Grilla hamburgare

Grilla hamburgare – tips på hur du får riktigt saftiga burgare [2024]

Finns det något som kan associeras lika starkt med grillning som att grilla hamburgare? En riktigt god och saftig burgare slår det mesta och fungerar för de flesta!

Hamburgare kan grillas med alla möjliga typer av kött och passar lika bra för vuxna som för barn. Beroende på vilka tillbehör du har kan hamburgaren vara en del av en riktigt härlig grillfest, men den kan också fungera som en ”starter” – eller som en finare huvudrätt.

Med hamburgaren behövs det sällan speciellt många ingredienser för att lyckas, men det krävs dock ett kött som är av hög kvalitet och en riktigt het grill.

Grilla hamburgare av högrevsfärs

Vilken sorts kött du väljer till dina hamburgare kan bara du bestämma. Det finns både vegetariska färser som sojafärs eller oumph, men också kycklingfärs eller högrevsfärs. Det sistnämnda är kanske den typen av färs som är mest vanlig och som kan ses som ett säkert kort.

Högrevsfärs är grov mald på grund av den höga fetthalten och lämpar sig perfekt för smaskiga och saftiga hamburgare.

Förbered köttet

För att lyckas med dina hamburgare är förberedelsen viktigare än man kan tro. Vi på Grillfakta rekommenderar att du börjar med att blöta dina händer när du ska forma hamburgarna, eftersom detta gör att färsen inte klibbar fast på samma sätt.

Se även till att du har adderat de kryddor som du vill använda dig av innan. I de flesta fall räcker det gott och väl med salt och peppar, eftersom många väljer att kombinera sitt kött med heta såser och dressingar när det är klart.

Om du inte har något problem med att addera mer fett kan du till och med smörja in händerna med lite olja innan du drar igång.

Förbered grillen

Det är inte bara köttet som ska förberedas, utan även grillen. Starta den gärna i god tid, eftersom det kan ta cirka 30-40 minuter innan du har fått den riktigt varm.

Oavsett om du valt den bästa kolgrillen eller en ny gasolgrill så är det viktigt att se till att gallret är ordentligt hett innan köttet läggs på – annars finns det risk för att färsen fastnar.

Så får du saftiga hamburgare

Blir dina hamburgare lätt torra? Då gör du säkerligen det vanligaste misstaget som många noviser gör. Många tror att köttet blir klart snabbare om man pressar ner färsen på grillen, men sanningen är att detta bara gör den torr och kompakt istället.

Pressa inte ihop köttet allt för hårt utan låt det vara ”luftigt”. Det gör grillade hamburgare saftiga. Använd gärna en hamburgerpress om du vill ta dina burgare till nästa nivå.

Satsa gärna på en högrevsfärs av hög kvalitet och där man har använt sig av en grov mald teknik. Dessa färser är kända för att ha en högre fetthalt och håller hamburgaren mör!

Tillbehör när du ska grilla hamburgare

Till hamburgare kan du i stort sett ha vilka tillbehör du vill. Det knapriga och härliga hamburgerbrödet känns givet för de allra flesta, men du kan även passa på att grilla grönsaker som majskolvar, sparris eller zucchini som kan användas som goda och välsmakande tillbehör.

För att få den riktiga hamburgerkänslan får du naturligtvis inte glömma bort såser, dressingar och ost. Vill du ta en genväg kan du alltid fuska ihop en god BBQ-sås med bara några få ingredienser.

Osten kan du med fördel lägga på hamburgaren när den befinner sig i det sista tillagningsstadiet på grillen för att få den sådär härligt smält.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea