Entrecote

Grilla entrecôte – hitta rätt temperatur och kryddning [2023]

Att grilla entrecôte är en riktig klassiker, och det finns många orsaker till varför. Köttet är mört och har en riktigt god smak, men också en hög fetthalt, vilket gör det till en storfavorit.

För att ditt kött inte ska bli hårt och segt behöver du se till att samla på dig riktigt bra tips inför sommarens alla grillningar. Vi på Grillfakta hjälper dig att lyckas, häng med!

Recepttips: Vitlöksgratinerad entrecote (SVT)

Torka av entrecôte med papper

Entrecôte behöver förberedas sätt innan du lägger det på grillen. Det är till exempel bra att se till att köttet är rumstempererat innan du kommer igång, eftersom detta bidrar till en mycket finare och godare stekyta.

Det är även rekommenderat att du använder papper till att torka av köttet med innan tillagning.

Att torka av köttet minskar risken för att fett droppar ner i grillen, vilket kan orsaka fettbrand om oturen är framme. Bra förberedelser gör det också enklare att rengöra grillen.

Kom även ihåg att krydda köttbitarna både innan och efter grillningen. På så sätt får du den där perfekta aromen när det är dags att äta. Särskilt grovmalt salt tränger in bra i köttet, tack vare att entrecôte är så pass fett.

Salt kan du med fördel använda under hela matlagningen, men observera att havssalt gör sig bäst att använda när köttet är klart.

Entrecote

Tumregel för att grilla entrecôte är att om skivorna är omkring 1,5 centimeter tjocka ska köttet grillas på hög värme i ungefär 2-3 minuter per sida så att innertemperaturen är 58 grader Celsius.

Recepttips: Reversed rib eye steak – entrecôte med rubb (SVT)

Så får du rätt innertemperatur

Entrecôte är ett kött som kan tillagas på flera olika sätt. Huruvida man föredrar köttet välstekt, medium eller blodigt är individuellt, men innertemperaturen kommer här att ha stor betydelse för resultatet.

Det vanligaste är att man använder sig av skivad entrecôte istället för hel.

Skivad entrecôte ska först grillas på en mycket hög värme, för att därefter grillas med indirekt värme. På så sätt blir köttet genomstekt, samtidigt som det får en vacker grillyta.

Grilla entrecôte med rätt temperatur:

  • Välstekt entrecôte =  65 ºC (innertemperatur)
  • Medium entrecôte = 58 ºC (innertemperatur)
  • Blodig entrecôte = 54 ºC (innertemperatur)

Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt populära nyhetsbrev!

Recepttips: Entrecote med hemmalagad bearnaisesås (SVT)

Kryddor och vin till grillad entrecôte

En riktigt fin köttbit ska naturligtvis avnjutas på rätt sätt, med rätt kryddning och med rätt typ av tillbehör. Ett tips kan vara att grilla grönsaker, eller rent av laga mat med ogräs, för att få fräscha tillbehör.

Eftersom köttet i sig är väldigt smakrikt, tack vare det insprängda fettet, behöver man sällan använda sig av fler kryddor än klassiskt salt och peppar när man grillar entrecôte.

Marinader och ”socker-rub” kan naturligtvis vara gott, men risken för att du bränner köttet är då större än om du grillar ”naturellt”. Smör är ett säkert kort.

Som tidigare nämnt bör salt användas under hela matlagningen, medan peppar bör tillsättas innan och efter grillning.

Grillad entrecote

Till en god bit kött passar förstås ett gott glas vin. Grilla entrecôte med ett passande rött vin som är smakfullt och djärvt och som kan hjälpa till att höja intensiteten i maten.

Fruktiga röda viner är också att rekommendera, till exempel Cabernet Franc eller Merlot som innehåller mycket kraftfulla och smakrika druvor. Det finns även alkoholfria viner på populära druvor.

Recepttips: Entrecôte med päron, valnötter och gorgonzola (SVT)

Sammanfattning: Grilla entrecôte

Hur länge ska entrecôte grillas?

Entrecôte ska grillas mellan två till tre minuter per sida om köttbiten är ungefär 1,5 centimeter tjock. Tjockare bitar ska grillas något längre och tvärtom. Med en mätsticka till grillen är det enkelt att hålla koll på innertemperaturen.

Vilken innertemperatur ska jag grilla entrecôte?

Medium entrecôte ska ha innertemperatur på 58 grader Celsius. För blodig köttbit räcker det med 54 grader. Välstekt entrecôte bör nå  65 grader. Behöver du en grilltermometer? Vi rekommenderar Weber iGrill.

Vilka tillbehör passar till grillad entrecôte?

Potatis, grillade grönsaker, ris och till och med pasta passar till grillad entrecôte. Även päron, valnötter och gorgonzola-ost är tillbehör som kompletterar köttets fina smak på ett bra sätt. På detta sätt är entrecôte ett väldigt flexibelt kött att bjuda på.

Vill du veta (ännu) mer om grillning?

Fler grilltips, till exempel vad man ska tänka på när man grillar vildsvin, kyckling eller halloumi, hittar du här på Grillfakta.

Missa inte heller våra populära grillguider, bland annat om hur en rökgrill fungerar och varför en pelletsgrill kan vara ett bra val. Vi har också gedigna och enkla guider om du ska välja bästa kolgrill eller köpa gasolgrill.

Recepttips: Entrecote weeping tiger style (SVT)

Erbjudande i samarbete med Linas Matkasse: Få 30% rabatt på första kassen!

Få 30% rabatt på din första matkasse och 20% på dina två nästa. Du sparar upp till 1 147,30 kr på tre matkassar (med Enkelt & Lättlagat 6 personer, 5 middagar).

Erbjudandet är giltigt till och med 31 oktober, med leveranser till och med 21 november. Erbjudandet gäller endast nya kunder och du får det när du skapar ett konto via länken/knappen.

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Grillrea