Korean BBQ

Vad är Korean BBQ?

Det koreanska köket är en mycket populär mat-trend för tillfället. Kimchi, Bibimbap och inte minst Korean BBQ har slagit igenom stort även utanför Koreahalvöns gränser.

I den här artikeln kan du läsa mer om vad Korean BBQ är för något och hur du kan fixa dina egna koreanska grillkväll.

Vad är Korean barbecue?

Koreansk BBQ är en mycket smakrik och färggrann matupplevelse. Den utgörs av grillat kött inslaget i tunna salladsblad tillsammans med många olika välsmakande såser. Till det serveras en rad olika sidorätter.

Typiskt för koreansk BBQ är att köttet grillas på en bordsgrill. På koreanska restauranger är grillen ofta inbyggd i bordet, men det går även bra att ställa en mindre grill direkt på bordet.

Korean BBQ grillas vanligtvis på en kolgrill eller en gasolgrill.

Även grönsaker på grillen

Det är vanligast att grilla olika sorters kött, men även skaldjur och grönsaker kan läggas på grillen.

Köttet är ofta marinerat med olika såser och smaksättningar som är typiska för det koreanska köket, bland annat soja, mirin, sesamolja, vitlök, chili, peppar, lök och socker.

Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt populära nyhetsbrev!

Vad skiljer Korean BBQ från American BBQ?

Det finns många viktiga skillnader mellan Korean BBQ och American BBQ. Den främsta skillnaden är grillens storlek och placering.

Grillen som används för Korean BBQ placeras framför gästerna så att alla kan grilla sitt kött själva direkt på bordet.

Det finns många olika sorters American BBQ, men gemensamt för de olika stilarna är att köttet grillas på en större grill innan det serveras.

Kött i tunna skivor

Även storleken på köttet skiljer sig en hel del. Den koreanska barbecuen använder sig oftast av tunt skivade köttbitar eller dylikt. Det gör att tillagningsprocessen är kort vilket gör att alla gäster snabbt och enkelt kan tillaga sitt kött på grillen.

American BBQ å andra sidan använder ofta större köttstycken som får ligga på grillen under lång tid och bli riktigt möra innan de serveras.

Självklart skiljer sig även smaksättningarna. Korean BBQ använder sig av typiska koreanska smaker, exempelvis soja, ingefära och mirin.

I den amerikanska barbecuen är det vanligare med rökigare smaker.

Artikelförslag: Guide till pelletsgrill (smoker)

Så gör du Korean BBQ hemma

Du kan såklart även göra din egna koreanska barbecue och grilla köttet ”gangnam style”.

Välj en liten grill

Använd gärna en mindre grill som kan ställas mitt på matbordet om du vill skapa den rätta känslan. Det går även bra att samla gästerna runt en större grill alternativt använda en engångsgrill.

Om du lyckas få tag på en bra bordsgrill är det såklart bäst eftersom det ger alla gästerna möjlighet att grilla sitt egna kött direkt på grillen. Tillverkare som Weber satsar allt mer på portabla grillar.

Entrecôte och kyckling är säkra kort

Köttet är såklart en viktig del av den koreanska BBQ. Du kan med fördel servera olika sorters kött som gästerna själva får grilla. Tunt skivad entrecôte, fläsksida, ryggbiff och kyckling passar bra för koreansk BBQ.

Även marinerade revbensspjäll lämpar sig för en koreansk grillning.

Artikelförslag: Så kan du fuska ihop en BBQ-sås med bara tre ”ingredienser”

Toppa med koranska kryddor

Glöm inte typiska koreanska tillbehör som kimchi, ssamjang (koreansk BBQ-sås), edamamebönor, kålsallad, misodipp, salladsblad, ris och andra typiska smårätter.

Kimchi är en mycket populär sidorätt som även är Sydkoreas nationalrätt. Det är fermenterad kål som är smaksatt med bland annat chili, ingefära och vitlök. Den passar utmärkt till det grillade köttet.

Korean BBQ

Lycka till med grillningen!

Vi på Grillfakta hoppas att du hittat vad du sökte efter kopplat till Korean BBQ och de senaste grilltrenderna.

Besök gärna startsidan för fler artiklar, eller ta en titt i avdelningen för råvaror och mat att grilla, till exempel tonfisk, fläskfilé, oxfilé eller lax.

Missa inte våra populära köpguider:

Vad sägs om ett nyhetsbrev med gratis grilltips?

Då har du kommit rätt. Grillbrevet från oss på Grillfakta låter som något för dig!

I Grillbrevet sammanställer vi varannan vecka tips och artiklar om grillning.

Som prenumerant får du allmän kunskap, förslag på smarriga recept och tips på nya grillmodeller och annan utrustning som gör grillningen roligare.

Och självklart är det helt gratis!

Prenumerera här:

Varukorg
Grillrea