Funderar du på att grilla tonfisk för första gången, eller har du kanske gjort otaliga försök, men gång på gång misslyckats? Då är du inte ensam.
Tonfisk är fantastiskt gott och lyxigt, men det är ett kött som bara får grillas under loppet av några sekunder för att det ska förbli saftigt och gott.
Här gäller det inte bara att ha rätt temperatur, utan du måste också förbereda fisken på rätt sätt.
Tonfisk kan man hitta de i de allra flesta butiker som säljer färsk fisk, men det är viktigt att du väljer med omsorg.
Ett bra alternativ är att satsa på Albacore-tonfisk, eftersom många av de andra sorterna är utrotningshotade och står med på den röda lista som Världsnaturfonden har satt upp.
Förbered tonfisken på bästa sätt
För att din tonfisk ska komma till sin rätt på grillen är det viktigt att du förbereder den korrekt:
- Börja med att torka av fisken så att överflödig vätska försvinner. Det här är extra viktigt om du använder dig av tonfisk som har varit fryst.
- Därefter kan du använda dig av olja som du penslar på tonfisken, för att på så sätt minska risken för att köttet fastnar i gallret.
- Observera att eventuella kryddor som salt och peppar ska appliceras innan grillning för att få så bra smakupplevelse som möjligt.
Se till att grillen är riktigt varm
När det är dags att grilla tonfisk behöver du se till att gallret har blivit riktigt hett.
Använder du dig av en klassisk kolgrill brukar det ta ungefär 35-45 minuter innan kolen har uppnått rätt temperatur.
Ett bra sätt att se om grillen är tillräckligt varm är genom att hålla koll på färgen på kolen. En askgrå nyans betyder att det är dags.
Direkt värme och kort grilltid
Vid grillning av tonfisk är det direkt värme som är att föredra, eftersom du vill ha en så snabb grillning och hög temperatur som möjligt.
Tonfisken ska bara grillas på varje sida i ungefär 20-30 sekunder innan den är klar. En väldigt kort tid med andra ord.
När ena sidan grillas kan du passa på att pensla på mer olja, salt och peppar, innan du vänder biten. Om du har tillgång till en digital grilltermometer bör du se till att använda dig av den.
Tonfisken ska ha en rå kärna med en innertemperatur på maximalt 31-32 grader för att inte bli torr och tråkig.
Grilla tonfisk, vilka tillbehör passar?
Även om tonfisk i sig är väldigt smakrik är det också ett kött som är mildare, vilket gör att den lämpar sig utmärkt med tillbehör av lite kryddigare karaktär.
Här passar det bra med grillade grönsaker eller varför inte testa en het asiatisk potatissallad med chilifrukter, bladspenat, honung och ingefära?
Tonfisk passar även bra med syrligare noter som lime och citrus.
Både rött eller vitt vin fungerar bra
Till din nygrillade tonfisk vill du säkerligen ha något gott att dricka, till exempel ett glas vin.
Vi rekommenderar ett rött vin som känns friskt och bärigt, exempelvis Pinot Noir från Chile eller Nya Zeeland. Även vita viner som är aromatiska kan lämpa sig bra, som till exempel Black Stallion Napa Valley eller The Econic Chardonnay.
Det var det hela! Hoppas du gillade vår artikel om att grilla tonfisk. Klicka gärna vidare för att läsa fler av våra mat- eller grillguider.