Att grilla sparris är ett läckert sätt att göra grönsaken ännu mer smaklig. Men att grilla den kan vara svårt om du inte vet hur du ska göra. I den här artikeln får du veta allt du behöver om att grilla sparris; från att förbereda den till att äta.
Slösa inte bort mer tid – grilla sparris på rätt sätt på en gång!
Hur man förbereder sparris för grillning
För att kunna grilla sparris på bästa sätt är det viktiga att förbereda sig rätt. Här är tre enkla steg:
- Blötlägg träspett i vatten i ungefär en halvtimme innan du använder dem. Det förhindrar att de bränns på grillen.
- Skölj sparrisen och bryt av de hårda ändarna. Om stjälkarna är jordiga kan du borsta bort det värsta med fingrarna.
- Trä upp sparrisen på spetten. Försök att sätta träspettet i mitten av varje sparris, hela vägen igenom om du så vill.
Nu när du vet hur du förbereder sparrisen är det dags att lära dig hur du grillar den.
Grilla sparris med olja, smör eller kokosfett?
När du grillar sparris kan du använda fett för att se till så att stjälkarna inte bränner fast på gallret. Grundregeln vid grillning är att smörja grillgallret i första hand, och endast i andra hand det du grillar (i det här fallet sparris).
När du ska grilla sparris kan du använda i stort sett vilket fett som helst:
- Smör
- Olivolja
- Solrosolja
- Kokosfett
- Krossad avokado
Bra att veta är att fettet som du penslar på grillgallret har ganska lite med själva smaken att göra. Att ”smörja” grillytan och/eller sparrisen handlar om att se till att grönsakerna inte fastnar för mycket. Det här underlättar enormt när du ska rengöra grillen, och det är också ett bra sätt för att minska risken för fettbrand.
Att grilla sparris tar ca 5-7 minuter
Det bästa sättet att grilla grönsaker generellt är genom att använda direkt värme. Det här innebär att sparrisen grillas över något riktigt varmt, till exempel kol om du har en kolgrill, eller pellets om du har en pelletsgrill.
Om du använder en gasolgrill, sätt då alla brännare på hög effekt och värm upp i cirka 15 minuter innan du lägger till sparrisspetten.
Att grilla sparris tar ungefär 5-7 minuter, beroende på hur tjocka stjälkarna är. Det bästa sättet att testa om sparrisen är klar är att använda en gaffel; stick gaffeln i en stjälk (nära botten där sparrisen är som tjockast) och se om det är mört hela vägen igenom.
När du grillat lite mer får du snabbt en känsla för när sparrisen är klar, helt enkelt genom att titta på hur brynt den har blivit. Erfarenheten kommer snabbt om du börjar grilla vegetariskt.
Grillad sparris med kryddig chilipasta
Ingredients
Sparrissallad
- 1 knippe Sparris
- 125 gram Pinjenötter
- 200 gram Minipaprika Pimientos de padrón
- 1 st Korianderstjälk
- 1 näve Ramslök
- 1 näve Mangold Romersk spenat
- Citronsaft
- Olja Raps-, solros- eller olivolja
Chilipasta
- 1 msk Korianderfrön
- 1 msk Spiskummin
- 1 st Vitlöksklyfta
- 2 st Grön chili
- 2 nävar Färsk koriander
- Citronsaft
- Salt Havssalt eller grovmalet
Instructions
Förberedelser
- Rosta spiskummin och korianderfrön på låg värme. Se till att det inte bränns.
- Skär sparrisstjälkarna i lämpliga munstorlekar.
- Grovhacka ramslök och mangold, finhacka korianderstjälkarna och skala fram en klyfta från vitlöken.
Chilipasta
- Lägg en skalad vitlöksklyfta och i en mortel tillsammans med den gröna chilin. Tillsätt grovt salt.
- Lägg i färsk koriander i morteln. Spara stjälkarna till senare. Tillsätt efter behov de rostade kryddorna (spiskummin och korianderfrön), citronsaft och neutral olja efter behov.
- Mortla nu alla ingredienser tills chilipastan får fast konsistens. Krydda med ytterligare citronsaft om önskat.
Grilla sparris
- Fördela olja jämnt i en tålig stekpanna, helst en grillwok. Värm upp pannan tills oljan är lätt "rökig".
- Lägg bitarna av sparris i pannan och stek i ca 20 sekunder. Tillsätt minipaprikan (pimientos de padrón). Vänta 1 minut och häll i pinjenötterna.
- Rör om i pannan hela tiden så att innehållet inte bränns fast i botten.
- Tillsätt grovhackad ramslök och mangold, tillsammans med korianderstjälkar.
Servera
- Blanda i chilipastan i pannan tillsammans med de övriga ingredienserna. Rör ihop allting så det blir ordentligt blandat. Addera vatten eller neutral olja för att få en konsistens som du tycker om.
- Krydda med grovt salt och citronsaft från en hel citron.
- Servera din grillade sparris med chilipasta direkt på tallrikar eller ett stort fat. Hoppas det smakar!
Tips: Här hittar du fler vegetariska grillrecept.
