Blodigt kött = Innertemperatur på ca 48-50 grader
  • Medium = Innertemperatur på ca 56-58 grader
  • Välstekt kött = Innertemperatur på ca 65-68 grader

Kom ihåg att fråga dina gäster hur de vill ha sitt kött om du ska laga mat till många, och använd dig av olika sektioner på grillen för att lättare hålla koll på innertemperaturen.

Hur kontrollerar man köttets temperatur?

Innertemperatur kontrollerar du enklast genom att använda dig av en mätsticka eller digital grilltermometer som är specifikt framtagen för matlagning.

Numera finns det dessutom fiffiga hjälpmedel som gör att du kan bevaka köttet med din telefon. Vissa är inbyggda i nya kolgrillar och gasolgrillar, medan andra fungerar helt mobilt.

Med Weber Connect Smart Grilling Hub får stenkoll på allt du grillar och en notis i appen när köttet är klart.

Oxfilé är ett kött som Sverige importerar mycket av. Köttet är dyrt eftersom det bara utgör en dryg procent av den totala slaktkroppen (mängden kött från slaktat kreatur).

Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt populära nyhetsbrev!

Tillbehör till grillad oxfilé

Det som är så bra med en god bit kött är att du kan kombinera det med nästan vilka tillbehör du vill.

Ska du grilla oxfilé tycker vi att det finns några tillbehör som lämpar sig lite bättre än andra, men smaken är naturligtvis som baken och du väljer själv de alternativ som passar dig bäst.

Förslag på goda tillbehör till grillad oxfilé

  • Rostad eller ugnsstekt potatis
  • Grönsallad med edamamebönor
  • Grillad sparris och majskolvar
  • Rödvinssås, bearnaisesås eller örtsmör

Oxfilé med slottspotatis och bearnaisesås

En riktig klassiker för finsmakare är châteaubriand, vilket serveras med persiljesmör. Rätten består i all sin enkelhet av en rejäl skiva oxfilé (vanligtvis cirka 3 cm tjock) som grillas eller steks. Till denna pjäs serveras sedan slottspotatis (pommes château) och bearnaisesås.

Klassikern är uppkallad efter författaren François-René de Chateaubriand, som levde i Frankrike i början på 1800-talet.

Oxfilé med grillade grönsaker

Väljer du att grilla grönsaker så kom ihåg att tillagningstiden för dem oftast är längre än för köttet. Därför kan det vara bra att planera grillningen så att allt blir klart vid ungefär samma tidpunkt.

En grönsak som passar utmärkt till grillad oxfilé är sparris, men även tomat, majs och olika typer av svamp (till exempel champinjoner) gör att oxfilén får ”äga” smaklökarna.

Sammanfattning: Grilla oxfilé

Vilka är de bästa tipsen för att lyckas med grillad oxfilé?

De bästa tipsen för att lyckas med att grilla oxfilé är att torka av köttet och låta det bli rumstempererat innan grillningen. Oxfilé ska inte grillas för länge, det är okej om det är lite blodigt i mitten. Låt sedan köttbiten ”stå” (orörd) efter grillningen i upp till 15 minuter för att det ska hålla ihop bra och smakerna ska sätta sig.

Vilken innertemperatur ska oxfilé ha?

Oxfilé ska ha en innertemperatur på 56-58 grader Celsius för att bli Medium. Välstekt kött ska ha en temperatur på 65-68 grader och för blodigt kött (rare) passar 48-50 grader. Temperaturen kan skilja något beroende på hur tjocka köttbitarna är. Använd en mätsticka för grillning eller en digital grilltermometer om du behöver hjälp.

Varför blir oxfilé segt?


Oxfilé blir segt om den värms snabbt från kall temperatur, om du inte låter köttet ”vila” efter att du grillat det, eller om du skär köttet längds med fibrerna. Ta fram köttet från kylen i god tid innan tillagning, låt den grillade biten ”stå” i uppemot 15 minuter efter tillagning, och skär köttet tvärs över fibrerna för att oxfilén ska bli mör.

Vilken grönsak passar bäst till grillad oxfilé?

Sparris är den grönsak som vi tycker passar bäst till grillad oxfilé. Grilla sparris vid sidan om köttbitarna för att få en bra smak, men tänk på att grilltiden för grillade grönsaker generellt sett är längre än för kött som oxfilé och grillad entrecôte.

Avslutningsvis, glöm nu inte att oxfilén ska få vila efter själva grillningen för att bli riktigt, riktigt god. Försök att hålla dig från att hugga in direkt!

Missa inte våra populära köpguider:

Vad sägs om ett nyhetsbrev med gratis grilltips?

Då har du kommit rätt. Grillbrevet från oss på Grillfakta låter som något för dig!

I Grillbrevet sammanställer vi varannan vecka tips och artiklar om grillning.

Som prenumerant får du allmän kunskap, förslag på smarriga recept och tips på nya grillmodeller och annan utrustning som gör grillningen roligare.

Och självklart är det helt gratis!

Prenumerera här:

Varukorg
Grillrea