Entrecote

Grilla entrecôte – få rätt temperatur, marinad och kryddning [2024]

Att grilla entrecôte är en riktig klassiker, och det finns många orsaker till varför. Köttet är mört och har en riktigt god smak, men också en hög fetthalt, vilket gör det till en storfavorit.

För att ditt kött inte ska bli hårt och segt behöver du se till att samla på dig riktigt bra tips inför sommarens alla grillningar.

Vi på Grillfakta hjälper dig att lyckas, till exempel så att du får rätt innertemperatur på grillad entrecôte.

Häng med!

Recepttips: Vitlöksgratinerad entrecote (SVT), eller varför inte Helstekt entrecôte med svampsås och rostad potatis

Torka av entrecôte med papper

Entrecôte behöver förberedas rätt innan du lägger det på grillen. Det är till exempel bra att se till att köttet är rumstempererat innan du kommer igång, eftersom det bidrar till en mycket finare och godare stekyta.

Det är även bra att du använder papper till att torka av köttet med innan tillagning.

Att torka av köttet minskar risken för att fett droppar ner i grillen, vilket kan orsaka fettbrand om oturen är framme. Bra förberedelser gör det också enklare att rengöra grillen efteråt.

Kom även ihåg att krydda köttbitarna både innan och efter grillningen. På så sätt får du den där perfekta aromen när det är dags att äta. Särskilt grovmalt salt tränger in bra i köttet, tack vare att entrecôte är så pass fett.

Salt kan du med fördel använda under hela matlagningen, men observera att havssalt gör sig bäst att använda när köttet är klart. Kryddningen beror också på om du ska ha marinad till din entrecôte.

Entrecote

Tumregeln för att grilla entrecôte är att om skivorna är omkring 1,5 centimeter tjocka ska köttet grillas på hög värme i ungefär 2-3 minuter per sida så att innertemperaturen är 58 grader Celsius.

Recepttips: Reversed rib eye steak – entrecôte med rubb (SVT)

Så får du rätt innertemperatur

Entrecôte är ett kött som kan tillagas på flera olika sätt. Huruvida man föredrar köttet välstekt, medium eller blodigt är individuellt, men innertemperaturen kommer här att ha stor betydelse för resultatet.

Det vanligaste är att man använder sig av skivad entrecôte istället för hel.

Skivad entrecôte ska först grillas på en mycket hög värme, för att därefter grillas med indirekt värme. På så sätt blir köttet genomstekt, samtidigt som det får en vacker grillyta.

Grilla entrecôte med rätt temperatur:

  • Välstekt entrecôte =  65 ºC (innertemperatur)
  • Medium entrecôte = 58 ºC (innertemperatur)
  • Blodig entrecôte = 54 ºC (innertemperatur)

Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt populära nyhetsbrev!

Recepttips: Entrecote med hemmalagad bearnaisesås (SVT)

Kryddor och vin till grillad entrecôte

En riktigt fin köttbit ska naturligtvis avnjutas på rätt sätt, med rätt kryddning och med rätt typ av tillbehör. Ett tips kan vara att grilla grönsaker, eller rent av laga mat med ogräs, för att få fräscha tillbehör.

Eftersom köttet i sig är väldigt smakrikt, tack vare det insprängda fettet, behöver man sällan använda sig av fler kryddor än klassiskt salt och peppar när man grillar entrecôte.

Marinad till entrecôte

Marinader och ”socker-rub” kan naturligtvis vara gott, men risken för att du bränner köttet är då större än om du grillar ”naturellt”. Smör är ett säkert kort.

Här är tre marinader för grillad entrecôte som du kan testa:

Marinad nr 1: Vitlök- och örtmarinad

Ingredienser:
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • 2 msk färsk timjan, hackad
  • Saft från 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
  1. Blanda alla ingredienser i en skål.
  2. Marinera entrecoten i blandningen i minst 30 minuter, eller helst över natten.
  3. Grilla entrecoten enligt ditt föredragna tillagningsgrad.

Marinad nr 2: Honung-sojasås

Ingredienser:
  • 1/4 dl sojasås
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • Saft från 1 lime
  • 1 tsk riven ingefära
Instruktioner:
  1. Blanda sojasås, honung, olivolja, vitlök, limejuice och riven ingefära i en skål.
  2. Marinera entrecoten i blandningen i minst 30 minuter.
  3. Grilla entrecoten till önskad tillagningsgrad.

Marinad nr 3: Balsamvinäger och dijonsenap

Ingredienser:
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk Dijon senap
  • 1/4 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • Färskmalen svartpeppar efter smak
Instruktioner:
  1. Blanda balsamvinäger, Dijonsenap, olivolja, finhackad vitlök och svartpeppar i en skål.
  2. Marinera entrecoten i blandningen i minst 30 minuter.
  3. Grilla entrecoten och njut av den goda smaken.

