Kött

Grilla flankstek – tips och läckra recept [2024]

En flankstek skulle sitta fint, inte sant? Som en sann grillentusiast vet du att det finns få saker som kan slå doften och smaken av perfekt grillat kött.

I den här artikeln kommer jag att dela med mig av mina tips och läckra recept för att grilla flankstek. Fler förslag hittar du via startsidan Grillfakta, där jag även skriver om olika grilltester (typ: bästa gasolgrill).

Häng med mig och låt oss utforska konsten att skapa en saftig och smakrik måltid som kommer att imponera på alla grillälskare där ute!

Flankstek – en köttdetalj att älska

Innan vi dyker in i de olika tillagningsmetoderna och recepten är det viktigt att förstå vad flankstek egentligen är.

Flankstek är en styckningsdetalj av nötkött som sitter framför ljumsken, på undersidan av djuret och är en del av kållappen. Dess långa och grova fibrer ger köttet en distinkt smakprofil och en avlång, platt form som gör det lätt att få jämnt tillagad.

Det är viktigt att skära flanksteken tvärs över muskelfibrerna vid portionering för att undvika segt kött.

Förberedelse – steget för att lyckas

För att lyckas med att grilla flankstek behöver du först förbereda både grillen och köttet. Här är några viktiga steg att följa:

 1. Förbered grillen: Tänd grillkolen och värm upp den till 250 °C för en optimal grillupplevelse. Se till att ha tillräckligt med kol för att hålla en stabil och jämn värme under grillningen.
 2. Förbered flanksteken: Ta bort hinnan från flankstekens platta sida och skär bort de tunna sidorna. Dessa sidor kan du snabbt grilla på båda sidor och äta som en aptitretare. Skär sedan bort eventuellt överflödigt fett för att undvika att köttet blir för fett under grillningen.
 3. Skapa en smakrik örtolja: För att ge extra smak till din flankstek kan du förbereda en härlig örtolja. Skala och finhacka silverlök, plocka bladen från salvia och oregano, samt hacka rosmarin fint. Blanda sedan löken och örterna med olivolja och låt smakerna kombineras.

Tillagningstekniker för att grilla flankstek

Att grilla flankstek kräver rätt tillagningstekniker för att uppnå optimala resultat. Här är två tekniker som kommer att ge dig saftiga och välsmakande biffar:

 1. Snabbgrillning för ett vackert grillmönster: Lägg din flankstek på grillgallret och grilla den i cirka 2 minuter. Vrid sedan steken ett kvarts varv och grilla i ytterligare 2 minuter för att skapa ett vackert grillmönster på köttet.
 2. Indirekt grillning för medium-rare perfektion: Vänd flanksteken och grilla den andra sidan i 2 x 2 minuter. Håll kärntemperaturen på 53 °C för att uppnå en medium-rare stek. För att bevara köttsaften och ge smak låter du steken vila i ca 6 minuter, inslagen i aluminiumfolie.
 3. Skärning och servering: Efter viloperioden kryddar du flanksteken med salt och peppar. Skär sedan köttet i biffar eller skivor tvärs över muskelfibrerna för att säkerställa mörhet och lätt tuggning. Servera med din förberedda örtolja för att lyfta smakerna ännu mer.

Recept för variation

För att ge dig ännu mer variation och spännande smaker har jag två läckra recept för grillad flankstek att dela med mig av:

Kryddig asiatisk marinad

Ingredienser:

 • 700 g flankstek
 • 1/4 kopp sojasås
 • 1/4 kopp färskpressad apelsinjuice
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 3 salladslökar, strimlade
 • 1/2 msk paprikapulver
 • 2 msk olivolja
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar

Instruktioner:

 1. I en skål, blanda sojasås, färskpressad apelsinjuice, finhackad vitlök, strimlade salladslökar, paprikapulver, olivolja, salt och svartpeppar. Rör om väl tills alla ingredienser är ordentligt blandade.
 2. Lägg flanksteken i en platspåse och häll över marinaden. Se till att marinaden täcker köttet helt. Förslut påsen och låt steken marinera i kylen i minst 1 timme för att låta smakerna kombineras. Ju längre marineringstiden, desto mer smak absorberas av köttet.
 3. Förbered grillen för direkt värme och värm upp den till medelhög till hög temperatur.
 4. Ta ut flanksteken ur marinaden och skaka av eventuell överflödig marinad. Spara marinaden för senare användning.
 5. Placera flanksteken på grillgallret och grilla den i cirka 5 minuter på varje sida, eller tills den når önskad innertemperatur. Använd en köttermometer för att kontrollera doneness. Medium-rare till medium brukar vara runt 55-60 °C.
 6. När steken är klar, ta bort den från grillen och låt den vila i några minuter under aluminiumfolie för att låta köttsaften fördela sig och bevara saftigheten.
 7. Skär flanksteken i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna för att säkerställa mörheten.
 8. Värm upp den sparade marinaden i en kastrull och låt den koka upp. Låt den sedan sjuda i några minuter för att tjockna till en sås.
 9. Servera flanksteksskivorna och häll den uppvärmda marinadsåsen över. Servera med dina favoritsidorätter, som ångad ris, wokade grönsaker eller en frisk sallad.

Nyfiken på fler recept? Ta en titt på sidan för grillrecept eller gå direkt till det här med grillad halloumi.

Grillad flankstek med kryddig BBQ-glaze

Ingredienser:

 • 700 g flankstek
 • 1/4 kopp ketchup
 • 2 msk brunt socker
 • 1 msk Worcestershiresås
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk lökpulver
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk liquid smoke
 • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

 1. Förbered grillen genom att tända kol och värm den till medelhög värme.
 2. Förbered flanksteken genom att ta bort hinnan från den platta sidan och skär bort eventuellt överflödigt fett.
 3. I en skål, blanda ketchup, brunt socker, Worcestershiresås, vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver och liquid smoke. Rör om väl tills alla ingredienser är ordentligt blandade.
 4. Pensla glazen över hela ytan av flanksteken, se till att täcka den jämnt.
 5. Placera flanksteken på grillen och grilla den i cirka 5-7 minuter per sida, eller tills den når önskad innertemperatur. Använd en köttermometer för att säkerställa korrekt tillagning. Medium-rare till medium är vanligtvis runt 55-60 °C.
 6. Under grillningen, pensla flanksteken med glazen med jämna mellanrum för att bygga upp en härlig karamelliserad yta.
 7. När steken är klar, ta bort den från grillen och låt den vila i några minuter under aluminiumfolie för att låta köttsaften fördela sig.
 8. Skär flanksteken i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna för att bevara mörheten.
 9. Servera flanksteken varm och njut av den läckra rökiga smaken tillsammans med en sallad eller dina favoritsidorätter.

Kom ihåg att grilla flankstek kan vara en konst som kräver viss erfarenhet för att uppnå perfektion.

Justera tillagningstiden efter din egen grill och din personliga preferens för köttets doneness. Var noga med att använda en köttermometer, till exempel en mätsticka, för att få den önskade innertemperaturen.

Sammanfattning: Grilla flankstek

Jag hoppas att dessa tips och läckra recept kommer att inspirera dig att ge dig ut i grillandets konst och experimentera med grilla flankstek. Kom ihåg att grilla är en passion och en process att njuta av.

Var inte rädd att testa olika marinader, kryddningar och tillagningstekniker för att skapa din egen signaturstil.

Så, ta fram grillen och ge dig själv och dina gäster en oförglömlig smakupplevelse med en perfekt grillad flankstek!

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea