Letar du också efter den bästa gasolgrillen 2024? Trevligt, då är du i gott sällskap. Jag har också letat, och tröttnat på att leta, varför jag till slut gjorde den här guiden till rätt gasolgrill.
I artikeln listar jag fördelar med gasolgrill, ger förslag på bästa gasolgrillar (beroende på budget och behov) och mycket annat du behöver veta innan du ska köpa en grill.
Här på bloggen Grillfakta kommer regelbundet frågor om olika grillar och jag uppdaterar därför grillguiderna regelbundet. Hoppas du hittar rätt!
Innehåll i den här artikeln:
- Bästa gasolgrillen (tips och rekommendationer)
- Kolgrill eller gasolgrill?
- Fördelar med gasolgrill
- Är gasolgrill för nybörjare eller proffs?
- Nackdelar med gasolgrill
- Köpa gasolgrill (saker att tänka på)
- Inköp av gasolflaskor
- Säkerhet vid gasolgrillning
Vill du ha gratis grilltips? Missa inte vårt nyhetsbrev!
Tips på bästa gasolgrill
Vilken gasolgrill anses vara bäst i test? Här är mina rekommendationer:
- Bästa gasolgrillen (alla kategorier): Nya Weber Genesis
- Bästa gasolgrill för grillmästaren: Broil King Imperial XLS
- Bästa gasolgrill under 10 000 kr: Weber Spirit E-325S GBS
- Prisvärd gasolgrill för nybörjare: Weber Spirit II E-310 GBS
- Bästa portabla gasolgrillen: Weber Traveler
Nya Weber Genesis (Bästa gasolgrillen 2024)
Weber har lanserat sina nyheter och grillarna ser riktigt lovande ut.
Den nya Genesis-serien bygger vidare på företagets fina produktutveckling och finns med 3 eller 4 st brännare. Du kan också välja om du vill ha den nya gasolgrillen med eller utan inbyggd smartfunktion.
Läs mer om årets mest omtalade nyhet här på Webers egen hemsida, eller i grillshoppen här: Nya Weber Genesis
Broil King Imperial XLS (För grillfantasten)
Är du riktigt intresserad av grillning? Har du redan en kolgrill och vill nu uppgradera din gasolgrill till nästa nivå? Då är Broil King Imperial XLS en grill för dig.
Med två separata grillugnar och en total grillyta på 6452 kvadratcentimeter finns det få saker som den här grillen inte klarar av. Det här är kort och gott en värstinggrill, vilket i och för sig också visar sig i prislappen på dryga 40 000 kronor. Men, kostar det så smakar det!
Grillen har två porslinsemaljerade värmehyllor, vilket ger gott om utrymme till både förberedelser och avancerad grillning.
Med sex stycken Dual-Tube™-brännare i rostfritt stål, ett tvåsidigt grillgaller i gjutet rostfritt stål och ett brännarsystem med korrugerat rostfritt stålgaller får du hög kvalitet rakt igenom.
Läs mer om Broil Kings XLS-modell och se senaste pris här hos Bagaren och Kocken, en e-handel som normalt levererar grillen på bara 1-4 vardagar!
Weber Spirit II 310 GBS (Prisvärd för nybörjare)
Weber har ett gott rykte när det kommer till grillar i allmänhet och gasolgrillar i synnerhet. Kvalitén är genomgående hög i deras utbud och Spirit-serien är inget undantag. Det här är en riktigt prisvärd grill!
Weber Spirit II 310 GBS har en enkel och stilren design, en robust vagn och tre gasolbrännare. Grillgallret är porslinsemaljerat och inbyggd termometer i locket, där du kan följa den intre temperaturen.
Snabba brännare och två sidobord
Det finns ett fetthanteringssystem som gör att det blir enklare att rengöra grillen efter användning. Det här låter kanske som en tråkig funktion, men varje sparad minut på städning är en gyllene minut till något annat.
Gasolbrännarna värmer upp grillen snabbt. På bara ett par minuter går du från noll till önskad temperatur.
En annan bra grej med grillen är att den har två sidobord, ett på varje sida om grillytan. Det här förenklar uppläggningen, särskilt när man grillar flera olika saker samtidigt, som har olika grilltid.