Valet av marinad beror på din personliga smakpreferens, så känn dig fri att anpassa ingredienserna efter dina egna smakpreferenser.

Se till att låta köttet vila i några minuter efter grillningen innan du skär det för att låta safterna fördela sig.

Recept på helstekt entrecote med svampsås och rostad potatis

Här följer ett recept på entrecote som jag tror du kommer tycka om!

Ingredienser:

För entrecoten:

  • 1 hel entrecote (cirka 1,5 kg)
  • 2 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 rosmarinkvistar
  • Salt och svartpeppar efter smak

För svampsåsen:

  • 200 g blandade svampar (till exempel champinjoner, shiitake, ostronsvamp)
  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • Färsk timjan och persilja, hackad
  • Salt och svartpeppar efter smak

För rostad potatis:

  • 800 g små potatisar, skrubbad och skuren i klyftor
  • 2 msk olivolja
  • Färsk rosmarin, hackad
  • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner:

För entrecoten:

  1. Ta ut entrecoten från kylskåpet och låt den komma upp i rumstemperatur.
  2. Värm ugnen till 200 grader Celsius.
  3. Gnid in entrecoten med olivolja, krossad vitlök, rosmarin, salt och svartpeppar.
  4. Värm upp en stekpanna över hög värme och bryn entrecoten på alla sidor för att få en fin stekyta.
  5. Flytta över entrecoten till en ugnsfast form och stek i ugnen i cirka 25-30 minuter eller tills önskad innertemperatur är nådd.
  6. Ta ut entrecoten från ugnen och låt den vila under folie medan du förbereder såsen.

För svampsåsen:

  1. I samma stekpanna, tillsätt smör och stek lök och vitlök tills de är mjuka.
  2. Tillsätt svamparna och stek tills de fått färg och släppt ut sin vätska.
  3. Häll i det röda vinet och låt det koka upp, skrapa upp eventuella bitar från botten.
  4. Tillsätt köttbuljong och låt det sjuda i några minuter.
  5. Tillsätt grädde, färsk timjan och persilja. Låt såsen koka i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

För rostad potatis:

  1. Blanda potatisarna med olivolja, hackad rosmarin, salt och svartpeppar. Rosta dem i ugnen vid 200 grader Celsius tills de är gyllenbruna och krispiga.
  2. Servera den helstekta entrecoten skivad med svampsås över och rostad potatis på sidan.

Det här receptet ger en elegant och smakrik måltid perfekt för speciella tillfällen. Hoppas det blir uppskattat!

Grillad entrecote

Till en god bit kött passar förstås ett gott glas vin. Grilla entrecôte med ett passande rött vin som är smakfullt och djärvt och som kan hjälpa till att höja intensiteten i maten.

Fruktiga röda viner är också att rekommendera, till exempel Cabernet Franc eller Merlot som innehåller mycket kraftfulla och smakrika druvor. Det finns även alkoholfria viner på populära druvor.

Recepttips: Entrecôte med päron, valnötter och gorgonzola (SVT)

Sammanfattning: Grilla entrecôte

Hur länge ska entrecôte grillas?

Entrecôte ska grillas mellan två till tre minuter per sida om köttbiten är ungefär 1,5 centimeter tjock. Tjockare bitar ska grillas något längre och tvärtom. Med en mätsticka till grillen är det enkelt att hålla koll på innertemperaturen.

Vilken innertemperatur ska jag grilla entrecôte?

Medium entrecôte ska ha innertemperatur på 58 grader Celsius. För blodig köttbit räcker det med 54 grader. Välstekt entrecôte bör nå  65 grader. Behöver du en grilltermometer? Vi rekommenderar Weber iGrill.

Vilka tillbehör passar till grillad entrecôte?

Potatis, grillade grönsaker, ris och till och med pasta passar till grillad entrecôte. Även päron, valnötter och gorgonzola-ost är tillbehör som kompletterar köttets fina smak på ett bra sätt. På detta sätt är entrecôte ett väldigt flexibelt kött att bjuda på.

Vill du veta (ännu) mer om grillning?

Fler grilltips, till exempel vad man ska tänka på när man grillar vildsvin, kyckling eller halloumi, hittar du här på Grillfakta.

Missa inte heller våra populära grillguider, bland annat om hur en rökgrill fungerar och varför en pelletsgrill kan vara ett bra val. Vi har också gedigna och enkla guider om du ska välja bästa kolgrill eller köpa gasolgrill.

Recepttips: Entrecote weeping tiger style (SVT)

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea