Korean BBQ

Vad är Korean BBQ?

Det koreanska köket är en mycket populär mat-trend för tillfället. Kimchi, Bibimbap och inte minst recept på Korean BBQ har slagit igenom stort även utanför Koreahalvöns gränser.

I den här artikeln kan du läsa mer om vad Korean BBQ är för något och hur du kan fixa dina egna koreanska grillkväll. Du hittar även ett par recept.

Vad är Korean barbecue?

Koreansk BBQ är en mycket smakrik och färggrann matupplevelse. Den utgörs av grillat kött inslaget i tunna salladsblad tillsammans med många olika välsmakande såser. Till det serveras en rad olika sidorätter.

Typiskt för koreansk BBQ är att köttet grillas på en bordsgrill. På koreanska restauranger är grillen ofta inbyggd i bordet, men det går även bra att ställa en mindre grill direkt på bordet.

Korean BBQ grillas vanligtvis på en kolgrill eller en gasolgrill.

Även grönsaker på grillen

Det är vanligast att grilla olika sorters kött, men även skaldjur och grönsaker kan läggas på grillen.

Köttet är ofta marinerat med olika såser och smaksättningar som är typiska för det koreanska köket, bland annat soja, mirin, sesamolja, vitlök, chili, peppar, lök och socker.

Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt populära nyhetsbrev!

Vad skiljer Korean BBQ från American BBQ?

Det finns många viktiga skillnader mellan Korean BBQ och American BBQ. Den främsta skillnaden är grillens storlek och placering.

Grillen som används för Korean BBQ placeras framför gästerna så att alla kan grilla sitt kött själva direkt på bordet.

Det finns många olika sorters American BBQ, men gemensamt för de olika stilarna är att köttet grillas på en större grill innan det serveras.

Kött i tunna skivor

Även storleken på köttet skiljer sig en hel del. Den koreanska barbecuen använder sig oftast av tunt skivade köttbitar eller dylikt. Det gör att tillagningsprocessen är kort vilket gör att alla gäster snabbt och enkelt kan tillaga sitt kött på grillen.

American BBQ å andra sidan använder ofta större köttstycken som får ligga på grillen under lång tid och bli riktigt möra innan de serveras.

Självklart skiljer sig även smaksättningarna. Korean BBQ använder sig av typiska koreanska smaker, exempelvis soja, ingefära och mirin.

I den amerikanska barbecuen är det vanligare med rökigare smaker.

Artikelförslag: Guide till pelletsgrill (smoker)

Så gör du Korean BBQ hemma

Du kan såklart även göra din egna koreanska barbecue och grilla köttet ”gangnam style”.

Välj en liten grill

Använd gärna en mindre grill som kan ställas mitt på matbordet om du vill skapa den rätta känslan. Det går även bra att samla gästerna runt en större grill alternativt använda en engångsgrill.

Om du lyckas få tag på en bra bordsgrill är det såklart bäst eftersom det ger alla gästerna möjlighet att grilla sitt egna kött direkt på grillen.

Tillverkare som Weber satsar allt mer på portabla grillar.

Entrecôte och kyckling är säkra kort

Köttet är såklart en viktig del av den koreanska BBQ. Du kan med fördel servera olika sorters kött som gästerna själva får grilla. Tunt skivad entrecôte, fläsksida, ryggbiff och kyckling passar bra för koreansk BBQ.

Även marinerade revbensspjäll lämpar sig för en koreansk grillning.

Artikelförslag: Så kan du fuska ihop en BBQ-sås med bara tre ”ingredienser”

Toppa med koranska kryddor

Glöm inte typiska koreanska tillbehör som kimchi, ssamjang (koreansk BBQ-sås), edamamebönor, kålsallad, misodipp, salladsblad, ris och andra typiska smårätter.

Kimchi är en mycket populär sidorätt som även är Sydkoreas nationalrätt. Det är fermenterad kål som är smaksatt med bland annat chili, ingefära och vitlök. Den passar utmärkt till det grillade köttet, vilket du ser i det här receptet.

Recept på Korean BBQ

Här följer några populära koreanska grillrecept:

Recept på koreansk BBQ flankstek med sesammarinad

Den här koreanska BBQ-rätten är full av smak och har en underbar konsistens. Marinaden ger köttet en härlig sötma, medan sesamfröna ger en härlig knaprig textur.