Bästa gasolgrillen för pengarna
Priset för Weber Spirit II 310 GBS ligger på drygt 7000 kronor om man köper den direkt från Webers egen webbshop. Kostnaden får anses väldigt bra i relation till de funktioner och den kvalitet man får för pengarna.
Undrar vad skillnaden är mellan Spirit II E-310 och Spirit II E-210? Modellerna är utseende- och prestandamässigt väldigt lika, men E-210 har bara två gasolbrännare.
Vårt tips är att om du har tillräcklig budget och vill ha det bästa i prisklassen, satsa då på tre brännare som 310-serien har.
Weber Traveler (Portabel gasolgrill)
Älskar du sommaren och kan inte sitta stilla? Har du kanske en husbil eller båt som du vill tillbringa tiden med? Då är det Weber Traveler du ska ta med dig för att försäkra dig om att grillningen går rätt till på era utflykter!
Weber Traveler är en liten men kraftfull gasolgrill som är enkel att fälla ihop och lägga in i bilens bagageutrymme. Priset är ”bara” en dryg femtusing, vilket är väldigt bra med tanke på hur mycket grill och kvalitet man får för pengarna. Weber levererar, som alltid.
En bra grej med den här Traveler-modellen är att grillytan är förhållandevis stor för att vara en portabel grill. Det är inga problem att laga en middag där maten blir klar samtidigt till alla gäster.
Gasolförbrukningen är optimerad av Weber, värmen är smidig att ställa in och grillen kommer med en enkel ställning med två hjul. Det här är kort och gott en riktigt bra semestergrill!
Läs mer om grillen och beställ direkt här från Webers egen webbshop, alternativt här hos Bagaren & Kocken.
Weber Spirit E-325S GBS (Under 10 000 kr)
Letar du efter en riktigt bra gasolgrill för under tiotusen kronor? Det finns en hel del att välja mellan, men vårt val faller till slut på Weber Spirit E-325S.
Precis som alla andra grillar i Spirit-serien från Weber så har den här grillen det mesta man behöver. Visst, det finns grillar med betydligt flashigare design, större grillyta och skarpare brännare, men de kostar också det dubbla…
Weber Spirit E-325S är en hållbar grill med porslinsemaljerade grillgaller i gjutgärn. Emaljeringen hjälper till att förebygga rost, sprickor och annat slitage som lätt uppkommer efter några års grillning.
Gasolbrännaren är en Sear Zone-brännare med kapacitet på 2,2kW. Det är absolut tillräckligt för de flesta ”villagrillarna”; grillen värms från kall till varm på bara någon minut.
För att vara en grill i den här prisklassen så är grillytan bra tilltagen. De 2745 kvadratcentimeterna räcker för att grilla flera olika maträtter samtidigt, särskilt med tanke på att det också finns en värmehylla där maten kan hållas varm.
Den här grillen är kort och gott ett bra val för dig som letar efter bästa gasolgrill under 10 000 kronor. Weber Spirit E-325S finns att köpa direkt från Webers egen webbshop, eller här hos e-handeln Bagaren & Kocken.
Kolgrill eller gasolgrill?
Grillälskare delas i det närmaste i två läger när det kommer till att jämföra grillning mellan kol- och gasolgrill. Och självklart finns både för- och nackdelar med respektive grilltyp.
Vilken typ av grill som passar just dig beror lite på vilka preferenser du har. Så låt oss hoppa rakt in i guiden med fokus på gasolens plus och minus.
Vad finns det för fördelar med en gasolgrill?
Fördelarna med en gasolgrill är många. Framförallt får du en snabb uppvärmning och kan ställa in värmen utefter vad du ska grilla.
Här nedan har vi jämfört några av gasolgrillens smarta funktioner och egenskaper i relation till en kolgrill.
1. Snabb uppvärmning – som gjord för spontana grillkvällar
För det första är en gasolgrill relativt enkel att tända och blir snabbt varm. Det innebär att du ofta kan grilla inom några minuter efter att du tänt grillen.
Snabbheten med en gasolgrill gör det lättare att ”spontangrilla”, jämfört med en kolgrill där det krävs mer planering och förberedelse innan man kan dra igång och grilla. Med en gasolgrill blir det också smidigare att grilla året om.
Och just det – vi ska väl redan nu slå fast att det finns många fördelar med en kolgrill också, vilket du kan läsa mer om i guiden välja kolgrill.
2. Anpassa värmen efter vad du ska grilla
Med en gasolgrill kan du enkelt kontrollera och anpassa värmen med hjälp av de olika brännarna. Just värmereglering kan vara ett problem om man istället använder en kolgrill, då kött och grönsaker lätt får lite för mycket eller för lite färg.
Gasolgrillen gör det möjligt att ”dra på” med högre värme på delar av grillen för mat som behöver just extra värme, samtidigt som du värmer annan mat på lägre temperatur bredvid.
En gasolgrill är med andra ord ett bra val för dig som gillar att grilla olika saker till en och samma måltid.
3. Slipp rök och minska brandrisken
Använder du en gasolgrill slipper du också den jobbiga rök som kan uppstå vid användning av kolgrill.
Brandrisken är dessutom mindre med en gasolgrill, då det inte blir öppna lågor på samma sätt som i en kolgrill.
4. Smidig rengöring
En gasolgrill är lättare att rengöra än en kolgrill. Grillgallret har ofta någon form av ”non-stick”-beläggning som gör att maten inte fastnar.
Det finns vanligtvis också en smidig uppsamlare undertill för fett och matrester som smidigt kan tömmas vid behov. Ibland kan till och med vissa detaljer på gasolgrillen tåla att köras i diskmaskin – och smidigare än så blir det ju inte!
Gasolgrill – för nybörjare eller proffs?
Det kanske är lätt att tro att en gasolgrill bara är något för riktiga grillproffs. Men har du den uppfattningen är det dags att tänka om.
En gasolgrill kan användas av alla, oavsett om du grillar ofta eller sällan. Det spelar heller ingen roll vad för något du tänker grilla, gasolgrillen ger lika bra resultat om du fixar en helgrillad köttbit, som vid grillning av fläskfilé, korv med bröd – eller om du vill grilla oxfilé.
Du behöver med andra ord inte känna att grillen är ”för avancerad” för dig, även om du inte identifierar dig med Grillmästarna på TV.
Finns det några nackdelar med gasolgrill då?
Vi på Grillfakta försöker vara så objektiva vi kan, så självklart finns det även nackdelar med en gasolgrill jämfört med kolgrillar.
Nackdelarna är dock inte riktigt lika många som fördelarna, men väl värda att ta i beaktning.
Smaken av grillat avtar
Vissa menar att man tappar den riktiga smaken av grillat när man grillar med gasol. Andra anser att det bara är en myt, och att det smakar precis lika bra oavsett.
Det är troligtvis personens egna personliga uppfattning som styr åsikten i ”grillkänslan-frågan”, och vi vågar inte skriva under på vad som stämmer. Men visst luktar det inte riktigt lika mycket ”grillning” med gasolgrill som med kolgrill, så är det.
Stor och otymplig
Gasolgrillar är oftast stora och tar upp mycket plats. Har du en liten uteplats eller balkong kan det vara bra att mäta innan så att du vet att grillen får plats utan att det blir för trångt.
Gasolgrillen väger i regel mer än en kolgrill, men står å andra sidan ofta på hjul för lättare förflyttning. Gastuberna kan förvaras på ett annat ställe om man vill.
Priset är högre
Jämfört med kolgrillar är inköpspriset för en gasolgrill relativt högt. Det du bör ta in i beräkningen är dock att gasolgrillen vanligtvis håller längre och att den är billigare att använda vid varje grillning, än en kolgrill. Kanske kan du hitta en utgående modell till bra pris under Black Friday.
En gasolflaska kan räcka en hel sommar, medan du kan behöva köpa kol eller briketter ett flertal gånger för samma antal grillningar.
Till syvende och sist handlar valet mellan gasolgrill och kolgrill mellan vilken typ av ”grillare” du är (eller vill vara). Om ekonomin tillåter kan du definitivt köpa bägge.
Köpa gasolgrill – att tänka på
Det finns massor av saker att tänka på när du ska köpa en gasolgrill. Här går vi igenom några vanliga faktorer som kan vara bra att känna till och väga in inför ett köp.
1. Grillyta och antal brännare
Hur stor grillyta behöver du? Vill du ha möjlighet att grilla till ett större sällskap eller få plats med till exempel en pizzasten bör du leta efter en grill med större grillyta. Det här hänger också delvis ihop med hur många brännare grillen är utrustad med.
Har du många gäster att grilla till är det en fördel ju fler brännare du har. Det gör det också lättare att reglera värmen. Ibland finns också en yta för varmhållning av mat som är färdiggrillad, vilket är mycket smidigt.
2. Sidobrännare
En del gasolgrillar är utrustade med sidobrännare. En sidobrännare kan användas om du till exempel vill kunna koka potatis eller fixa iordning sås under tiden du grillar.
Det går även att använda grillens sidobrännare till att steka mat i stekpanna eller när du ska grilla grönsaker, som till exempel sparris eller annat vegetariskt.
3. Förvaring och avlastningsyta
Ofta har gasolgrillar sidobord som kan användas som avlastningsytor. Många grillar är också utrustade med smidiga redskapskrokar där du kan hänga undan grilltänger och annat när du inte använder dem.
Vissa grillar har ett skåp undertill som kan användas som förvaring. Där kan du ställa in gasolflaskan när du inte använder den. Tänk dock på att ta fram den när du grillar. Du vill alltid kunna komma åt reglaget på gasolflaskan snabbt i händelse av brand eller läckage.
4. Varumärke och kvalitet
Att välja en grill från ett välkänt varumärke kan vara en fördel, speciellt om grillen skulle krångla eller om du har problem att rengöra grillen.
Exempel på stora märken inom gasolgrillar:
Det är oftast lättare att komma i kontakt med kundtjänst och få tag på reservdelar till grillar från varumärken som är stora på marknaden.
Vanligtvis får du också en grill med högre kvalitet genom att välja välkända varumärken.
5. Prisnivå
”Du får vad du betalar för” är ett uttryck som faktiskt stämmer i de flesta fall, i alla fall när det kommer till gasolgrillar.
Dyrare varianter håller oftast högre kvalitet, är stabilare och håller längre. De har vanligtvis fler rostfria detaljer än en billigare grill, som tenderar att rosta snabbare. Dessutom kan en billigare grill ha sämre förmåga att fördela värmen, vilket leder till ett ojämnt grillresultat eller att maten blir sönderbränd.
Du kommer förmodligen tacka dig själv i framtiden att du la några extra kronor för att få en bättre grill.
Om priset är viktigare än kvaliteten, eller att du bara är ute efter en ”slit och släng”-grill, så finns det självklart prisvärda modeller att välja mellan på marknaden.
6. Temperaturmätare
Många gasolgrillar har inbyggda temperaturmätare i locket, vilket kan vara väldigt smidigt. För den som vill kunna mäta köttets innertemperatur utan att behöva öppna locket finns också en app som går att koppla till en termometer.
Med en digital grilltermometer som är kopplad till en app ställer du enkelt in vilken innertemperatur du vill att köttet ska ha, och får sedan en notis i mobilen när det är klart. Det går också att följa grilltemperaturen genom en graf i appen – något för riktiga grillnördar!
Vi på Grillfakta är lite kära i Weber och där heter det här systemet Weber Connect Connect Smart Grilling. Det får utan tvekan våra varmaste rekommendationer.
7. Vagn eller portabel gasolgrill?
Många gasolgrillar är som grillvagnar och tar relativt stor plats. Har du begränsat med utrymme kanske en portabel gasolgrill är att föredra?
Mobila gasolgrillar är enkla att flytta undan när du inte använder dem och kan dessutom tas med på till exempel husvagnssemestern. Glöm bara inte att också plocka med gasolflaskan.
Inköp av gasolflaskor
För gasolflaskor finns ett speciellt pantsystem som underlättar när du behöver fylla på med ny gasol.
När du köper en gasolflaska första gången betalar du både för gasen och själva behållaren. När du tömt flaskan på gasol och det är dags att köpa ny tar du med den tomma behållaren och byter in den mot en fylld flaska hos din återförsäljare. När du gör det fungerar din gamla flaska du bytt in som pant, och du betalar bara för den nya gasen.
Olika typer av gasolflaskor
Gasolflaskor finns i olika storlekar och material. De tyngsta flaskorna är tillverkade i plåt och är ganska tunga, men det finns också gasolflaskor i aluminium och komposit som är smidigare att hantera.
Vilken storlek du önskar på gasolflaskan beror bland annat på vilket utrymme du har och hur länge du önskar att gasen ska räcka. Vilken modell på grill du väljer spelar såklart också in.
