Grilla BBQ

Får man grilla på balkongen?

Till sommaren är det många som är sugna på att grilla mat hemma, men vad gäller egentligen för grillning på balkong eller terrass?

Om du bor i hus är det inga problem att plocka fram grillen när du känner dig grillsugen. Om du däremot bor i lägenhet är det dock viktigt att du först kollar med din bostadsrättsförening eller hyresvärd om det är tillåtet att grilla på balkongen.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för grillning när man bor i lägenhet eller radhus, till exempel en bostadsrätt eller hyresrätt.

Får jag grilla på min balkong?

Det tråkiga men korrekta svaret på frågan om man får grilla på balkongen är ”det beror på”. Det finns ingen specifik lag eller förbud om grillning på balkong utan det är upp till bostadsrättsföreningen eller hyresvärden att besluta om. Vissa typer av grillar kan vara tillåtna.

”I hyreslagen finns inga särskilda bestämmelser om grillning. Där står att man inte får utsätta sina grannar och omgivningen för störningar. Grillar man på ett sätt så att omgivningen inte störs så är det alltså OK, men man får inte grilla så att det osar förfärligt på grannarna.”

Utdrag från Sommarfrågor, Hyresgästföreningen

Elgrill kan vara tillåtet

Värden eller föreningen kan sätta upp egna reglera för vad som gäller i fastigheten du bor i. För att ta reda på vad som gäller för just din lägenhet bör du därför ta kontakt med din bostadsrättsförening om du bor i en bostadsrätt, respektive din hyresvärd om du bor i en hyresrätt.

Du bör även fråga värden eller föreningen vilken typ av grill som är tillåten. Ibland är gasolgrill, rökgrill och kolgrill förbjudet, men däremot kan det vara tillåtet att grilla med elgrill.

Att tänka på innan grillning på balkongen

Har din bostadsrättsförening eller hyresvärd sagt att det är okej att grilla på balkongen? Grattis! Det finns dock ytterligare några saker att tänka på innan du bjuder in till grillmiddag.

Dels bör du höra av dig till dina grannar och berätta för dem att du tänker grilla. Annars finns det risk att grannarna klagar på röklukten. Det här är ofta smidigt gjort i en lokal Facebook-grupp eller genom en lapp i hissen.

En elgrill osar mindre än kol- och gasolgrillar och kan därför vara ett bra alternativ om du har ”känsliga” grannar.

Säkerheten är A och O

Innan du sätter igång med grillningen är det självklart viktigt att du tänker på brandsäkerheten. Nedan följer några generella tips för säkert grillande på balkongen.

  • Lämna aldrig grillen utan uppsikt.
  • Placera inte grillen för nära husväggen eller något som kan fatta eld. Om din balkong är väldigt liten är det säkrare att använda en elgrill.
  • Placera inte grillen nära brandfarligt material.
  • Ha vatten eller brandsläckare i närheten. Släck aldrig en gasolgrill med vatten eftersom lågorna blir större om du häller vatten på dem.
  • Se till att grillen står stabilt och säkert.
  • Ta reda på om det råder eldningsförbud i din kommun, till exempel på grund av torka.

Min hyresvärd/förening säger nej till grillning, varför?

Det finns inget förbud mot grillning på balkongen, men hyresvärdar och föreningar har rätt att besluta om vilka regler som ska gälla i fastigheten. Många inför förbud mot grillning på grund av brandrisken, samt den störande grillröken.

I en fastighet med lägenheter är avstånden mellan grannarna små vilket gör att grilloset kan störa de kringliggande lägenheterna.

Vad är alternativen?

Om din förening har sagt nej till grillning på balkongen kan du fråga om du kan grilla med en elgrill.

De flesta föreningar förbjuder kol- och gasolgrillar, men är mer villigt inställda till elgrillar eftersom de inte ger ifrån sig lika mycket os. Dessutom är elgrillar mindre brandfarliga.

Ett sista tips från oss på Grillfakta är att du kan fråga din hyres- eller bostadsförening har några gemensamma grillytor som du kan utnyttja.

Rulla till toppen
Grillrea