Grilla BBQ

Undersökning: Det här grillar svenska folket helst

En undersökning från YouGov, gjord på uppdrag av Elon, avslöjar svenskarnas grillvanor. Resultatet visar bland annat att många är positiva till grannars grilldoft, men har mindre tålamod med den egna glöden.

Undersökningen, som gjordes 2021, visar också att det oftast är mannen i hushållet som grillar och att det slarvas i stugorna med rengöringen efter grillkvällen.

Svenskarna har grillsäsong från maj till september

Svenskar älskar att grilla. Faktum är att 8 procent av svenskarna grillar hela året, även om maj är den månad då flest tar fram grillen, och september är månaden då flest ställer in grillen.

Undersökningen visar att det bara är en (1) procent av befolkningen som aldrig grillar. Istället grillar de flesta ”någon gång i veckan”, och fler än var femte grillar ”flera gånger i veckan”.

Grilla grillspett

Familjer med yngre barn och svenskar i medelåldern är de som grillar mest.

– Grillen är en perfekt samlingspunkt för både familj och vänner. Även om pandemin påverkat våra vanor ser vi att många fortsatt att grilla på ett sätt som varit okej utifrån rådande omständigheter, säger Camilla Waldmark, PR- och kommunikationsansvarig på Elon.

Män är oftast de som står vid grillen

Undersökningen från YouGov visar att det i en majoritet av fallen, 63 procent, är mannen i hushållet som ansvarar för grillningen. I 22 procent av de svenska hushållen roterar dock ansvaret.

91 procent av svenskarna uppger att de är nöjda med ansvarsfördelningen.

Mindre tålamod har man istället när det gäller att vänta in glöden.

Många grillar innan glöden är klar

40 procent av svenskarna börjar ibland grilla innan glöden är klar, medan 10 procent ofta börjar grilla innan man fått fin glöd.

– Grillning kan ibland vara en tålamodssport och med exempelvis hungriga barn runt bordet kan det vara förståeligt att man tar genvägar, säger Camilla Waldmark på Elon.

– Samtidigt ser vi hur många hittar andra lösningar, exempelvis ger väntkorvar till hungriga gäster i väntan på den perfekta glöden.

Glöd

Fläskkött är det vanligaste att grilla

Undersökningen visar att fläskkött (till exempel fläskfilé) är det som flest lägger på grillen, följt av nötkött, som till exempel entrecôte, och korv. Dock är det inte många som väljer att grilla vildsvin.

Och även om vegetariska alternativ hamnar längre ner på topplistan, med 5 procent, så har 20 procent av befolkningen grillat vegetariskt mer under det senaste året än tidigare.

Marinad är den populäraste smaksättningen, följt av lätt kryddning och glaze.

Topp 3 – det här grillar svenskarna helst:

  1. Fläskkött (32%)
  2. Nötkött (29%)
  3. Korv (14%)

Lästips: Missa inte vår populära artikel om att grilla oxfilé.

Grilldoften förgyller

Det är tydligt att svenskar gillar grannarnas grilldoft.

Faktum är att endast 7 procent tycker att grilloset är ganska eller mycket negativt. Istället tycker 26 procent att det är ganska positivt och 19 procent tycker grannarnas grilldoft är mycket positivt.

– Undersökningen visar att man inte behöver skämmas för att tända grillen i kvarteret. Många svenskar verkar ha positiva associationer till grilldoft och ser positivt på grannar som grillar, säger Camilla Waldmark på Elon.

Grilla oxfile

Dissar efterrätter och grilltermometer

Det är relativt få svenskar som använder grillen för att göra efterrätter. Fler än var tredje, 35 procent, gör aldrig efterrätter på grillen, och endast 18 procent grillar efterrätter varje månad.

Grilltermometer eller mätsticka är inte heller särskilt populärt, en majoritet, 53 procent, använder aldrig en sådan i samband med grillningen.

– Trots att populära kockar ofta tipsar om efterrätter som passar för grillen är detta inte något som verkar fastnat hos så många, säger Camilla Waldmark på Elon.

Hon fortsätter:

– Även om en hel del numera använder mer utrustning i köket verkar inte heller grilltermometer ännu fått något bredare genomslag.

Rengör grillen senare – kanske

Undersökningen visar att det slarvas med rengöringen efter grillkvällarna.

Det är endast 34 procent av befolkningen som tar tag i att rengöra grillen direkt efter grillningen. 34 procent uppger att de gör det efter någon eller några dagar. Men 15 procent tar längre tid än så på sig och 7 procent gör aldrig rent grillen.

– Även om det kanske slarvas på vissa håll med rengöringen av grillen visar också undersökningen att de allra flesta svenskarna är nöjda med sin nuvarande grill. Kanske gör det inte så mycket med lite sot på gallret om man får slappna av och njuta av det man grillat tillsammans med nära och kära, avslutar Camilla Waldmark på Elon.

Vi på Grillfakta uppmanar alla läsare till att rengöra grillen ordentligt efter varje grillning. Särskilt om du har en gasolgrill är det viktigt att hålla alla inre ytor rena för att undvika fettbrand i grillen.

Missa inte våra populära köpguider:

Rulla till toppen
Grillrea