Grilla oxfile

Grilla oxfilé – så maxar du köttets potential

Vill du grilla oxfilé som proffsen? Då har du kommit rätt. Oxfilé är ett mycket gott och populärt kött att lägga på grillen. Här får du tips och inspiration!

Oxfilé är den detaljen på djuret som är absolut mörast och mest smakrikt, vilket har gjort den till en självklar favorit hos många.

Tack vare mörheten och smaken hos köttet behövs sällan speciellt mycket tillbehör, utan det räcker gott och väl med en välsmakande grönsallad eller grillade grönsaker och härliga såser.

Med oxfilé får köttet tala för sig själv!

Majoriteten av alla människor skulle nog säga att oxfilé är det absolut bästa kött som finns, men det finns en del att tänka på för den som vill grilla oxfilé.

Eftersom köttet inte har något insprängt fett är det extra viktigt att använda rätt grillmetod, för att säkerställa att det blir gott och saftigt.

Här skiljer sig med andra ord oxfilé från då du till exempel ska grilla entrecote.

Tips och temperatur

Ska du lägga en hel oxfilé på grillen är det rekommenderat att först binda ihop köttet med hjälp av ett snöre.

Bind på ett sådant sätt att köttbiten blir jämntjock, för att grillytan ska bli så fin och jämn som möjligt.

  • För grillning av hel oxfilé är indirekt värme i ca 40-50 minuter rekommenderat.
  • En skivad oxfilé är hög temperatur och stektid på bara några minuter per sida lämpligt.

Tänk på att det inte gör något att köttet är lite rött.

Att tänka på innan och efter grillning

För att din oxfilé ska bli riktigt god är det viktigt att den har en rumstemperatur innan du lägger den på grillen. På så sätt får köttet den där fina stekytan som du troligtvis är ute efter.

Torka av köttet när du tar fram oxfilén för ”uppvärmning”. Krydda redan nu med salt och peppar.

En riktigt fin bit med kött behöver sällan någon marinad, om du inte själv föredrar det, vill säga.

Efter grillningen är det dags att låta köttet vila för att det inte ska börja ”blöda”. Skär alltså inte upp köttet direkt.

Det räcker gott och väl med ca 15 minuters vila innan det är redo att ätas.

Sammanfattning: Ha inte så bråttom när du ska grilla oxfilé. ”Värm upp” köttet till rumstemperatur innan grillning, och låt det ”vila” efter det att du grillat klart.

Innertemperaturer för oxfilé

Föredrar du ditt kött välstekt, medium eller kanske riktigt blodigt? Oavsett vilket behöver du se till att ha koll på innertemperaturerna.

Det här gör du enklast genom att använda dig av en mätsticka eller digital grilltermometer som är specifikt framtagen för matlagning.

Numera finns det dessutom fiffiga hjälpmedel som gör att du kan bevaka köttet med din telefon. Vissa är inbyggda i nya kolgrillar och gasolgrillar, medan andra fungerar helt mobilt.

Med Weber Connect Smart Grilling Hub får stenkoll på allt du grillar och en notis i appen när köttet är klart.

Kom ihåg att fråga dina gäster hur de vill ha sitt kött om du ska laga mat till många, och använd dig av olika sektioner på grillen för att lättare hålla koll på innertemperaturen.

Här nedan listar vi vad som gäller för de olika tillagningsnivåerna:

  • Blodigt kött – Innertemperatur på ca 48-50 grader
  • Medium – Innertemperatur på ca 56-58 grader
  • Välstekt kött – Innertemperatur på ca 65-68 grader

Tillbehör till oxfilé

Det som är så bra med en god bit kött är att du kan kombinera det med nästan vilka tillbehör du vill.

Ska du grilla oxfilé tycker vi att det finns några tillbehör som lämpar sig lite bättre än andra, men smaken är naturligtvis som baken och du väljer själv de alternativ som passar dig bäst.

En riktig klassiker för finsmakare är chateaubriand, vilket serveras med persiljesmör.

Förslag på goda tillbehör

  • Rostad eller ugnsstekt potatis
  • Grönsallad med edamamebönor
  • Grillade sparris och majskolvar
  • Rödvinssås, bearnaisesås eller örtsmör

Väljer du att grilla grönsaker så kom ihåg att tillagningstiden oftast är längre än för köttet. Därför kan det vara bra att planera grillningen så att allt blir klart vid ungefär samma tidpunkt.

Och glöm nu inte att oxfilén ska få vila efter själva grillningen för att bli riktigt, riktigt god!

Weber jul
Grillrea