När du köper en gasolgrill i butik finns det oftast rekommenderade tuber i anslutning till grillen, men särskilt smidigt är det om du beställer grillen på nätet. Då kan du enkelt se vilken tub eller vanliga grilltillbehör som passar bäst.
Säkerhet vid hantering av gasol
Vid rätt hantering är gasolgrillar mycket säkra att använda. Här kommer några generella råd:
- Håll ett säkerhetsavstånd på minst 60 cm till byggnader eller föremål som riskerar att fatta eld.
- Gasolflaskan får inte förvaras eller transporteras liggande, utan måste vara i upprätt position.
- Undvik att ställa flaskan i direkt solljus och var noga med att stänga ventilen när du inte använder grillen.
- Håll grillen ren från fett, som annars kan fatta eld och skapa en så kallad fettbrand.
- Ha en brandsläckare lättillgänglig utifall olyckan skulle vara framme.
- Tänk på att helst inte använda vatten för att släcka eventuella bränder, utan använd istället pulversläckare.
Notera att många av dessa säkerhetstips gäller alla grilltyper, inte bara gasolgrillar.
Sammanfattning köpa gasolgrill
Det finns mängder med fördelar med att välja en gasolgrill. Grillen är varm och redo på bara några minuter och du får ett perfekt grillresultat i stort sett varje gång.
Vissa argumenterar till kolgrillens fördel, då de menar att man tappar grillkänsla och smak med en gasolgrill. I takt med att priserna sjunkit på grillar generellt väljer somliga därför att ha två grillar; en kolgrill för middagsbjudningar och en gasolgrill till snabba vardagsgrillningar.
Vill du ”levla” i ditt grillande kan du sedan investera i en fräsch smoker eller haka på trenden med pelletsgrillning.
- Weber SmokeFire EX6 GBS Träpelletsgrill18 899 kr
- Weber SmokeFire EX4 GBS Träpelletsgrill15 749 kr
Men för att avrunda den här guiden – vi på Grillfakta vågar påstå att du inte kommer bli besviken om du väljer att slå till på en bra gasolgrill.
En gasolgrill är kort och gott ett bra val oavsett om du vill grilla entrecôte, halloumi, fisk eller vegetariskt. Gasolgrillen är ett säkert kort.
Tips på bra gasolgrillar:
Vill du se fler bra grillar? Här hittar du alla gasolgrillar.
Vanliga frågor om gasolgrillar
Gasolgrillen blir varm snabbare än en kolgrill, och lämpar sig därför bra till spontana grillningar. Det är enklare att anpassa värmen med en gasolgrill, du slipper rök från kol eller briketter och det är också enklare att rengöra en gasolgrill. Sedan finns det saker som talar till kolgrillens fördel också, ska tilläggas. Om man jämför med en vanlig pelletsgrill så är gasolgrillen billigare, men det finns gasolgrillar i alla prisklasser.
Den gasolgrill som är bäst i test varierar från år till år. För den som tar grillningen riktigt seriöst rekommenderas Weber Summit E-670 GBS, men även ”billigare” grillar som Dangrill Valhal 410 CS och Weber Genesis II EP-435 gör bra resultat i grilltester. Generellt sett brukar grillar av märket Weber få bra resultat.
En billig gasolgrill som ändå har bra kvalitet är Weber Spirit II E-210 GBS. Den har två brännare och kapacitet för iGrill. Priset är omkring 5500-5900 kronor. En annan bra och billig gasolgrill är Dangrill Valhal 410 CS.
Missa inte våra populära köpguider:
Läs också gärna våra artiklar om grillutrustning:
Hur vi provade oss fram till den bästa gasolgrillen
När vi testade oss fram till den bästa gasolgrillen började vi med att analysera marknaden och undersöka vilka gasolgrillar som fanns tillgängliga vid tidpunkten för vårt test.
Därefter frågade vi ägare av grillar, säljare av gasolgrillar och personer som nyligen hade använt en gasolgrill om deras åsikter och vilka egenskaper som är viktiga för en bra gasolgrill.
Baserat på deras feedback har vi sammanställt en lista med önskvärda egenskaper och letat efter gasolgrillar som uppfyller dessa kriterier. Vi har också besökt olika butiker och trädgårdar där gasolgrillar säljs för att testa hur de fungerar i praktiken för olika ändamål.
Genom denna process har vi kunnat sammanställa en lista över de bästa gasolgrillarna inom olika kategorier.