Grillad griskind

Utomhusmatlagning i fokus för SweDish Pork

Laga mat över öppen eld, och avnjuta i naturen. SweDish Pork tar med höstens kampanj avstamp i den utbredda trenden kring outdoor cooking (utomhusmatlagning). Till sin hjälp har de SM-finalisterna i utomhusmatlagning, Knútur Kristjánsson och Mattias Hemhagen.

Med egenkomponerade recept ska de inspirera till att fortsätta umgås och laga mat utomhus, med svenskt klimatsmart griskött i fokus.

– Att nyttja naturen som kök och skafferi är inte längre bara för hurtfriska matfantaster. Allt fler hittar ut i den svenska naturen, och då finns det inget bättre än en måltid av grillat svenskproducerat griskött ihop med svamp, rotfrukter eller kål. Det var självklart att höstens fokus skulle involvera outdoor cooking, säger Mattias Espert, ordförande i Sveriges Grisföretagare/SweDish Pork och grisbonde.

Till vardags driver Knútur Kristjánsson restaurangen Rådhustorget No:1A i Falkenberg och Mattias Hemhagen är kökschef på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge. De är även aktuella som SM-finalister i tävlingen SM i Utomhusmatlagning där de deltar i team Eldiviður (Firewood). Finalen går av stapeln i maj nästa år.

Tips: Passa på och köp en ny grill under Black Week och Black Friday. Många grillar är ofta billigare när det är lågsäsong.

Vill inspirera med utomhusmatlagning

I höstkampanjen inspirerar kockarna konsumenterna med nytänkande och goda recept på fläsksida, griskind och karré. Allt lagat med svenska råvaror över öppen eld ute i naturen.

– Att laga mat över öppen eld ger en naturlig, rökig smak som gör svenskt griskött otroligt gott. Svenskt griskött är fint och saftigt, och ett av de mer klimatsmarta köttslagen. Det känns oerhört kul att genom SweDish Pork få dela med sig av recept att tillaga utomhus, och vi hoppas att många testar dem, säger Mattias Hemhagen.

Kampanjen med fokus på utomhusmatlagning går på Instagram och Youtube samt visas på SweDish Porks webbsida.

– Utöver att nå ut med spännande recept för utomhusmatlagning vill vi också öka konsumenternas kunskap om det svenska grisköttet. Det innehåller viktiga näringsämnen som kroppen behöver, och kött är ett av våra mest näringstäta livsmedel, det är få som vet det, menar Mattias Espert.

Mer om Knútur Kristjánsson och Mattias Hemhagen finns att läsa här om SM i utomhusmatlagning. Vill du ha tips på hur du lyckas grilla fläskfilé går du vidare till den artikeln.

Missa inte våra populära köpguider:

Den här texten är skriven av mig, Magnus. För några år sedan grundade jag bloggen Grillfakta. Tanken var att sajten skulle bli en av Sveriges största grillbloggar, vilket jag nu faktiskt törs säga har lyckats! Om mitt eget intresse för grillning? Jodå, hamburgare och halloumi är säkra kort när jag får tända grillen. Och även om grillning är en sommarsport så drar jag mig inte för att ibland grilla korv i kaminen på vintern. Hoppas du gillar min blogg! Besök gärna startsidan för att se de senaste inläggen, eller navigera i menyn till något som du tycker verkar intressant :).

Rulla till toppen
Grillrea