Ingredienser:

  • 500 g flankstek
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk honung
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk ingefära, finhackad
  • 2 msk riven päron
  • 1 msk risvin
  • 1 tsk riven limezest
  • 1 msk sesamfrön
  • Salladsblad och ris till servering

Instruktioner:

  1. Börja med att göra marinaden. Blanda sojasås, sesamolja, honung, finhackad vitlök, finhackad ingefära, riven päron, risvin, limezest och sesamfrön i en skål.
  2. Lägg flanksteken i marinaden och vänd på köttet så att marinaden täcker hela ytan. Täck skålen med plastfolie och låt köttet marinera i minst 2 timmar i kylen.
  3. Ta ut köttet ur kylen och låt det komma upp i rumstemperatur i 30 minuter. Värm upp en grillpanna eller utomhusgrill till hög värme.
  4. Ta ut köttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper. Grilla köttet i ca 3-4 minuter på varje sida tills det är genomstekt och har fina grillränder.
  5. Låt köttet vila i ca 5 minuter innan du skär det i tunna skivor mot köttfibrerna.
  6. Servera flanksteken med salladsblad och ris. Ta en salladsblad och lägg en bit kött på det, rulla ihop och ät som en wrap. Det går också bra att äta köttet med ris och eventuellt lite extra sås.

Recept på koreansk BBQ-fläsk med kimchi-sallad

Det här är en enkel men smakrik koreansk BBQ-rätt som är perfekt för en lätt sommarmiddag. Marinaden ger fläskköttet en härlig kryddighet och sötma, medan salladen ger en frisk kontrast med sin sura och kryddiga smak.

Ingredienser:

  • 600 g fläskkött, t.ex. kotlett eller fläskkarré
  • 3 msk sojasås
  • 3 msk sesamolja
  • 2 msk råsocker
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk ingefära, finhackad
  • 2 msk risvin
  • 1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • Saft från 1 lime
  • 1/2 huvud isbergssallad, strimlad
  • 2 morötter, tunt skivade
  • 1/2 gurka, tunt skivad
  • 1 kopp kimchi (koreansk fermenterad grönsaksblandning)
  • 2 msk risvinäger
  • 2 tsk honung
  • 1/2 kruka koriander, hackad
  • 2 msk sesamfrön

Instruktioner:

  1. Börja med att göra marinaden genom att blanda sojasås, sesamolja, råsocker, finhackad vitlök, finhackad ingefära, risvin, gochujang och limejuice i en skål.
  2. Skär fläskköttet i tunna skivor, cirka 0,5 cm tjocka. Lägg skivorna i marinaden och rör om så att de täcks av marinaden. Täck skålen med plastfolie och låt marinera i kylen i minst 1 timme.
  3. Värm upp en grillpanna eller utomhusgrill till hög värme. Grilla fläskköttet i ca 2-3 minuter på varje sida, eller tills det är genomstekt och har fina grillränder.
  4. Förbered salladen genom att blanda strimlad isbergssallad, tunt skivade morötter och gurka, och kimchi i en stor skål.
  5. Blanda risvinäger, honung och hackad koriander i en annan skål och rör om. Häll blandningen över salladen och rör om tills allt är väl blandat.
  6. Servera det grillade fläskköttet med kimchi-salladen på sidan och strö över sesamfrön.

Recept på grillad koreansk kyckling med sesamsås

Det här är en läcker rätt som kombinerar den härliga smaken av koreansk BBQ med grillad kyckling. Marinaden ger kycklingen en härlig kryddighet och söthet, medan sesamsåsen ger en krämig och aromatisk smak som passar perfekt ihop med kycklingen.

Ingredienser:

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk sojasås
  • 2 msk risvin eller mirin
  • 2 msk honung
  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk ingefära, finhackad
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1/2 kopp japansk majonnäs
  • 1 msk sesamolja
  • 1 tsk risvin eller mirin
  • Saften från 1/2 lime

Instruktioner:

  1. Blanda sojasås, risvin eller mirin, honung, gochujang, sesamolja, finhackad vitlök och ingefära i en skål för att göra marinaden.
  2. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg dem i marinaden och blanda ordentligt så att marinaden täcker kycklingen helt. Låt marinera i kylskåpet i minst 2 timmar, eller över natten.
  3. Rör ihop japansk majonnäs, sesamolja, risvin eller mirin och limejuice i en annan skål för att göra såsen. Ställ åt sidan.
  4. Ta ut kycklingen från marinaden och låt den rinna av. Grilla kycklingen på medelhög värme i cirka 10-15 minuter tills den är genomstekt och har en fin grillad yta.
  5. När kycklingen är klar, strö över rostade sesamfrön och fint skivade salladslökar.
  6. Servera kycklingen med sesamsåsen på sidan och njut av den kryddiga och smakfulla koreanska BBQ-upplevelsen!

Servera något av de här recepten på en grillfest eller en middag med vänner och familj, och imponera på dina gäster med din expertis på koreansk BBQ!

Korean BBQ

Lycka till med grillningen!

Vi på Grillfakta hoppas att du hittat vad du sökte efter kopplat till Korean BBQ och de senaste grilltrenderna.

Besök gärna startsidan för fler artiklar, eller ta en titt i avdelningen för råvaror och mat att grilla, till exempel tonfisk, fläskfilé, oxfilé eller lax.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea