Entrecote

Grilla entrecôte – hitta rätt temperatur och kryddning

Att grilla entrecôte är en riktig klassiker, och det finns många orsaker till varför. Köttet är mört och har en riktigt god smak, men också en hög fetthalt, vilket gör det till en storfavorit.

För att ditt kött inte ska bli hårt och segt behöver du se till att samla på dig riktigt bra tips inför sommarens alla grillningar.

Vi på Grillfakta hjälper dig att lyckas!

Torka av entrecôte med papper

Entrecôte behöver förberedas på ett bra sätt innan du lägger det på grillen. Det är till exempel bra att se till att köttet är rumstempererat innan du kommer igång, eftersom detta bidrar till en mycket fin och god stekyta.

Det är även rekommenderat att du använder papper till att torka av köttet med innan tillagning. Kom även ihåg att krydda både innan och efter grillningen. På så sätt får du den där perfekta aromen när det är dags att äta.

Att torka av köttet minskar risken för att fett droppar ner i grillen, vilket kan orsaka fettbrand om oturen är framme. Bra förberedelser gör det också enklare att rengöra grillen.

Entrecote

Salt kan du med fördel använda under hela matlagningen, men observera att havssalt gör sig bäst att använda när köttet är klart.

Så får du rätt innertemperatur

Entrecôte är ett kött som kan tillagas på flera olika sätt. Huruvida man föredrar köttet välstekt, medium eller blodigt är individuellt, men innertemperaturen kommer här att ha stor betydelse för resultatet.

Det vanligaste är att man använder sig av skivad entrecôte istället för hel. Skivad entrecôte ska först grillas på en mycket hög värme, för att därefter grillas med indirekt värme. På så sätt blir köttet genomstekt, samtidigt som det får en vacker grillyta.

Grilla entrecôte med rätt temperatur:

  • Välstekt entrecôte =  65 ºC (innertemperatur)
  • Medium entrecôte = 58 ºC (innertemperatur)
  • Blodig entrecôte = 54 ºC (innertemperatur)

Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt populära nyhetsbrev!

Kryddor och vin till grillad entrecôte

En riktigt fin köttbit ska naturligtvis avnjutas på rätt sätt, med rätt kryddning och med rätt typ av tillbehör. Ett tips kan vara att grilla grönsaker, eller rent av laga mat med ogräs, för att få fräscha tillbehör.

Eftersom köttet i sig är väldigt smakrikt, tack vare det insprängda fettet, behöver man sällan använda sig av fler kryddor än klassiskt salt och peppar när man grillar entrecôte.

Marinader och ”socker-rub” kan naturligtvis vara gott, men risken för att du bränner köttet är då större än om du grillar ”naturellt”.

Som tidigare nämnt bör salt användas under hela matlagningen, medan peppar bör tillsättas innan och efter grillning.

Grillad entrecote

Till en god bit kött passar förstås ett gott glas vin. Grilla entrecôte med ett passande rött vin som är smakfullt och djärvt och som kan hjälpa till att höja intensiteten i maten.

Fruktiga röda viner är också att rekommendera, till exempel Cabernet Franc eller Merlot som innehåller mycket kraftfulla och smakrika druvor.

Vill du veta (ännu) mer om grillning?

Fler grilltips, till exempel vad man ska tänka på när man grillar vildsvin, kyckling eller halloumi, hittar du här på Grillfakta.

Missa inte heller våra populära grillguider, bland annat om hur en rökgrill fungerar och varför en pelletsgrill kan vara ett bra val. Vi har också gedigna och enkla guider om du ska välja bästa kolgrill eller köpa gasolgrill.

Vad sägs om ett nyhetsbrev med gratis grilltips?

Då har du kommit rätt. Grillbrevet från oss på Grillfakta låter som något för dig!

I Grillbrevet sammanställer vi varannan vecka tips och artiklar om grillning.

Start söndag 13 mars

Som prenumerant får du allmän kunskap, förslag på smarriga recept och tips på nya grillmodeller och annan utrustning som gör grillningen roligare!

Det första nyhetsbrevet skickas söndag 13 mars. Och självklart är det helt gratis!

Prenumerera här:

Varukorg
Grillrea