Bra köksknivar gör matlagningen betydligt roligare. Kniven är det köksredskap som används allra mest, men trots det är det sällan man reflekterar över vilka olika sorters knivar man bör ha i köket.
I den här artikeln listar vi 5 st olika sorters köksknivar som bör finnas i ett vasst kök.
5 köksknivar för alla kök:
Listan ska inte ses som komplett, tvärtom så kan den vara en bra grund till ytterligare fördjupning, men med de här knivarna täcker du in de flesta råvarorna oavsett om det gäller grillning eller ”vanlig” matlagning.
Kockkniv
En kockkniv är den ultimata allroundkniven. Den passar för de flesta råvaror och brukar vara kockens bästa vän.
Bladet på kockkniven är relativt långt, oftast mellan 20-30 centimeter. Kniven är relativt tjock och ganska ”tung” jämfört med andra knivar. Vad som dock utmärker riktigt kvalitativa kockknivar är att de trots sin rejäla utformning oftast känns väldigt lätta att använda.
Ska du satsa på en enda kniv i ditt kök är det verkligen kockkniven. Den kanske inte är perfekt för att skära bröd med, eller att stycka vildsvin för den delen, men kockkniven kommer fungera riktigt bra för det mesta, och helt okej för resten!
Här kan du se populära köksknivar hos Bagaren & Kocken.
Europeisk kockkniv
Europeiska kockknivar (”Western style”) är knivar som har en enda avfasning och är tyngre än många andra knivar. De används ofta för att hacka och skära grönsaker.
Kockknivar från Europa (även kallade ”västerländska kockknivar”) är relativt mjuka, tjocka och tåliga jämfört med till exempel japanska knivar.
Japansk kockkniv
Japanska kockknivar (”Japanese style”) är knivar som har dubbel slipning och är lättare än europeiska knivar. En japansk kockkniv kan lätt skära igenom tunna kött- eller grönsaker.
Jämfört med de västerländska knivarna så är en japansk kockkniv normalt sett tillverkad av ett hårdare stål. Dessutom slipas ofta bladet i en brantare vinkel, vilket gör kniven vassare.
Även om japanska knivar inte är speciellt utformade för sushitillverkning, kan de fortfarande användas för att göra vackra, exakta skivor av fisk.
Kinesisk kockkniv
Kinesiska kockknivar är knivar som vanligtvis används av kockar i det kinesiska köket.
En kinesisk kockkniv liknar en västerländsk, men har ofta ett mer böjt blad. Det här gör att knivarna kan användas för en mängd olika uppgifter, som att skära olika typer av kött och hacka grönsaker till särskilda asiatiska rätter.
Serbisk kockkniv
En serbisk kockkniv påminner mycket om en kinesisk kockkniv, men med en mer ”levande” design. I mångt och mycket påminner den en hel del om en så kallad ”köttyxa”, som slaktare använder för att stycka stora bitar kött.
Det är inte ovanligt att serbiska kockknivar säljs med tillhörande knivskydd i läder.
Global kockkniv
Global är en av världens mest populära knivtillverkare. En Global kökskniv är ett säkert kort för de flesta som tycker om att grilla och laga mat.
Här kan du se Bagaren & Kockens stora utbud av knivar från Global.
Per Morbergs kockkniv
Krögaren Per Morberg har varit med och tagit fram en exklusiv kockkniv. Kniven är tillverkad i Japan, är gjord av kolstål och har ett handtag av ek.
Morbergs kockkniv är 21 centimeter lång, bladets vinkel är 16 grader och bladets hårdhet är 62 HRC. Priset på kniven är strax under 3000 kronor.
Mannerströms kockkniv
Leif Mannerström säljer en serie knivar och annan köksutrustning. Du hittar utbudet här hos Bagaren & Kocken.
En kockkniv är kort och gott perfekt oavsett om du ska hacka, skära eller tärna något. Kött går bra, frukt likaså och såklart även grönsaker, fisk och rotfrukter.
Det finns många olika varumärken av kockknivar och det är inte ovanligt att företag skriver avtal med kända kockar för att de ska använda just det företagets kniv. Kockkniven är lite som fotbollsspelarens fotbollsskor eller violinistens violin.
Ska du lägga lite extra pengar på en sorts kökskniv är det tveklöst kockkniven.
Filékniv
En filékniv är en kniv som är gjord för att filéa fisk och kött. Det går förstås att rensa och skiva tunt med till exempel en kockkniv, men filéknivens långa och smala blad gör den ett strå vassare.
Det långa knivbladet gör det enkelt att följa ett ben eller ett skinn på råvaran. Med lite träning kan du till och med göra det i ett enda lättsamt ”drag”.
När du väl har en filékniv i ditt knivblock kommer du upptäcka att det även går utmärkt att använda den till att skära bort fett eller senor från kött. Det smala bladet och den vassa eggen kommer åt även på små ställen med bra precision.
Skalkniv
En skalkniv skiljer sig från andra knivar i köket främst genom dess storlek.
Skalkniven är liten – både kort och smal – för att man ska kunna hantera både kniven och råvaran med händerna samtidigt.
Men lura dig inte av storleken!
Faktum är att skalkniven är mer eller mindre oumbärlig när man väl börjar använda den. Särskilt du som gillar vegetariskt kommer ha stor nytta av skalkniven, eftersom den är perfekt för att skala och hacka frukt och grönsaker.
Tareq Taylors knivar
Kocken Tareq Taylor har i ett samarbete med Kichenware tagit fram en serie med tre olika köksknivar.
Tareq Taylor har valt ut en kockkniv på 17 centimeter, en brödkniv på 21 centimeter och en liten skalkniv på 11 centimeter. Knivarna är tillverkade av rostfritt stål.
Brödkniv
En brödkniv används primärt till att skära bröd.
Vad annars, tänker du? Faktum är att brödkniven faktiskt fungerar väldigt bra till stora gröna saker, som till exempel kål och vattenmelon.
Brödkniven har ett långt och smalt blad, precis som filékniven, men skillnaden är att brödkniven också har tydliga tänder som gör att man enklare kan ”såga” sig igenom hårda ytor med mjuka innerdelar.
Tips på bra brödknivar:
- Mareld Brödkniv 20 cm Sandelträ (ca 400 kr här hos Bagaren & Kocken)
- Zwilling Pro Brödkniv 23 cm (ca 870 kr här hos Bagaren & Kocken)
- Victorinox Grand Mâitre Brödkniv 23 cm (ca 950 kr här hos Bagaren & Kocken)
Styckkniv
En styckkniv är en väldigt vass kniv som används vid matlagning med råvaror med högre densitet, som till exempel kött, fisk och fågel.
Gemensamt för alla styckknivar är att de har ett greppvänligt handtag som är greppsäkert. Precis i övergången mellan handtaget och bladet finns en utbuktning som ska förhindra att handen glider ner till den vassa ytan.
Styckknivar finns i många olika storlekar, vilket såklart hör ihop med vad man ska stycka för något.