Fler recept på grillad sparris
Här är några populära recept på grillad sparris:
- Recept på grillad sparris med bacon och parmesan
- Recept på grillad sparris med fetaostkräm och pinjenötter
- Recept på grillad sparris med burrata
Recept på grillad sparris med bacon och parmesan
Ingredienser:
- 1 knippe sparris (ca 500g)
- 6 skivor bacon
- 1/4 kopp riven parmesanost
- 2 msk olivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
- Förbered grillen genom att tända den och ställa in grillgallret på medelhög värme.
- Tvätta sparrisen och bryt bort den träiga delen i botten. Lägg sparrisen på en tallrik och pensla dem med olivolja, salta och peppra efter smak.
- Lägg baconskivorna på grillgallret och grilla i ca 3-5 minuter på varje sida, tills de är krispiga. Ta bort baconet från grillen och låt det rinna av på hushållspapper. Hacka baconet i små bitar och ställ åt sidan.
- Lägg sparrisen på grillgallret och grilla i ca 5-7 minuter tills de är mjuka och har fått fina grillmärken. Vänd sparrisen då och då för att se till att de blir jämnt grillade.
- Ta bort sparrisen från grillen och lägg dem på en serveringsfat. Strö över de hackade baconbitarna och den rivna parmesanosten.
- Servera genast och njut av den läckra grillade sparrisen med bacon och parmesan.
Tips: Om du vill ha extra smak kan du prova att pensla sparrisen med lite balsamico glaze innan du grillar dem.
Recept på grillad sparris med fetaostkräm och pinjenötter
Ingredienser:
- 1 knippe sparris (ca 500g)
- 1/4 kopp pinjenötter
- 1/2 kopp fetaost
- 1/4 kopp grekisk yoghurt
- 2 msk färsk citronsaft
- 2 msk hackad färsk persilja
- 2 msk olivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
- Förbered grillen genom att tända den och ställa in grillgallret på medelhög värme.
- Tvätta sparrisen och bryt bort den träiga delen i botten. Lägg sparrisen på en tallrik och pensla dem med olivolja, salta och peppra efter smak.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög värme tills de är gyllenbruna och doftar nötigt. Rör om då och då för att se till att de inte bränns. Ta bort nötterna från stekpannan och ställ åt sidan.
- Blanda fetaost, grekisk yoghurt, citronsaft och persilja i en skål. Mixa med en stavmixer eller i en matberedare tills blandningen blir slät och krämig. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg sparrisen på grillgallret och grilla i ca 5-7 minuter tills de är mjuka och har fått fina grillmärken. Vänd sparrisen då och då för att se till att de blir jämnt grillade.
- Ta bort sparrisen från grillen och lägg dem på en serveringsfat. Klicka över fetaostkrämen och strö över de rostade pinjenötterna.
- Servera genast och njut av den läckra grillade sparrisen med fetaostkräm och pinjenötter.
Tips: Om du inte har pinjenötter kan du prova att använda mandelspån eller solrosfrön istället.
Recept på grillad sparris med burrata
Ingredienser:
- 1 knippe sparris (ca 500g)
- 1 stor burrata (ca 250g)
- 2 msk olivolja
- 2 msk balsamico glaze
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
- Förbered grillen genom att tända den och ställa in grillgallret på medelhög värme.
- Tvätta sparrisen och bryt bort den träiga delen i botten. Lägg sparrisen på en tallrik och pensla dem med olivolja, salta och peppra efter smak.
- Lägg sparrisen på grillgallret och grilla i ca 5-7 minuter tills de är mjuka och har fått fina grillmärken. Vänd sparrisen då och då för att se till att de blir jämnt grillade.
- Ta bort sparrisen från grillen och lägg dem på en serveringsfat. Placera burratan på toppen av sparrisen.
- Ringla balsamico glaze och lite extra olivolja över sparrisen och burratan. Salta och peppra efter smak.
- Servera genast och njut av den läckra grillade sparrisen med burrata.
Tips: Du kan också prova att servera sparrisen med en enkel citronvinägrett. Blanda 2 msk färskpressad citronjuice, 2 msk olivolja, 1 tsk dijonsenap och 1 tsk honung i en skål. Rör om tills det blir slätt och häll över sparrisen och burratan.
Hälsofördelar med att äta grillad sparris
Det finns många skäl att älska grillad sparris, inte bara dess goda smak. Sparris fungerar både till kött och enskilt för en sparrissallad.
Men en av de bästa sakerna med denna gröna grönsak är att den är full av näringsämnen. Några av dessa är bland annat:
- Antioxidanter, som skyddar våra celler från skador
- Vitamin A, C och E, som alla är viktiga för hudens hälsa
- Selen och zink, som båda spelar en roll för immunförsvaret
Att grilla sparris är kort och gott ett perfekt sätt att lägga till dessa näringsämnen i din kost. Dessutom är sparrisen ett härligt grönt inslag på en tallrik som kanske annars innehåller grillad lax, kyckling eller entrêcote.
Och du, krydda gärna din grillade sparris med grovmalet havssalt för att få ett riktigt krispigt tilltugg!